A Dal (2018)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Dal 2018
MTVA székház, 1-es stúdió, Budapest, Kunigunda útja 64.
A Dal 2018 logójának installációja az Akvárium Klubban 2017. december 6-án
A Dal 2018 logójának installációja az Akvárium Klubban 2017. december 6-án
Válogatók 2018. január 20.
2018. január 27.
2018. február 3.
Elődöntők 2018. február 10.
2018. február 17.
Döntő 2018. február 24.
Rendező csatorna DUNA, Duna World
Műsorvezető Rátonyi Kriszta
Freddie
Zsűri Frenreisz Károly
Mező Misi
Schell Judit
Both Miklós
Győztes dal Viszlát nyár (AWS)
Szavazási rendszer Zsűri és közönség szavazás (SMS, az elődöntőkben és a döntőben internet, applikáció és SMS)
Indulók száma 30 a válogatókban; 18 az elődöntőkben, 8 a döntőben
Meghívott előadók Kóbor János és a Balkan Fanatik
Karácsony János és a Margaret Island
Balázs Fecó és Janicsák Veca
Kimnowak és Kardos-Horváth János
Charlie és Szekeres Adrien
Magna Cum Laude és Ferenczi György
Pápai Joci
Előző
Következő
◄ 2017
2019 ►

A Dal 2018 egy többrészes show-műsor, melynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztja, hogy ki képviselje Magyarországot a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon, Portugália fővárosában, Lisszabonban. Az MTVA és a Duna Média 2017. október 9-én reggel tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A dalok leadásának meghosszabbított határideje 2017. november 20-a volt.[1][2][3][4] Újítás, hogy ezúttal innentől már csak online volt lehetősége az előadóknak benyújtani a pályázati anyagot. Az élő showműsorba beválogatott dalok végleges verzióit 2017. december 20-ig küldhették el a résztvevők az MTVA részére.

A verseny győztese az AWS lett, akik a Viszlát nyár című dalukkal képviselik Magyarországot a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

A közmédia 2015-ös újrastrukturálásának részeként A Dal című műsor már 2016-ban és 2017-ben is a Dunán volt adáson, valamivel fél nyolc után. 2017. december 4-től a közmédia főadója egy hét erejére visszatért a 2015. március 15-e előtt alkalmazott műsorrendre, melyet úgy tűnt, hogy 2018. január 15-től véglegesítenek, de A Dal a fél kilences kezdésére végül nem ez adott okot, hanem hogy a dalválasztó show előtt megismétlik a Csak színház és más semmi című magyar sorozat második évadát. Az elődöntőket és a döntőt élőben közvetítette a főadó mellett a Duna World is.

A helyszín[szerkesztés]

A műsor helyszínéül az előző évekhez hasonlóan az MTVA Kunigunda útjai székházának 600 m2-es egyes stúdiója szolgál, Budapesten.

A műsorvezetők és a zsűritagok[szerkesztés]

A hetedik évadban a műsor házigazdái Rátonyi Kriszta és Freddie lettek. Kriszta 2014-ben már vezette a műsort, majd 2017-ben, Tatár Csilla megbetegedése miatt az elődöntőkben ő helyettesítette. Freddie 2016-ban megnyerte A Dalt, és az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe bejutva a 19. helyen végzett 108 ponttal. A páros korábban a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar kommentátora volt Kijevben. A kulisszák mögül, illetve az online felületeken a Lóci játszik zenekar frontembere, Csorba Lóci tájékoztatja majd a közönséget, mint A Dal vloggere. Ezúttal a műsorvezetők a munkáját A Dal Kulissza című műsorban Pflum Orsi és Forró Bence segíti.

A szakmai zsűrit képviseli:


A résztvevők[szerkesztés]

Az MTVA 2017. december 6-án jelentette be az élő műsorsorozatba jutottak névsorát egy sajtótájékoztató során, melyet a budapesti Akvárium Klubban tartottak.[5][6] Ekkor mutatták be A Dal 2018 vloggerét is, aki ebben az évben Csorba Lóci lett, a Lóci játszik zenekar frontembere.

