A Föld napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Föld napja
A Föld napja nem hivatalos zászlója
A Föld napja nem hivatalos zászlója

Ünneplik világszerte
Típusa környezetvédelmi rendezvény
Tartalma, jelentése felhívás a Föld természeti környezetének megóvására
Ideje április 22.
Kapcsolódó ünnep A Föld órája
A Wikimédia Commons tartalmaz A Föld napja témájú médiaállományokat.
A Föld képe az Apollo–17-ről
Denis Hayes

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja.[1] A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.[2][3]

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Története[szerkesztés]

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

A következő jelentős esemény a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása volt 1989-ben Kaliforniában, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon.

2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben a Google egy-egy animált logóval emlékeztetett a Föld Napjára, amihez 2018-ban egy animált videóüzenet is tartozott, amin Jane Goodall beszél. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ” volt.

Események[szerkesztés]

  • 1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel.
  • A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját.
  • Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.

A Föld napja himnusza[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Earth Day Network. Earthday.net. (Hozzáférés: 2011. április 22.)
  2. General Assembly Proclaims 22 April 'International Mother Earth Day' Adopting By Consensus Bolivia-Led Resolution. United Nations, 2009. április 22. [2011. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 22.)
  3. Milliárdos népszavazással és a Földanyával a klímaváltozás ellen. [origo], 2010. április 21. (Hozzáférés: 2020. április 22.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Earth Day
A Wikimédia Commons tartalmaz A Föld napja témájú médiaállományokat.