A Dal (2021)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Dal
(tizedik évad)
Műfajzenés tehetségkutató műsor

MűsorvezetőFreddie
Orsovai Reni
ZsűriFerenczi György
Mező Misi
Nagy Feró
Vincze Lilla

Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Epizódok7
Gyártás
Forgatási helyszínBudapest, Kunigunda útja 64. (MTVA 1-es stúdió)
Részenkénti játékidő120 perc
GyártóAz MTVA megbízásából a Duna Média
Sugárzás
Eredeti adóDuna
Eredeti sugárzás2021. január 30.2021. március 13.
Státuszkészül
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőKilencedik évad
KövetkezőTizenegyedik évad
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dal 2021 hétrészes tehetségkutató műsor, melynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztja, hogy melyik a legjobb magyar sláger. Az MTVA és a Duna Média 2020. október 15-én délután tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A versenybe november 15-ig jelentkezhettek az előadók és a zenekarok. A felhívásra 412 pályamű érkezett be a meghosszabbított határidőig.

A verseny győztese a Kaukázus együttes lett, akik az Egyetlen szó című dallal nyerték el a műsor fődíjának számító 10 millió forint összértékű zenei támogatást. Versenydaluk megfelelt volna az Eurovíziós Dalfesztivál szabályainak, hiszen 2020. szeptember 1-je után mutatták be nyilvánosan.

A helyszín[szerkesztés]

A műsor helyszínéül az előző évekhez hasonlóan az MTVA Kunigunda útjai székházának 600 m2-es egyes stúdiója szolgál, Budapesten.

A műsorvezetők és a zsűritagok[szerkesztés]

A tizedik évadban a műsor házigazdái Orsovai Reni és Freddie lettek, utóbbi negyedik alkalommal látja el ezt a feladatot. Reni 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban mint versenyző vett részt a műsorban – utóbbit meg is nyerte Rácz Gergővel közösen, míg Freddie 2016-ban diadalmaskodott, és az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe bejutva a 19. helyen végzett 108 ponttal. 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben Rátonyi Krisztával közösen ő volt a magyar kommentátora az Eurovíziós Dalfesztiválnak. A műsorvezetők munkáját A Dal Kulissza című műsorban ezúttal is Lola és Forró Bence segíti. Előbbi a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál egyik magyar zsűritagja volt, míg utóbbi 2018-ban és 2019-ben a hazai zsűri pontajit ismertette a nemzetközi verseny döntőjében.

A szakmai zsűrit képviseli:

A résztvevők[szerkesztés]

Az MTVA 2020. december 11-én jelentette be az élő műsorsorozatba jutottak névsorát egy online sajtótájékoztató keretein belül.