  A Dal 2018 győztese
  Visszalépett dalok
  A visszalépett dalok helyett versenyző dalok
Előadó Dal Zene / Szöveg
#yeahla feat. Eszes Viki 1 Szó Mint 100 Jelasity Péter
Andy Roll Turn the Lights On Dutka András
AWS Viszlát nyár Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma / Siklósi Örs
Ceasefire X Satellites Vavra Bence András, Szűcs Norbert / Kozma Kata
Dánielfy Gergely Azt mondtad Dánielfy Gergely / Völgyesi Árpád
Fourtissimo feat. Markanera Kisnyuszi a kalapban Ferencz-Kuna Valéria, Kuna Márton, Ferencz-Kuna Gyula, Kuna Bence / Ferencz-Kuna Valéria, Kuna Bence
Gulyás Roland H Y P N O T I Z E D Márta Alex
Ham ko Ham Bármerre jársz Tóth G. Zoltán / Kathy Zsolt
Heincz Gábor Biga Good vibez Heincz Gábor / Méhes Adrián
Horváth Cintia és Balogh Tomi Journey (Break Your Chains) Balogh Tamás, Horváth Cintia
Horváth Tamás Meggyfa Horváth Tamás
Király Viktor Budapest Girl Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás / Király Viktor, Ashley Hicklin
Knoll Gabi Nobody to Die For Knoll Gabi, Burai Krisztián, Stanislav Bendarzsevszkij / Knoll Gabi
Leander Kills Nem szól harang Köteles Leander
LivingRoom Kirakat élet Pál Benjamin / Pál Benjamin, Prommer Patrik
Maszkura és a tücsökraj Nagybetűs szavak Biró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vikukel Dániel / Bíró Szabolcs
Maya ‘n’ Peti Nekem te Szalma Edvárd, Szikszai Péter
Nemzenekar Waiting Pásztor Gyula, Károly Tamás / Pásztor Gyula
Nene Mese a királyról Vörös Milán Erik, Orsovai Renáta Katalin, Márkosi József, Boda Evelin, Varga Szabolcs Balázs, Ferencz Péter / Orsovai Renáta Katalin
Noémo Levegőt! Takácsová Noémi, Szabó Dániel Ferenc, Szeifert Bálint Artúr, Tóth István / Takácsová Noémi, Jeszenszky Márton
Nova Prospect Vigyázó Kiss József / Schautek Bálint
Odett Aranyhal Toldi Miklós, Polgár Odett / Hujber Szabolcs
Patikadomb Jó szelet! Dobos Gábor, Kátai Tamás, Ujvári Gyula / Dobos Gábor
Peet Project Runaround Ferencz Péter, Magán Olivér, Závodi Attila, Gudics Martin, Gudics Marcell / Ferencz Péter
SativuS Lusta lány Szabó Márton / Pájer Gábor
Singh Viki Butterfly House John King / Andy Vitolo
Süle Zsolt Zöld a május Süle Zsolt, Bodnár Péter / Süle Zsolt
Szőke Nikoletta, Kökény Attila és Szakcsi Lakatos Róbert Életre kel Szakcsi Lakatos Róbert / Müller Péter Sziámi
The Matter Broken Palms Isaak Palmer, Kozák Örs, Joel David Perez Garcia, Antal Kert / Isaak Palmer
Tolvai Reni Crack My Code Bella Máté, Johnny K. Palmer / Johnny K. Palmer
Vastag Tamás Ne hagyj reményt Sztevanovity Krisztián / Sztevanovity Dusán
yesyes I Let You Run Away Szabó Ádám, Somogyvári Dániel / yesyes
 • A The Matter együttes és a Nemzenekar is visszalépett a versenyből, így a szakmai zsűri listáján következő előadók kaptak lehetőséget: a Patikadomb a Jó szelet! című dalával indulhat a műsorban, míg Singh Viki a Butterfly House-t adhatja elő.[7][8] Ez volt a műsor történetében a második alkalom, hogy a versenyzők önként léptek vissza, és nem a szervezők zárták ki őket. Singh Viki harmadik alkalommal állhat a műsor színpadára; viszont 2016 után másodszor csak egy együttes visszalépéséét követően jutott be.

