A Magyar Televízió örökös tagja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar Televízió örökös tagja
Szervezet neve MTV örökös tag Alapítvány
SzékhelyMTVA
Alapítás éve2004
Díjátadás
Első díjátadás 2004.
Legutóbbi díjátadás 2009.
megszűnés: 2012.

A Magyar Televízió örökös tagja (röviden: MTV örökös tagja) cím 2004. október 22-én került átadásra első, 12 tagjának, melyet az MTV örökös tag Alapítvány kuratóriuma ítélt oda. Az örökös tagok választása életük végéig szólt. Valamelyikük halála esetén a kuratórium 2012-ig – a tagság intézményének megszűnéséig – három hónapon belül új örökös tagot választott.

Az MTV örökös tagjai[szerkesztés]

Az MTV örökös tagja címet 2004. október 22-én, ünnepélyes keretek között adták át először – Rudi Zoltán, az MTV Rt. akkori elnökének szavaival – „a magyar közszolgálati televíziózás nagy öregjei”-nek, akik a következők voltak: Antal Imre műsorvezető, Balogh Mária az MTV első női riportere, Czabarka György operatőr, Horváth Ádám rendező, Kézdi Lóránt díszlettervező, Kudlik Júlia bemondó, aki a Deltát és más műsorokat évtizedeken át vezette, Lénárt István a koordinációs főosztály volt vezetője, Mahrer Emil, aki 22 éven át rendezte a Telesportot, Palásti Pál zenei szerkesztő, Sík Igor vezető operatőr, Vértessy Sándor riporter és Vitray Tamás műsorvezető-szerkesztő.

2005-ben elsőként Kézdi Lóránt hagyta el a tagok közül az élők sorát, helyére Bednai Nándort, az MTV első rendezőjét választották.

2007-ben Mahrer Emil és Palásti Pál is elhunyt, helyükre Bíró Istvánné vágó és Bíró Miklós operatőr került.

2008. május 22-én titkos szavazással Antal Imre helyére Horváth Lórántot, a köztelevízió egykori ügyvezető elnökét választotta meg a „zsűri”.

Az MTV Örökös Tag Alapítvány kuratóriuma 2009 januárjában a köztelevízió egyik legtapasztaltabb műszaki szakembereként említett Horváth Pált Czabarka György, szeptemberben pedig Mihályfi Imrét, „a nagyobbik köztévé egyik alapítóját ”, Balázs Béla-díjas rendezőt Bíró Istvánné helyére választotta. A cím odaítélésében Horvát János, Esztergályos Károly, Szegvári Katalin, Szinetár Miklós és Wisinger István döntött.

2012 márciusában Sík Igor, májusában Vértessy Sándor hunyt el. Eközben az örökös tagság intézménye megszűnt, az örökös tagok sora új jelöltekkel már nem bővült. Az addigi díjazottak az elismeréssel járó havi járandóságukat továbbra is életük végéig megkapják. Szabadon dönthettek továbbá arról, hogy jelölésük esetén régi címük megtartása mellett átlépnek-e az új elismerési rendszerbe, ugyanis a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap bejelentette azt is, hogy közmédia kiválósága címmel új díjat alapított, melynek odaítéléséről az MTVA, valamint a négy közszolgálati médium vezérigazgatója dönt.[1]

2013-ban az MTV örökös tagok (akkor Balogh Mária, Bíró Miklós, Bednai Nándor, Horváth Lóránt, Horváth Ádám, Horváth Pál, Kudlik Júlia, Lénárt István, Vitray Tamás és Mihályfi Imre) testületileg megkapták a MÚOSZ tiszteletbeli tagja címet.[2] Még ebben az évben Bednai Nándor is eltávozott.

Az MTV örökös tag Alapítvány[szerkesztés]

Az MTV örökös tag Alapítványt a Rudi Zoltán vezette Magyar Televízió Részvénytársaság hozta létre 2004. szeptember 27-én.

Az alapítvány elsődleges célja a MTV Rt. közszolgálati műsorszolgáltató szakmai színvonalának erősítése – elsődlegesen az egyetemes, illetve a nemzeti kulturális örökség értékeinek ápolása, a kulturális sokszínűség érvényesülésének biztosítása, az ennek érdekében végzett magas színvonalú munka finanszírozása, elismerése által.

Az alapítvány szándékában állt e célkitűzése mellett, annak keretében egy olyan erkölcsi tiszteletadásban, szakmai elismerésben, anyagi támogatásban részesíteni az MTV Rt. azon munkavállalóit, akik az MTV Rt. életében és munkájában a kulturális örökség megóvása, kulturális értékteremtő tevékenység folytatása során meghatározó szerepet töltenek, illetve töltöttek be, amely kifejezi a részvénytársaság megbecsülését és elősegíti kulturális tevékenységük folytatását. A kuratórium e célból kiválasztott az alapítvány rendes tagjain túl további 12 személyt az MTV örökös tagja címre, akik számára az alapítvány havonta a kuratórium által meghatározott összegű támogatást nyújtott. Az örökös tagok választása életük végéig szólt.

2012-ig valamely örökös tag halála esetén a kuratórium három hónapon belül új örökös tagot választott, de attól az évtől az örökös tagság intézménye abban a formában hosszabb távon nem maradt fenn.[1] A kuratórium 2014. májusi ülésén tagjai az MTV Nonprofit Zrt-vel, mint alapítóval egyeztetett módon július 1-jei hatállyal lemondtak tagságukról, mert a továbbiakban az MTVA és az MTV Nonprofit Zrt. más szervezeti formában, de az addigiakkal azonos mértékben kívánta támogatni az örökös taggá választottakat.[1]

A kuratórium elnöke
Tagság
  • A kuratórium egyéves időtartamra 12 rendes tagot választott az MTV Rt. munkavállalói, illetve nyugalmazott munkavállalói közül. Az alapítvány szervezésében rendszeres szakmai konzultációkat, kulturális eseményeket szervezhettek és valósíthattak meg. A tevékenység ellenértékeként a kuratórium tagjainak díjazást állapíthatott meg. Az alapítvány rendes tagja e minőségének időtartama alatt örökös taggá nem volt választható.
  • A – 2012-ig – 12 örökös tagot életre szólóan az alapítvány kuratóriuma választotta. A kitüntető címen kívül életjáradék jellegű havi nettó 200-240 ezer forintos[3][4] juttatást, valamint örökös belépőt kaptak az intézménytől.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c MTI: "Közmédia kiválósága" díjat alapított az MTVA, 2012. július 25. (Hozzáférés: 2015. augusztus 3.)
  2. MTI: Átadta a MÚOSZ az Aranytoll-díjakat. MTVA.hu, 2013. március 14. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 3.)
  3. Velvet - 2004.
  4. Népszava - 2012.
  5. MTI-anyagokból; Kiss Károly: Anyaországi hírmondó / Örökös tagság az MTV-ben. Vmi. Nyugati Jelen, XVI. évf. 3926. sz. (2004. okt. 23.). (Hozzáférés: 2015. augusztus 3.)[halott link]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]