  A Dal 2021 győztese
  Kizárt dal
  A kizárt dal helyett versenyző dal – kiesett a válogatók alatt
  Kiesett a válogatók alatt
  Kiesett az elődöntőben
Előadó Dal Zene és szöveg
Andelic Jonathan Áldom Andelic Jonathan, Ferencz Péter Peet
Anevemandras Hazaérek majd Kállay Saunders, Kuti Róbert, Fésűs Ádám, Siklósi Bence, Julian Alejandro Torres Vargas / Tabár István
Balogh Eszter Maradnék Balla Bettina Claudia
BariLaci Féltelek Bari Laci
Beneath My Skin Ébredj! Dunai Gergő, Hercz Tamás, Taksz Ákos, Balogh Péter / Dunai Gergő
Chain Bridge Pop Messze valahol Hajdu Erik, Hajdu Zoltán, Szombathelyi Dávid, Bauer Attila, Kádi Balázs, Varga Zoltán
Csondor Kata Bosszúállók Vigh Arnold / Csondor Kata
Detti Nem muszáj Hasenfracz Bernadett, Vígh Arnold
Down For Whatever Zuhanás Diószegi István, Császár Róbert, Zsoldos Dávid, Czink Zsombor
Galda Levente Eredő Galda Levente, Szekér Gergő
GERENDĀS feat. Dárdai Blanka Senkié Gerendás Dániel / Dárdai Blanka, Gerendás Dániel
Hajdu Erik Szürke madár Hajdu Erik
Heavy Brains Emlékszel Dávid Balázs Zoltán, Timbusz Bence, Markos Zoltán Bence, Becsky Gábor Pál
Hegedűs Bori és Tempfli Erik Altató Tempfli Erik / Hegedűs Bori
Katona Petra Viszlát Múlt Katona Petra, Kovács Dániel, Koszorú Attila Gábor, Gerendás Dániel
Kaukázus Egyetlen szó Kardos-Horváth János, Kontor Tamás
Kozma Orsi Változik a világ Bartalos Jenő
LivingRoom Megtörtént Pál Benjámin / Hujber Szabolcs, Pál Benjámin
LongStoryShort! Talán holnap Marschall György, Varró Bálint, Kovács Tamás, Nagy Olivér
Luscinia Labirintus Seres Kitti, Jurisits Tamás, Berek Dániel, Őri Sebestyén Teofil, Móczó Martin
Mudfield Nincsen szerencsém Kovácsovics Máté
NÁGI és Betti Gyere velem Nági, Betti
Nagy Adri Hol voltál? Vígh Arnold / Nagy Adri
Nagy Szilárd feat. Ragány Misa Drága Hazám Szűcs Norbert, Nagy Szilárd, Ragány Misa / Hujber Szabolcs, Nagy Szilárd, Ragány Misa
Name Project Altass el! Illés Zoltán
No Sugar Falak György Lívia, Bereczky Botond, Basilidesz László Zoltán, Boeriu Adrian, Ferenczi Zoltán Gábor / Bereczky Botond
Noémo Hableány Takácsová Noémi
Pejtsik Panna Fehér elefánt Pejtsik Panna
Phoenix RT feat. Diószegi Kiki Jelzőfény Győrög Márton, Lépes Frantisek, Varga Zoltán / Puss Tamás, Diószegi István
Pink & The Panthers Sodor a szél Pink Edvárd
Radics Gigi Egy vagy velem Radics Gigi / Hujber Szabolcs
Siklósi Balázs Csak egy IGEN Siklósi Balázs, Rakonczai Viktor / Major Eszter
Sőti Barbi Érezz idebenn Kelemen Barbara, Gerendás Dániel
Süle Zsolt Befúj Süle Zsolt
Swing à la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos Maradok Toldi Miklós, Polgár Odett / Szepesi Mátyás
Szabó Leslie Legyen másnak is jó Szabó-Nagy László, Kulcsár Attila
Szekér Gergő Hazatérsz Szekér Gergő / Szekér Gergő, Varga Viktor
Szőke Nikoletta Új esély Szőke Nikoletta
Tortuga Törnek az ablakok Kerle Ákos, Tomku Milán, Hegyi Ábel, Dömötör Sándor / Hegyi Ábel
Veréb Tomi Miénk volt a világ Veréb Tomi
YOULÏ A legjobb Horányi Juli YOULÏ, Kálmán Tamás KÁTÉ, Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker"

A versenyszabályok változása[szerkesztés]

Az MTVA és a Duna Média 2020. október 15-én délután tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A műsor fődíja továbbra sem az Eurovíziós Dalfesztiválon való fellépés lehetősége. Változás a pályázati feltételek között, hogy innentől 2020. március 30-a utáni dalokat várnak a versenybe. Az élő műsorsorozatba ezúttal már nem 30, hanem 40 produkció kerül be.

Az előző négy évadhoz hasonlóan kiosztják A Dal felfedezettje, illetve A legjobb dalszöveg díját is.