A versenyszabályok változása[szerkesztés]

Rátonyi Kriszta és Freddie, A Dal 2018 házigazdái

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2017. október 9-én hozta nyilvánosságra a pályázati feltételeket.[9][10] Nagyobb változtatás az előző évadhoz képest nem történt. Már 2015-ben is csak olyan előadók jelentkezését várták, akiknek már elindult a zenei karrierje, jelent meg legalább egy dala, országosan játszott felvétele, és olyan új dallal tudnak pályázni, amelyik méltó akár a nemzetközi megmérettetésre is. Ezen a szabályon 2018-ra sem változtattak.

Az előző két évadhoz hasonlóan kiosztják A Dal felfedezettje, illetve A legjobb dalszöveg díját is. Az előbbiről a tévés zsűri, míg az utóbbiról a közönség és a zsűri közösen dönt.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a produkció előadásában maximum hat személy vehet részt a színpadon. Korábban A Dalban is érvényben volt ez a szabály – 2015 és 2017 között a magyarországi előválogató elő- és középdöntőiben a színpadon lévő emberek számát tíz főben maximálták, míg 2018-tól nincs felső határ megszabva a színpadon szereplőket illetően. A műsor döntőjére viszont továbbra is a nemzetközi versenyen érvényes hat fős szabály marad életben. Az új évadnak az egyik legjelentősebb változása, hogy a műsorba való nevezés már nem postai úton, hanem egy online felületen keresztül történik.[11]

A verseny[szerkesztés]

A Dal 2018 zsűrije a második válogató előtt 2018. január 27-én

A beérkezett több, mint 350 dal közül egy tíz tagú előzsűri választja ki a magyar válogató résztvevőit. 2017. december 6-án ismertették a közönséggel, hogy melyik az a harminc dal, amelyik bejutott az élő műsorba. A magyar nyelvű dalszövegek mellett angolul, valamint a Magyarország területén élő kisebbségek nyelvén írt pályaműveket várt a zsűri, azonban minden dalhoz csatolni kellett egy magyar nyelvű szöveget vagy fordítást is. Így összesen tizenöt különböző nyelven is megszólalhattak volna a műsor dalai, melyek az alábbiak: angol, bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, magyar, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán. Habár angol és magyar nyelvű dalokon kívül nem válogattak a legjobb harmincba más nyelven íródott szerzeményeket ezúttal sem. A nemzeti döntő zsűrije ismét négyfős lett, és a tagjai Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly és Both Miklós. Az első válogatóra 2018. január 20-án kerül sor, a döntő pedig 2018. február 24-én kerül a Duna képernyőjére.[12]

Januárban és februárban összesen hat show-műsort adnak le. A műsorok során a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazata dönt arról, hogy ki képviselje Magyarországot Portugália fővárosában, Lisszabonban a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal győztese emellett fellép a 2018-as VOLT Fesztivál Petőfi Zenei Díjátadó színpadán is. A dalfesztivált a Duna, míg a díjátadó gálát az M2 Petőfi TV, a Duna World, a Petőfi Rádió és a petofilive.hu közvetíti élőben.

Ötödször indul el az online akusztik szavazás, ahol a dalok akusztikus verzióira lehet szavazni a mediaklikk.hu/adal hivatalos honlapon. Az Akusztikus verziók versenyének nyertese Petőfi Akusztik koncertlehetőséget kap az MTVA felajánlásában.

Az egyes adásokat követően a Dunán A Dal Kulissza címmel indul kísérőműsor.

2017. november 10-én a Petőfi Rádióban A Dal 2018 napot tarottak, ahol az Eurovíziós Dalfesztiválok magyar indulóira, és A Dal győzteseire tekintettek vissza. Déltől este hétig óránként megszólalt a rádióban egy-egy korábbi magyar induló, illetve Dal győztes is: Rúzsa Magdi, Wolf Kati, ByeAlex, Lotfi Begi, Freddie, Kállay-Saunders András és Pápai Joci is megosztotta a tapasztalatait a műsorral kapcsolatosan.[13]

2018. január 6-án és január 13-án A Dal elmúlt hat évadának legjobb pillanatival készült a Duna a nézőknek.[14] A műsor vezetője Rátonyi Kriszta volt.

