A Dnyeszter Menti Köztársaság hadereje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A Dnyeszter Menti Köztársaság hadereje
Ország Dnyeszter Menti Köztársaság
Típus fegyveres erők
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A Dnyeszter Menti Köztársaság hadereje témájú médiaállományokat.
Dnyeszter-melléki moldáv katonai karjelzés
A hadsereg katonái

A Dnyeszter Menti Köztársaság Fegyveres Erői a Dnyeszter Menti Köztársaság hadereje, amelynek az alkotmánya 11. pontja értelmében az ország szuverenitása védelmezése a feladata. A haderőt az ország védelmi minisztere, Alekszandr Lukjanyenko irányítja. A hadsereg vezérkari főnöke 2013 júliusától Oleg Gomenyuk. A fegyveres erők napja szeptember 6.

Története[szerkesztés]

A Dnyeszter Menti Köztársaság hadsereg 1991. szeptember 6-án alakult meg, amikor a Köztársaság Legfelsőbb Tanácsa elfogadta az ország függetlenségéről és annak megvédéséről szóló törvényt. A frissen létrejött, még csak formálódó struktúrával rendelkező haderő már a következő évben fegyveres konfliktus résztvevője volt, miután 1992. március 1-jén a Dnyeszter Menti Köztársaság és Moldova között háború tört ki. A leghevesebb harcok Bender környékén folytak. A fegyveres konfliktusnak a Moszkvában 1992. július 1-jén aláírt rendezési megállapodás vetett véget. A harcok 1992. július 31-én szűntek meg, ezt követően a Dnyeszter Menti Köztársaság csapatai visszatértek a békeidőben szokásos elhelyezési körleteibe.

A háborút követően a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság hozzáfogott a haderő átalakításához. A Legfelsőbb Tanács 1992. szeptember 3-án fogadta el a haderő átalakítására vonatkozó koncepciót. Ennek első lépéseként 1992 végére kialakították az új struktúrájú védelmi minisztériumot és kart, véglegesítették a csapatok szervezeti felépítését. Az átalakítás eredményeként a Dnyeszter-menti haderő 1993 márciusától tervszerű kiképzést és felkészülést folytat.

Vezetői[szerkesztés]

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság Fegyveres Erőinek főparancsnoka az elnök. A hadsereg politikai irányítását végző védelmi miniszter 2012 januárjától Alekszandr Lukjanyenko, az operatív irányítását végző vezérkari főnök, aki egyben a védelmi miniszter első helyettese is, 2013. július 3-ától Oleg Gomenyuk.[1][2]

Korábbi védelmi miniszterek[szerkesztés]

Szervezete[szerkesztés]

T–64BV harckocsi a 2014-es katonai díszszemlén
A Dnyeszter-menti Fegyveres Erők BMP–1-es gyalogsági harcjárműve

A Moldáv Fegyveres erőknél az általános hadkötelezettség alapján sorkatonai szolgálat van, de szerződéses katonák is szolgálnak a hadseregben. A sorkatonai szolgálat ideje 18 hónap. A hadsereg létszáma 5 ezer és 7500 fő között mozog. A mozgósítható tartalék 25 ezer fő. A Dnyeszter Menti Köztársaság haderejében megtalálható a szárazföldi és légierő haderőnemeken kívül a belügyi csapatok, és a határőrség is. A szárazföldi erők négy gépesített lövészdandárból állnak. Ezek Tiraspolban, Benderben, Rîbniţában és Dubăsariban állomásoznak. A hadsereg szervezetébe emellett további speciális egységek is tartoznak. Két speciális egység a haderőből az Állambiztonsági Minisztériumhoz tartozik („Dnyeszter” és a „Delta” zászlóalj).

A tiszti állomány képzése az Dnyeszter-menti Köztársaság Védelmi Minisztériumának Alekszandr Lebegy nevét viselő Katonai Főiskoláján történik. A 2008-ban létrehozott főiskola a Dnyeszter-menti Állami Egyetem szervezeti keretei között működik. Ugyancsak 2008-ban hozták létre a Dzerzsinszkij nevét viselő középfokú kadét iskolát Tiraspolban.

Fegyverzete[szerkesztés]

Szárazföldi erők[szerkesztés]

Légierő és légvédelem[szerkesztés]

A légierő gépparkját 15 db repülőeszköz alkotja. A légierőben 5 db felfegyverzett Mi–8-as és 4 db Mi–2-es közepes szállító helikopter, egy An–26-os közepes szállító repülőgép, valamint 3 db An–2-es és kettő Jak–18T könnyű utasszállító repülőgép található. A gépek a tiraszpoli katonai repülőtéren állomásoznak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A Dnyeszter Menti Köztársaság hadereje témájú médiaállományokat.