A verseny[szerkesztés]

A beérkezett 412 dal közül egy tíz tagú előzsűri választotta ki a tehetségkutató verseny résztvevőit. 2020. december 11-én ismertették a közönséggel, hogy melyik az a negyven dal, amelyik bejutott az élő műsorba. Ekkor mutatták be a produkció új logóját is, mely egy egyszerű A DAL felirat világoskék színben, fekete szegéllyel. 2019 óta minden évadhoz más embléma volt használatban. A magyar nyelvű dalszövegek mellett ezúttal sem lehetett angol nyelvűt beküldeni, csak a Magyarország területén élő kisebbségek nyelvén írt pályaműveket fogadta a zsűri. Így összesen tizennégy különböző nyelven is megszólalhattak volna a műsor dalai, melyek az alábbiak: bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, magyar, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán. A tehetségkutató műsor zsűrije ismét négyfős lett, melynek tagjai Nagy Feró, Vincze Lilla, Mező Misi és Ferenczy György voltak. Az első válogatóra 2021. január 30-án került sor, a döntő pedig 2021. március 13-án lesz látható a Dunán.

Januárban, februárban és márciusban összesen hét show-műsort adnak le. A műsorok során a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazata dönt arról, hogy melyik dal kapja a Magyarország legjobb dala címet. Ez lesz a második alkalom, hogy a győztes nem kapja meg az Eurovíziós Dalfesztiválon való indulás lehetőségét, sőt Magyarország nem is nevez indulót a nemzetközi versenyre már második éve.

Nyolcadszor indul el az online akusztik szavazás, ahol a dalok akusztikus verzióira lehet szavazni adal.hu hivatalos honlapon. Az Akusztikus verziók versenyének nyertese Akusztik koncertlehetőséget kap a Petőfi Rádió felajánlásában.

A Dal győztes száma lesz a 2021-es Petőfi Zenei Díj Az év dala kategória nyertese – a díjat a tehetségkutató műsor döntőjében Lobenwein Norbert adja át. A döntőben nemcsak a végső győztes, hanem mind a nyolc finalista részesül zenei produkciójának fejlesztésére fordítható pénzjutalomban. A március 13-i fináléban a zsűri által legjobbnak ítélt, legmagasabb pontszámot kapó négy produkcióra szavazhatnak majd a nézők, az ő szavazataik alapján kerül kihirdetésre a végső győztes. Az év dalának előadója 10 millió forint pénzjutalmat kap. A zsűri pontjai alapján legjobb négy közé kerülő másik három produkció 5–5 millió forinttal gazdagodik. A további 4 döntős versenyző 1–1 millió forint díjazásban részesül.

Az egyes adásokat követően a Dunán A Dal Kulissza címmel indul kísérőműsor.

Élő adások[szerkesztés]

Minden élő műsorban a négytagú zsűri közvetlenül a produkciók elhangzása után pontozza az egyes dalokat 1-től 10-ig. A kialakult sorrend alapján a négy válogatóból 4 dal, a két elődöntőből 3 dal automatikusan az elődöntőbe kerül. Ha a pontozás során holtverseny alakul ki, a zsűri egyszerű szótöbbséggel dönt a továbbjutó dal(ok)ról.

A válogatókban és elődöntőkben a pontszámok alapján nem továbbjutó versenydalokra, – válogatónként 6, elődöntőnként 7 produkcióra a nézők küldhetnek szavazatokat. Az SMS-en keresztül zajló szavazás csak az összes dal elhangzása után indul el minden élő adásban. A pontszámok alapján nem továbbjutó produkciók közül az az 1 dal jut tovább, amelyik a legtöbb SMS-en keresztül küldött szavazatot kapja a nézőktől.

A műsort élőben feliratozzák, mely elérhető a Dunán a teletext 333. oldalán.

Válogatók[szerkesztés]

Az MTVA a négy válogatót 2021. január 30-án, február 6-án, február 13-án és február 20-án tartja. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A műsort élőben közvetíti a Duna, illetve interneten adal.hu. A válogatók után 21:40-től A Dal Kulissza címmel kísérőműsor indul a Dunán és az M2 Petőfi TV-n.

Első válogató[szerkesztés]

A műsor nyitányaként bemutatták az élő show-ba bejutott negyven versenyző által előadott közös produkciót, Balázs Fecó dalát, az Ugye, nem hiszed el című dalt. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Vincze Lilla és Ember Márk, akik a Bergendy-együttes zenekarvezetőjére, Bergendy Istvánra emlékezve adtak elő egy egyveleget.