Élő adások[szerkesztés]

Rátonyi Kriszta, A Dal 2018 egyik műsorvezetője a második válogató előtt 2018. január 27-én

Minden élő műsorban a négytagú zsűri közvetlenül a produkciók elhangzása után pontozza az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt a nézők ötödik zsűritagként 1-től 10-ig pontszámot küldhetnek az adott produkcióra A DAL alkalmazáson keresztül, vagy a műsor weboldalán, illetve hagyományos szöveges üzenetben (SMS) is. Egy regisztrációval illetve egy telefonszámról minden dalra lehet pontszámot küldeni, de egy adott produkciót csak egyszer lehet pontozni. Érvényes pontozásnak kizárólag az adott dal elhangzása alatt beérkező pontszám számít. A további pontszámokat a rendszer fogadja ugyan, de érvénytelennek tekinti. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadják a versenydal pontszámaihoz, így alakul ki produkció végleges pontszáma. A kialakult sorrend alapján mind a három válogatóból 5 dal automatikusan az elődöntőbe kerül. Ha a pontozás során holtverseny alakul ki, a zsűri egyszerű szótöbbséggel dönt a továbbjutó dal(ok)ról.

A válogatókban és elődöntőkben a pontszámok alapján nem továbbjutó versenydalokra, – válogatónként 5, a elődöntőnként 6 produkcióra a korábban említett három módon lehet szavazatot küldeni. Az SMS-ben, a weboldalon vagy az alkalmazáson keresztül zajló szavazás csak az összes dal elhangzása után indul el minden élő adásban. A pontszámok alapján nem továbbjutó produkciók közül az az 1 dal jut tovább, amelyik a legtöbb SMS-ben, a weboldalon és az alkalmazáson keresztül küldött szavazatot kapja a nézőktől.

A műsort élőben feliratozzák, mely elérhető a Dunán a teletext 333. oldalán.

Válogatók[szerkesztés]

Pflum Orsi és Forró Bence, A Dal Kulissza műsorvezetői a harmadik válogató után 2018. február 3-án

Az MTVA a három válogatót 2018. január 20-án, január 27-én és február 3-án tartotta. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első öt dal automatikusan az elődöntőbe került. A pontszámok alapján nem továbbjutó öt produkció közül az a további egy dal jutott tovább az elődöntőkbe, amelyik a legtöbb szavazatot kapta a nézőktől. A válogatók során az applikáción és weboldalon történő szavazás nem működött, így csak az SMS szavazatok számítottak bele a végeredménybe. A műsort élőben közvetítette a Duna, illetve interneten az mediaklikk.hu. A válogatók után 22:40-től a Dunán A Dal Kulissza címmel kísérőműsor indult, melyben Pflum Orsi és Forró Bence beszélgetett a résztvevőkkel.

Első válogató[szerkesztés]

