Hévízi-forrásbarlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A Hévízi-tó forrásbarlangja szócikkből átirányítva)
Hévízi-forrásbarlang
A Hévízi-tó
A Hévízi-tó
Hossz 27 m
Mélység 12 m
Magasság 5 m
Függőleges kiterjedés 17 m
Tengerszint feletti magasság 109,5 m
Ország Magyarország
Település Hévíz
Földrajzi táj Zalai-dombság
Típus hidrotermális
Barlangkataszteri szám 4440-1
Elhelyezkedése
Hévízi-forrásbarlang (Magyarország)
Hévízi-forrásbarlang
Hévízi-forrásbarlang
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 47′ 11″, k. h. 17° 11′ 27″Koordináták: é. sz. 46° 47′ 11″, k. h. 17° 11′ 27″

A Hévízi-forrásbarlang egy fokozottan védett barlang. A barlangnak és Hévíznek a névadója a közismert gyógytó. A barlang 1982 óta fokozottan védett. A Zalai-dombság egyetlen fokozottan védett barlangja.

Leírása[szerkesztés]

A Zalai-dombságban található, a Zalavári-háton. A 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz áramlik ki a bejáratán keresztül. A víz a felső triász fődolomitból áramlik fel, s a forrás a karsztos kőzet és a fedő pannon korú agyag-homokkő határon jut a tóba. Maga a forráskürtő valószínűleg úgy keletkezett, hogy a törésvonalak mentén felnyomuló hévíz az agyagos, homokköves rétegeket fokozatosan alámosta, omlasztotta és kivájta a körülbelül 70×90 -es forrástölcsért.[1]

Két különböző hőmérsékletű víz keveredése révén alakult ki a forrásnyíláson át kijutó, a kráter vizét pótló 38,8 °C-os hőmérsékletű gyógyvíz. A barlang iszapnyergének keleti oldalán 43 és 40 méter között 17,2 °C-os, míg a nyugati oldalon 46 méter mélységben 40 °C-os víz tör fel. A meleg víz feltörési pontja körül sárgásan, fémesen csillogó, néha több kilogramm súlyú markazitgumók, -tömbök kerültek elő, amelyek felszínét a forrás mozgó homokja sokszor fényesre csiszolta. Ugyanitt, a legerősebb vízáramlási pontokon a falakat három centiméter vastag, világosbarna színű, kocsonyás bevonat fedi, amely a melegkedvelő sugárgomba fajok és más baktériumok társulásából áll. A barlang mennyezetéről hosszú, fehér fonalak, valószínűleg szintén baktériumok lógnak le, míg a kráter meredek falán, ahol a meleg víz a felszínre áramlik, körülbelül 3–4 méter szélességben fonalas kékmoszatok találhatók. A búvárok a kráter falán több helyen a 26–30 °C-os vízben egy két négyzetméter felületet borító édesvízi szivacsot fedeztek fel.

Előfordul az irodalmában Amphora-forrásbarlang, Amphora-forrásterem, Hévízi-forrás-barlang (Fleck, Vid 1982), Hévízi-tó forrása, Hévízi-tó forráskrátere, Hévízi-tó forrás-szája, Hévízi-tói-barlang és Plózer István-barlang néven is.

Kutatástörténet[szerkesztés]

A tóról az első térkép 1769-ben készült, de azon a mai alakja még nem ismerhető fel. Később, 1864 és 1869 között, a tófürdő épületeinek építésekor Hencz Antal keszthelyi építész részletesen felmérte és 43 méter mélynek találta. Jordán Károly 1907-ben a tó fenekéről mintákat vett és közben már megsejtette a forrásbarlangot. 1908 januárjában id. Lóczy Lajos felkérésére a fiumei Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság búvára csak 22 méter mélyre tudott merülni, de a függőleges kráterfal oldalában több repedést, üreget talált, amelyekből – megfigyelése szerint – víz tört elő. Még ugyanebben az évben három fiumei búvár érkezett, akik 12 és 8 méter mélységből vízmintát vettek. Magyarországon ez a két merülés volt az első barlangkutató jellegű akció, hiszen a tó nyugati oldalában több szűk barlangjáratot jeleztek.