  A zsűri szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Első válogató – 2021. január 30.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Nagy
Feró
Vincze
Lilla
Mező
Misi
Ferenczi
György
Σ
01 Name Project Altass el! (Illés Zoltán) 6 6 5 6 23 Kiesett
02 Nagy Adri Hol voltál? (Vígh Arnold / Nagy Adri) 4 6 6 5 21 Kiesett
03 Hajdu Erik Szürke madár (Hajdu Erik) 6 9 7 7 29 Továbbjutott
04 Tortuga Törnek az ablakok (Kerle Ákos, Tomku Milán, Hegyi Ábel, Dömötör Sándor / Hegyi Ábel) 9 8 7 7 31 Továbbjutott
05 Sőti Barbi Érezz idebenn (Kelemen Barbara, Gerendás Dániel) 8 7 7 6 28 Kiesett
06 Siklósi Balázs Csak egy IGEN (Siklósi Balázs, Rakonczai Viktor / Major Eszter) 6 7 5 5 23 Kiesett
07 Veréb Tomi Miénk volt a világ (Veréb Tomi) 8 6 7 6 27 Kiesett
08 Galda Levente Eredő (Galda Levente, Szekér Gergő) 10 8 8 7 33 Továbbjutott
09 Szőke Nikoletta Új esély (Szőke Nikoletta) 8 9 9 9 35 Továbbjutott
10 Mudfield Nincsen szerencsém (Kovácsovics Máté) 6 7 7 7 27 Továbbjutott

Második válogató[szerkesztés]

A műsor nyitányaként Freddie, Orsovai Reni és Mező Misi megemlékezett a 2021. február 5-én elhunyt Siklósi Örsről, az AWS frontemberéről, aki 2018-ban nyerte meg a műsort zenekarával, és képviselte Viszlát nyár című dalával Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt a Fatal Error zenekar és Keresztes Ildikó, akik az Omegától az Ezüst eső című dalt adták elő.

  A zsűri szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Második válogató – 2021. február 6.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Nagy
Feró
Vincze
Lilla
Mező
Misi
Ferenczi
György
Σ
11 YOULÏ A legjobb (Horányi Juli YOULÏ, Kálmán Tamás KÁTÉ, Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker") 7 7 7 6 27 Kiesett
12 Szabó Leslie Legyen másnak is jó (Szabó-Nagy László, Kulcsár Attila) 9 6 8 7 30 Továbbjutott
13 LongStoryShort! Talán holnap (Marschall György, Varró Bálint, Kovács Tamás, Nagy Olivér) 9 7 6 6 28 Kiesett
14 Noémo Hableány (Takácsová Noémi) 6 9 8 7 30 Továbbjutott
15 Andelic Jonathan Áldom (Andelic Jonathan, Ferencz Péter Peet) 8 6 8 7 29 Továbbjutott
16 Phoenix RT feat. Diószegi Kiki Jelzőfény (Győrög Márton, Lépes Frantisek, Varga Zoltán / Puss Tamás, Diószegi István) 8 7 7 7 29 Kiesett
17 No Sugar Falak (György Lívia, Bereczky Botond, Basilidesz László Zoltán, Boeriu Adrian, Ferenczi Zoltán Gábor / Bereczky Botond) 8 7 7 7 29 Kiesett
18 GERENDĀS feat. Dárdai Blanka Senkié (Gerendás Dániel / Dárdai Blanka, Gerendás Dániel) 7 9 8 7 31 Továbbjutott
19 Pejtsik Panna Fehér elefánt (Pejtsik Panna) 6 9 6 7 28 Kiesett
20 Anevemandras Hazaérek majd (Kállay Saunders, Kuti Róbert, Fésűs Ádám, Siklósi Bence, Julian Alejandro Torres Vargas / Tabár István) 9 9 9 9 36 Továbbjutott

Harmadik válogató[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt a Karthago és Vastag Csaba, akik az Apáink útján című dalt adták elő.