A műsor nyitányaként bemutatták az élő show-ba bejutott harminc versenyző által előadott közös produkciót, Karácsony James és Sztevanovity Dusán közös művét, A dal a miénk című dalt. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Kóbor János és a Balkan Fanatik, akik a Régi csibészek című dalt adták elő. A műsor során az applikáción és a weboldalon keresztül lebonyolított szavazás nem működött, így a nézőktől csak az SMS-ben beérkezett szavazatokat számították bele a végeredménybe.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Első válogató – 2018. január 20.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Schell
Judit
Mező
Misi
Both
Miklós
Nézők Σ
01 LivingRoom Kirakat élet (Pál Benjamin / Pál Benjamin, Prommer Patrik) 8 7 7 7 7 36 Kiesett
02 Vastag Tamás Ne hagyj reményt (Sztevanovity Krisztián / Sztevanovity Dusán) 7 7 7 7 8 36 Továbbjutott
03 Noémo Levegőt! (Takácsová Noémi, Szabó Dániel Ferenc, Szeifert Bálint Artúr, Tóth István / Takácsová Noémi, Jeszenszky Márton) 7 9 8 8 7 39 Kiesett
04 Leander Kills Nem szól harang (Köteles Leander) 9 9 9 9 8 44 Továbbjutott
05 Süle Zsolt Zöld a május (Süle Zsolt, Bodnár Péter / Süle Zsolt) 8 10 10 9 7 44 Továbbjutott
06 Knoll Gabi Nobody to Die For (Knoll Gabi, Burai Krisztián, Stanislav Bendarzsevszkij / Knoll Gabi) 8 9 9 8 6 40 Továbbjutott
07 Fourtissimo Kisnyuszi a kalapban (Ferencz-Kuna Valéria, Kuna Márton, Ferencz-Kuna Gyula, Kuna Bence / Ferencz-Kuna Valéria, Kuna Bence) 7 6 6 6 8 33 Kiesett
08 Ceasefire X Satellites (Vavra Bence András, Szűcs Norbert / Kozma Kata) 8 9 8 8 8 41 Továbbjutott
09 Király Viktor Budapest Girl (Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás / Király Viktor, Ashley Hicklin) 9 9 8 8 9 43 Továbbjutott
10 Patikadomb Jó szelet! (Dobos Gábor, Kátai Tamás, Ujvári Gyula / Dobos Gábor) 7 7 6 6 7 33 Kiesett

Második válogató[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Karácsony James és a Margaret Island, akik a Valaki mondja meg című dalt adták elő.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Második válogató – 2018. január 27.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Schell
Judit
Mező
Misi
Both
Miklós
Nézők Σ
01 Peet Project Runaround (Ferencz Péter, Magán Olivér, Závodi Attila, Gudics Martin, Gudics Marcell / Ferencz Péter) 8 7 7 7 7 36 Kiesett
02 Odett Aranyhal (Toldi Miklós, Polgár Odett / Hujber Szabolcs) 8 8 9 8 6 39 Továbbjutott
03 yesyes I Let You Run Away (Szabó Ádám, Somogyvári Dániel / Petneházy Flóra) 8 10 8 8 9 43 Továbbjutott
04 Maya ‘n’ Peti Nekem te (Szalma Edvárd, Szikszai Péter) 6 6 6 6 6 30 Kiesett
05 Singh Viki Butterfly House (John King / Andy Vitolo) 7 7 7 7 6 34 Kiesett
06 SativuS Lusta lány (Szabó Márton / Pájer Gábor) 7 6 7 6 8 34 Továbbjutott
07 Dánielfy Gergely Azt mondtad (Dánielfy Gergely / Völgyesi Árpád) 8 10 10 9 8 45 Továbbjutott
08 Nene Mese királyról (Vörös Milán / Orsovai Renáta) 8 7 8 8 6 37 Kiesett
09 Heincz Gábor Biga Good Vibez (Heincz Gábor / Méhes Adrián) 9 9 9 8 8 43 Továbbjutott
10 AWS Viszlát nyár (Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma / Siklósi Örs) 9 9 9 9 9 45 Továbbjutott

Harmadik válogató[szerkesztés]

