A Kék Hold völgye (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Kék Hold völgye
(Lost Horizon)
1937-es amerikai film

RendezőFrank Capra
ProducerFrank Capra
AlapműJames Hilton: Lost Horizon (magyarul: A Kék Hold völgye)
Műfaj
  • fantasyfilm
  • filmdráma
  • sci-fi film
  • irodalmi adaptáció
ForgatókönyvíróRobert Riskin
FőszerepbenRonald Colman
Jane Wyatt
Sam Jaffe
John Howard
ZeneDimitri Tiomkin
OperatőrJoseph Walker
Elmer Dyer
VágóGene Havlick
Gene Milford
DíszlettervezőStephen Goosson
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő132 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1937 . március 2.
Magyarország 1941. május 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Kék Hold völgye témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kék Hold völgye (eredeti cím: Lost Horizon) 1937-ben bemutatott fekete–fehér amerikai fantasztikus filmdráma Frank Capra rendezésében. Forgatókönyvét James Hilton Lost Horizon című regénye alapján Robert Riskin írta. Magyarországon 1941. május 2-án mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Kínában 1935-ben kitör a polgárháború. Anglia frissen kinevezett külügyminisztere, Robert Conway író és diplomata hazautazása előtt segíti a nyugati állampolgárok kimenekítését. Öccsével, George-dzsal és néhány útitárssal repülőgépen utolsónak hagyja el a forrongó várost. Csak hajnalban veszik észre, hogy a repülőt a kijelölt pilóta helyett egy kínai vezeti, aki ismeretlen táj felé viszi őket. Végül kifogy az üzemanyag, és gépük a Himalája lakatlan vidékén ér földet, megölve az emberrablót.

Egy kínai karaván jön segítségükre. Vezetőjük, a szűkszavú Chang csodálatos völgyben álló nagy kolostorhoz vezeti őket. Shangri-La, vagyis a Kék Hold völgyének ura a 200 éves Nagy Láma. Ebben a külvilágtól elzárt völgyben az emberek harmonikusan élnek és sokáig fiatalok maradnak. Kiderül, hogy a gép utasai nem véletlenül kerültek ide: jól ismerik Conway irodalmi munkáit, és a Nagy Láma őt szemelte ki utódjául, hogy majd őrizze meg a hagyományokat és a lélek gazdagságát, amíg a külvilágban véget ér a vihar.

Az újonnan érkezettek hamar megszeretik Shangri-Lá-t, köztük a paleontológus Alexander Lovett, a szélhámos Henry Barnard és a gyógyíthatatlan Gloria Stone, aki csodálatos módon itt meggyógyul. Robert Conway beleszeret a gyönyörű Sondrába, és már nem is vágyik innen máshová. Öccse, George azonban elhatározza, hogy új szerelmével, Mariával együtt távozik, mert nyomasztja a titokzatosság. Éppen azon a napon indul, amikor a Nagy Láma ráhagyja Conway-ra Shangri-La örökségét és meghal. Robert Conway egyedül nem engedheti el a veszélyes útra öccsét, ezért vele megy. Útközben a fiatal lány elveszíti szépségét, hirtelen megöregszik és a hegyek között meghal. George is áldozata lesz saját vakmerő elhatározásának. Bátyja, Robert Conway szerencsésen megérkezik a civilizált világba, de nem tudja elfelejteni Shangri-Lá-t. Makacs kitartással visszatér a Kék Hold völgyébe, ahol béke és boldogság honol.

Georges Sadoul francia filmtörténész könyvében nem valami kedvezően nyilatkozott Frank Caprának erről az alkotásáról. A Becsületből elégtelen című filmjét nagyra tartotta, bár abban is bírálta, hogy „a két alkotó túlságos engedményeket tett moralizáló hajlamának, s ugyanez a vonás teszi A kék hold völgye, James Hilton regényének e filmváltozatát unalmas és nevetséges allegóriává.”

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]