  A zsűri szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Harmadik válogató – 2021. február 13.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Nagy
Feró
Vincze
Lilla
Mező
Misi
Ferenczi
György
Σ
21 Chain Bridge Pop Messze valahol (Hajdu Erik, Hajdu Zoltán, Szombathelyi Dávid, Bauer Attila, Kádi Balázs, Varga Zoltán) 8 8 7 7 30 Kiesett
22 Kozma Orsi Változik a világ (Bartalos Jenő) 6 7 7 8 28 Kiesett
23 Beneath My Skin Ébredj! (Dunai Gergő, Hercz Tamás, Taksz Ákos, Balogh Péter / Dunai Gergő) 8 8 7 7 30 Továbbjutott
24 NÁGI és Betti Gyere velem (Nági, Betti) 6 7 8 7 28 Kiesett
25 Nagy Szilárd feat. Ragány Misa Drága Hazám (Szűcs Norbert, Nagy Szilárd, Ragány Misa / Hujber Szabolcs, Nagy Szilárd, Ragány Misa) 7 7 6 6 26 Továbbjutott
26 Pink & The Panthers Sodor a szél (Pink Edvárd) 8 8 8 8 32 Továbbjutott
27 Katona Petra Viszlát Múlt (Katona Petra, Kovács Dániel, Koszorú Attila Gábor, Gerendás Dániel) 9 9 8 8 34 Továbbjutott
28 Swing à la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos Maradok (Toldi Miklós, Polgár Odett / Szepesi Mátyás) 8 10 8 8 34 Továbbjutott
29 Csondor Kata Bosszúállók (Vigh Arnold / Csondor Kata) 5 6 6 6 23 Kiesett
30 Szekér Gergő Hazatérsz (Szekér Gergő / Szekér Gergő, Varga Viktor) 7 8 7 7 29 Kiesett

Negyedik válogató[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt a Republic és Bagossy Norbert, akik a Messzi földre vihetnél című dalt adták elő.

  A zsűri szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Negyedik válogató – 2021. február 20.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Nagy
Feró
Vincze
Lilla
Mező
Misi
Ferenczi
György
Σ
31 Kaukázus Egyetlen szó (Kardos-Horváth János, Kontor Tamás) 9 9 9 9 36 Továbbjutott
32 Detti Nem muszáj (Hasenfracz Bernadett, Vígh Arnold) 8 8 7 7 30 Kiesett
33 Hegedűs Bori és Tempfli Erik Altató (Tempfli Erik / Hegedűs Bori) 7 8 8 8 31 Kiesett
34 Süle Zsolt Befúj (Süle Zsolt) 8 9 9 8 34 Továbbjutott
35 Balogh Eszter Maradnék (Balla Bettina Claudia) 7 8 7 8 30 Kiesett
36 Luscinia Labirintus (Seres Kitti, Jurisits Tamás, Berek Dániel, Őri Sebestyén Teofil, Móczó Martin) 8 7 7 8 30 Kiesett
37 LivingRoom Megtörtént (Pál Benjámin / Hujber Szabolcs, Pál Benjámin) 8 8 8 8 32 Kiesett
38 BariLaci Féltelek. (Bari Laci) 9 10 9 9 37 Továbbjutott
39 Down For Whatever Zuhanás (Diószegi István, Császár Róbert, Zsoldos Dávid, Czink Zsombor) 9 8 8 8 33 Továbbjutott
40 Radics Gigi Egy vagy velem (Radics Gigi / Hujber Szabolcs) 8 8 9 9 34 Továbbjutott

Elődöntők[szerkesztés]

Az elődöntőkben minden produkciót akusztikus változatban kell előadni a versenyzőknek.

Első elődöntő[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt a Rackajam és Janicsák Veca, akik egy népdalegyveleget adták elő. Az első elődöntőben osztotta ki a zsűri A Dal felfedezettje díjat, melyet Katona Petrának ítéltek oda.