A válogató tizedik produkciója, az Életre kel című dal Szőke Nikoletta, Kökény Attila és Szakcsi Lakatos Róbert előadásában volt A Dal kétszázadik dala. A válogatóban a pontozás során holtverseny alakult ki, így a zsűri egyszerű szótöbbséggel döntött a továbbjutó dalról – jelenesetben a Nova Prospect, Horváth Cintia és Balogh Tomi illetve Tolvai Reni közül a második jutott tovább, majd később a nézői szavazásnak köszönhetően a másik kettő közül egyik sem ment tovább a műsor elődöntőibe. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Balázs Fecó és Janicsák Veca, akik a Maradj velem című dalt adták elő.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Harmadik válogató – 2018. február 3.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Schell
Judit
Mező
Misi
Both
Miklós
Nézők Σ
01 Nova Prospect Vigyázó (Kiss József / Schautek Bálint) 8 7 7 7 8 37 Kiesett
02 Horváth Cintia és Balogh Tomi Journey (Balogh Tamás, Horváth Cintia) 7 8 8 8 6 37 Továbbjutott
03 Maszkura és a tücsökraj Nagybetűs szavak (Biró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vikukel Dániel / Bíró Szabolcs) 8 8 8 8 6 38 Továbbjutott
04 Gulyás Roland H Y P N O T I Z E D (Márta Alex) 7 7 7 6 8 35 Továbbjutott
05 Tolvai Reni Crack My Code (Bella Máté, Johnny K. Palmer / Johnny K. Palmer) 8 8 7 7 7 37 Kiesett
06 Ham ko Ham Bármerre jársz (Tóth G. Zoltán / Kathy Zsolt) 7 7 8 8 8 38 Továbbjutott
07 #yeahla feat. Eszes Viki 1 Szó Mint 100 (Jelasity Péter) 7 6 7 8 7 35 Kiesett
08 Andy Roll Turn the Lights On (Dutka András) 7 7 6 6 7 33 Kiesett
09 Horváth Tamás Meggyfa (Horváth Tamás) 8 9 8 8 9 42 Továbbjutott
10 Szőke – Kökény – Szakcsi Életre kel (Szakcsi Lakatos Róbert / Müller Péter Sziámi) 9 10 9 9 7 44 Továbbjutott

Elődöntők[szerkesztés]

Rátonyi Kriszta és Freddie, A Dal 2018 első elődöntője előtt

Az MTVA a két elődöntőt 2018. február 10-én és február 17-én tartotta. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra a A DAL alkalmazáson keresztül, a műsor hivatalos honlapján vagy SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első három-három dal automatikusan a döntőbe került. A pontszámok alapján nem továbbjutó hat produkció közül az a további egy-egy dal jutott tovább a döntőbe, amelyik a legtöbb szavazatot kapta a nézőktől. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten az adal.hu. A elődöntők után 22:40-től a Dunán A Dal Kulissza címmel kísérőműsor indult, melyben Pflum Orsi és Forró Bence beszélgetett a résztvevőkkel.

Első elődöntő[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt a Kimnowak és Kardos-Horváth János, akik a Gyémánt című dalt adták elő. Az első elődöntőben osztotta ki a zsűri A Dal felfedezettje díjat, melyet Dánielfy Gergelynek ítéltek oda.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Első elődöntő – 2018. február 10.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Schell
Judit
Mező
Misi
Both
Miklós
Nézők Σ
01 Ham ko Ham Bármerre jársz (Tóth G. Zoltán / Kathy Zsolt) 7 7 8 8 6 36 Kiesett
02 Heincz Gábor Biga Good Vibez (Heincz Gábor / Méhes Adrián) 9 9 9 8 7 42 Továbbjutott
03 SativuS Lusta lány (Szabó Márton / Pájer Gábor) 8 6 7 7 5 33 Kiesett
04 Knoll Gabi Nobody to Die For (Knoll Gabi, Burai Krisztián, Stanislav Bendarzsevszkij / Knoll Gabi) 7 9 8 8 5 37 Kiesett
05 Maszkura és a tücsökraj Nagybetűs szavak (Biró Szabolcs, Boros Gábor, Földesi Attila, Kertész Csaba, Vikukel Dániel / Biró Szabolcs) 8 8 8 8 5 37 Kiesett
06 Süle Zsolt Zöld a május (Süle Zsolt, Bodnár Péter / Süle Zsolt) 9 10 10 10 6 45 Továbbjutott
07 Gulyás Roland H Y P N O T I Z E D (Márta Alex) 8 7 7 6 7 35 Kiesett
08 Dánielfy Gergely Azt mondtad (Dánielfy Gergely / Völgyesi Árpád) 9 10 10 10 8 47 Továbbjutott
09 Leander Kills Nem szól harang (Köteles Leander) 8 8 8 9 8 41 Továbbjutott

Második elődöntő[szerkesztés]