1953-ban, majd 1958-ban az újabb búvármerülések megállapították, hogy a forráskráterből a meleg és a hideg víz különböző pontokon tör elő. Az 1958 óta történt búvármerülések alapján egyre inkább világossá vált, hogy a fő forráscsoport a 38 méter mélységben lévő függőleges sziklafal aljában van.

1972-ben az OVH Árvíz- és Belvízvédelmi Központi Szervezete részéről Kovács György és Plózer István hozzáláttak a forrás bejáratát eltömő nagy mennyiségű törmelék eltávolításához. Március 16-án lemerülve azt tapasztalták, hogy a kitermelt fatörmelék helyére újabbak csúsztak le, a mögötte lévő iszappal együtt. A vízfeltörés a forrással szembeni bal oldalon határozottan látszott. A búvárok egymást segítve préselődtek be a törmelékek között kitárult forrásnyílásba és meglepetéssel tapasztalták, hogy a víz egy vízszintes barlangjáratból lép ki. A törmelékkel eltorlaszolt nyílás szélessége körülbelül 2–3 méter és a magassága 0,6–0,8 méter volt. A folyosó körülbelül 10–15 méter hosszúságig látszott, a falak 1,5–2 méterre szűkültek, de a járat mennyezete megemelkedett és a folyosó vége a sötétben tűnt el. A Hévízi-tó forráskráter-barlangjának feltárását a VITUKI megbízásából 1975-ben Plózer István vezetésével az Amphora Búvár Klub kutatói folytatták (Ember Sándor, Kovács György, Szilágyi Károly, Nagy János, Köves Béla). Behatoltak a forrásszáj rendkívül szűk és veszélyes nyílásán, ahol a 38,8°C-os és percenként 30–40 ezer liter vízhozamú forrás sodrását is le kellett győzniük. A szűk bejárat után tágas, 14 méter magas és 17 méter átmérőjű terem következett, amelyet Amphora-teremnek neveztek el. Középen, 40–41 méter mélységben iszapnyereg osztja ketté, a keleti oldalon kisebb, a nyugati oldalon nagyobb mélyedést alkotva. A kutatók előtt végre egyértelműen megoldódott az évszázados rejtély. Már nemcsak bizonytalan feltételezés, hanem kézzelfogható valóság, hogy a Hévízi-tó vize kettős eredetű, meleg és hideg karsztvizes.

A VITUKI megbízásából vízmintákat vettek a hideg és a meleg vízből, amelyek abszolút kronológiai vizsgálatával megállapították, hogy azok 8, illetve 12 ezer évesek. Ennyi idő telt el azóta, hogy a pleisztocén végén a felmelegedés hatására elolvadó jégsapkák vizéből keletkezett csapadék lehullott a Bakony területén, leszivárgott a mélybe, ásványi alkotókban dúsult, majd gyógyvízként a felszínre tört. Nem véletlen, hogy a Hévízi-tó gyógyhatásának megőrzéséért a következő években tovább folytatódtak a víz alatti kutatások, amelynek során körülbelül 300 óra összes merülési idővel sikerült pontosan feltérképezni a forráskráter minden, ember számára járható üregét. Tisztázták, hogy a forrásbarlangon kívül a kráter nyugati falán csőszerű barlangjáratok vannak, amelyek alját 15–20 centiméter vastag iszapréteg borítja. Még 1972-ben az első üregbe 25 métert, a másodikba 17 métert, a harmadikba 15 métert tudtak beúszni. Elágazásokat sehol sem találtak és a járatok elszűkülve tovább folytatódtak.

A Hévízi-forrásbarlang további tudományos célú kutatásai 1977. október 30-án megszakadtak. Az eddigi feltárás vezetője, Plózer István és társa, Páli Ferenc az egyik barlangi merülés közben a megbeszélt időpontra nem tért vissza, s az értük induló mentőbúvárok már csak a holttestüket tudták a felszínre szállítani. Az 1980. évi Karszt és Barlang 1. félévi számában nyilvánosságra hozták a barlangkataszteri számát. 1982-ben a II. kerületi MTS Amphora Könnyűbúvár Sport Club Vízalatti Barlangkutató Csoportjának volt kutatási engedélye a barlang kutatásához.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]