  A zsűri szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Első elődöntő – 2021. február 27.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Nagy
Feró
Vincze
Lilla
Mező
Misi
Ferenczi
György
Σ
01 GERENDĀS feat. Dárdai Blanka Senkié (Gerendás Dániel / Dárdai Blanka, Gerendás Dániel) 7 9 10 8 34 Kiesett
02 Beneath My Skin Ébredj! (Dunai Gergő, Hercz Tamás, Taksz Ákos, Balogh Péter / Dunai Gergő) 8 7 7 7 29 Kiesett
03 Szőke Nikoletta Új esély (Szőke Nikoletta) 8 8 10 9 35 Kiesett
04 Pink & The Panthers Sodor a szél (Pink Edvárd) 8 9 9 9 35 Kiesett
05 Mudfield Nincsen szerencsém (Kovácsovics Máté) 8 7 7 7 29 Továbbjutott
06 BariLaci Féltelek. (Bari Laci) 9 10 10 10 39 Továbbjutott
07 Szabó Leslie Legyen másnak is jó (Szabó-Nagy László, Kulcsár Attila) 8 7 9 9 33 Kiesett
08 Kaukázus Egyetlen szó (Kardos-Horváth János, Kontor Tamás) 10 10 9 8 37 Továbbjutott
09 Katona Petra Viszlát Múlt (Katona Petra, Kovács Dániel, Koszorú Attila Gábor, Gerendás Dániel) 10 9 10 10 39 Továbbjutott
10 Galda Levente Eredő (Galda Levente, Szekér Gergő) 8 7 8 8 31 Kiesett

Második elődöntő[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt az 1998-as Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyzője, Charlie és Király Linda, akik a Jászom, ahogyan lélegzem című dalt adták elő. A második elődöntőben osztotta ki a zsűri A legjobb dalszöveg díjat, melyet Kardos-Horváth Jánosnak, az Egyetlen szó című dal szerzőjének ítéltek oda.

  A zsűri szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Második elődöntő – 2021. március 6.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Nagy
Feró
Vincze
Lilla
Mező
Misi
Ferenczi
György
Σ
11 Tortuga Törnek az ablakok (Kerle Ákos, Tomku Milán, Hegyi Ábel, Dömötör Sándor / Hegyi Ábel) 9 8 9 9 35 Kiesett
12 Hajdu Erik Szürke madár (Hajdu Erik) 7 9 8 9 33 Kiesett
13 Nagy Szilárd feat. Ragány Misa Drága Hazám (Szűcs Norbert, Nagy Szilárd, Ragány Misa / Hujber Szabolcs, Nagy Szilárd, Ragány Misa) 8 7 7 8 30 Kiesett
14 Radics Gigi Egy vagy velem (Radics Gigi / Hujber Szabolcs) 9 9 10 10 38 Továbbjutott
15 Süle Zsolt Befúj (Süle Zsolt) 10 10 10 9 39 Továbbjutott
16 Down For Whatever Zuhanás (Diószegi István, Császár Róbert, Zsoldos Dávid, Czink Zsombor) 8 8 9 9 34 Kiesett
17 Swing à la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos Maradok (Toldi Miklós, Polgár Odett / Szepesi Mátyás) 9 10 10 10 39 Továbbjutott
18 Noémo Hableány (Takácsová Noémi) 8 9 10 10 37 Kiesett
19 Anevemandras Hazaérek majd (Kállay Saunders, Kuti Róbert, Fésűs Ádám, Siklósi Bence, Julian Alejandro Torres Vargas / Tabár István) 9 9 10 9 37 Kiesett
20 Andelic Jonathan Áldom (Andelic Jonathan, Ferencz Péter Peet) 8 7 10 9 34 Továbbjutott

Döntő[szerkesztés]

A döntőt 2021. március 13-án tartja az MTVA nyolc előadó részvételével. A végeredmény a nézői szavazás illetve a szakmai zsűri szavazatai alapján alakul ki. A zsűri a dalok elhangzása után csak szóban értékeli a produkciókat. Az összes dal elhangzása után pontozta a produkciókat a zsűri. Az első helyezett 10 pontot kap, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A pontozás során a négy legtöbb pontot szerzett dal közül a nézők SMS-ben küldött szavazatokkal választják ki a verseny győztesét. A műsort élőben közvetíti a Duna és a Duna World, illetve interneten adal.hu.

  A zsűri pontozása által közönségszavazásra juttatott dalok
  A telefonos szavazás győztese
# Előadó
Dal (zene / szöveg)
Zsűri Nézők Nyeremény
Pontszám Eredmény
01 Swing à la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos 4 6. 1 millió Ft
Maradok (Toldi Miklós, Polgár Odett / Szepesi Mátyás)
02 Katona Petra 0 7. 1 millió Ft
Viszlát Múlt (Katona Petra, Kovács Dániel, Koszorú Attila Gábor, Gerendás Dániel)
03 Andelic Jonathan 8 5. 1 millió Ft
Áldom (Andelic Jonathan, Ferencz Péter Peet)
04 BariLaci 36 1. 2–4. 5 millió Ft
Féltelek. (Bari Laci)
05 Radics Gigi 22 3. 2–4. 5 millió Ft
Egy vagy velem (Radics Gigi / Hujber Szabolcs)
06 Mudfield 0 7. 1 millió Ft
Nincsen szerencsém (Kovácsovics Máté)
07 Süle Zsolt 30 2. 2–4. 5 millió Ft
Befúj (Süle Zsolt)
08 Kaukázus 12 4. 1. 10 millió Ft
Egyetlen szó (Kardos-Horváth János, Kontor Tamás)

Ponttáblázat[szerkesztés]

Dalok Zsűri szavazatok
Σ Nagy
Feró
Vincze
Lilla
Mező
Misi
Ferenczi
György
Maradok (Swing à la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos) 4 4
Viszlát Múlt (Katona Petra) 0
Áldom (Andelic Jonathan) 8 4 4
Féltelek. (BariLaci) 36 8 10 10 8
Egy vagy velem (Radics Gigi) 22 6 6 10
Nincsen szerencsém (Mudfield) 0
Befúj (Süle Zsolt) 30 10 6 8 6
Egyetlen szó (Kaukázus) 12 8 4


A nézői szavazás alapján A Dalt a Kaukázus nyerte. A versenydaluk, az Egyetlen szó megfelelt volna az Eurovíziós Dalfesztivál szabályainak, hiszen 2020. szeptember 1-je után mutatták be.

A Dal 2021 különdíjai[szerkesztés]

Hatodik éve ítéli oda a szakmai zsűri A Dal felfedezettje, illetve A legjobb dalszöveg díját.

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Az egyes fordulók neveinek megváltozása miatt a 2013 és 2016 között életben lévő elődöntő–középdöntő–döntő rendszer elnevezése a táblázatban a 2017-ben bevezetett válogató–elődöntő–döntő formátumban olvasható.
Előadó Előző év(ek) Előző dal(ok) Előző legjobb eredmény(ek)
A Dal eurovíziós nemzeti dalválasztó show
Csondor Kata 2017 Create Első válogató (=8. hely)
Horányi Juli (YOULÏ-ként) 2016 Come Along Harmadik válogató (10. hely)
Kállay-Saunders András (Anevemandrasként) 2012 I Love You Első elődöntő (5. hely)
2013 My Baby Döntő (2. hely)
2014 Running Döntő (1. hely)
2016 Who We Are (a Kállay Saunders Band tagjaként) Döntő (3. hely)
2017 Seventeen (a Kállay Saunders Band tagjaként) Döntő (=7. hely)
2019 Roses (a The Middletonz tagjaként) Döntő (=6. hely)
LivingRoom 2018 Kirakat élet Első válogató (=7. hely)
Noémo 2014 Minden mosoly (a BülBüls tagjaként) Harmadik válogató (9. hely)
2018 Levegőt Első válogató (6. hely)
Pál Benjámin (a Living Room tagjaként) 2017 Father's Eyes Harmadik válogató (=7. hely)
Radics Gigi 2013 Úgy fáj Döntő (2. hely)
2014 Catch Me Első elődöntő (=6. hely)
2017 See It Through Döntő (3. hely)
Süle Zsolt 2018 Zöld a május Döntő (=7. hely)
Szabó Leslie 2014 Hogy segíthetnék? Első elődöntő (4. hely)
Szekér Gergő 2019 Madár, repülj! Döntő (5. hely)
Szőke Nikoletta 2018 Életre kel (Kökény Attilával és Szakcsi Lakatos Róberttel közösen) Második elődöntő (6. hely)
A Dal tehetségkutató műsor
NÁGI (Bettivel közösen) 2020 Freedom – Felszállok a gépre Első elődöntő (6. hely)
Tortuga 2020 Mámor tér 3. Döntő (=7. hely)

Mező Misi, a műsor zsűritagja korábban 2016-ban a Második Műszak zenekarral együtt vendégprodukcióként adta elő az Emlékszem nyár volt című dalt, valamint a 2018-as döntőben is fellépett a Magna Cum Laudéval és Ferenczi Györggyel közösen. Továbbá Vincze Lilla a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon volt a nemzetközi zsűri egyik magyarországi tagja Bolyki Balázs, Karácsony James, Szabó Zé és Szandi mellett.

Hivatalos album[szerkesztés]

Nézettség[szerkesztés]

Az egyes adások 19:35-kor kezdődtek, és 21:45-ig tartottak. Másnap hajnalban és délelőtt a Duna World tűzte műsorra az ismétléseket.

A műsort a televíziós csatornákon túl az interneten is figyelemmel lehetett követni élőben. A Dal 2021 hivatalos honlapja, adal.hu oldal minden adást közvetített.

Jelmagyarázat
     – A Dal 2021 legmagasabb nézettsége
     – A Dal 2021 legalacsonyabb nézettsége
Adás Sugárzás Duna Forrás
Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–59)
AMR Arány (SHR%) Heti helyezés AMR Arány (SHR%) Heti helyezés
A Dal 2021
Első válogató 2021. január 30. szombat, 19:35 258 583 6,0 22. 38 000 2,4 30+ [1]
Második válogató 2021. február 6. szombat, 19:35 239 620 5,6 25. 33 000 2,1 30+ [2]
Harmadik válogató 2021. február 13. szombat, 19:35 230 595 5,2 28. 42 000 2,5 30+ [3]
Negyedik válogató 2021. február 20. szombat, 19:35 231 724 5,4 29. 28 000 1,9 30+ [4]
Első elődöntő 2021. február 27. szombat, 19:35 218 000 5,1 30+ 38 000 2,4 30+ [5]
Második elődöntő 2021. március 6. szombat, 19:35 198 000 4,6 30+ 20 000 1,3 30+ [6]
Döntő 2021. március 13. szombat, 19:35 263 233 6,3 22. 33 000 2,2 30+ [7]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Televíziós nézettség 2021. 4. hét (magyar nyelven). onbrands.hu, 2021. február 2. (Hozzáférés: 2021. február 8.)
  2. Televíziós nézettség 2021. 5. hét (magyar nyelven). onbrands.hu, 2021. február 8. (Hozzáférés: 2021. február 8.)
  3. Televíziós nézettség 2021. 6. hét (magyar nyelven). onbrands.hu, 2021. február 15. (Hozzáférés: 2021. február 15.)
  4. Televíziós nézettség 2021. 7. hét (magyar nyelven). onbrands.hu, 2021. február 22. (Hozzáférés: 2021. február 22.)
  5. Televíziós nézettség 2021. 8. hét (magyar nyelven). onbrands.hu, 2021. március 1. (Hozzáférés: 2021. március 2.)
  6. Televíziós nézettség 2021. 9. hét (magyar nyelven). onbrands.hu, 2021. március 8. (Hozzáférés: 2021. március 9.)
  7. Televíziós nézettség 2021. 10. hét (magyar nyelven). onbrands.hu, 2021. március 10. (Hozzáférés: 2021. március 10.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]