A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt az 1998-as Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyzője, Charlie, aki a 2008-as Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójának második helyezettjével, Szekeres Adriennel közösen a Könnyű álmot hozzon az éj című dalt adták elő. A második elődöntőben osztotta ki a zsűri A legjobb dalszöveg díjat, melyet Hujber Szabolcsnak, az Aranyhal című dal szerzőjének ítéltek oda.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Második elődöntő – 2018. február 17.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Frenreisz
Károly
Schell
Judit
Mező
Misi
Both
Miklós
Nézők Σ
01 Horváth Cintia és Balogh Tomi Journey (Balogh Tamás, Horváth Cintia) 8 8 8 8 4 36 Kiesett
02 AWS Viszlát nyár (Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma / Siklósi Örs) 9 10 10 10 7 46 Továbbjutott
03 Odett Aranyhal (Toldi Miklós, Polgár Odett / Hujber Szabolcs) 8 8 8 8 5 37 Kiesett
04 Király Viktor Budapest Girl (Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás / Király Viktor, Ashley Hicklin) 10 9 8 8 7 42 Továbbjutott
05 Szőke – Kökény – Szakcsi Életre kel (Szakcsi Lakatos Róbert / Müller Péter Sziámi) 8 9 8 8 4 37 Kiesett
06 Horváth Tamás Meggyfa (Horváth Tamás) 7 8 7 8 8 38 Továbbjutott
07 Vastag Tamás Ne hagyj reményt (Sztevanovity Krisztián / Sztevanovity Dusán) 8 8 7 7 6 36 Kiesett
08 Ceasefire X Satellites (Vavra Bence András, Szűcs Norbert / Kozma Kata) 8 9 9 8 6 40 Kiesett
09 yesyes I Let You Run Away (Szabó Ádám, Somogyvári Dániel / Petneházy Flóra) 9 10 9 9 8 45 Továbbjutott

Döntő[szerkesztés]

A Dal 2018 színpada az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán

A döntőt 2018. február 24-én tartotta az MTVA nyolc előadó részvételével. A végeredmény a nézői szavazás illetve a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. A zsűri a dalok elhangzása után csak szóban értékelte a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az Eurovíziós Dalfesztivál gyakorlatához hasonlóan pontozta a produkciókat a zsűri. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A pontozás során a négy legtöbb pontot szerzett dal közül a nézők A DAL alkalmazáson keresztül, a műsor hivatalos honlapján vagy SMS-ben küldött szavazatokkal választották ki a verseny győztesét, aki képviselheti Magyarországot a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A magyarokkal egy időben választott dalt Lettország, Moldova, Szlovénia és Ukrajna is a nemzetközi versenyre. Érdekesség, hogy először A Dal történetében csak férfiak alkották a döntő mezőnyét (szóló előadók, vagy együttesek). A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Pápai Joci, A Dal 2017 győztese, aki a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben képviselte Magyarországot. A Dal döntőjében az Origo című dalt adta elő. Továbbá a zsűri egyik tagja, Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekarral és Ferenczi Györggyel együtt a Volna-e kedved című dalt adták elő vendégprodukcióként. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten az adal.hu. A döntőt követően is 22:40-től a Dunán indult A Dal Kulissza című kísérőműsor, melyben Pflum Orsi és Forró Bence beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri pontozása által közönségszavazásra juttatott dalok
  A telefonos szavazás győztese
# Kép Előadó
Dal (zene / szöveg)
Zsűri Nézők
Pontszám Eredmény
01
Leander Kills
Leander Kills 6 5.
Nem szól harang (Köteles Leander)
02
yesyes
yesyes 28 3.
I Let You Run Away (Szabó Ádám, Somogyvári Dániel / Petneházy Flóra)
03
Süle Zsolt
Süle Zsolt 0 7.
Zöld a május (Süle Zsolt, Bodnár Péter / Süle Zsolt)
04
Horváth Tamás
Horváth Tamás 0 7.
Meggyfa (Horváth Tamás)
05
Heincz Gábor Biga
Heincz Gábor Biga 4 6.
Good Vibez (Heincz Gábor / Méhes Adrián)
06
Dánielfy Gergely
Dánielfy Gergely 36 1.
Azt mondtad (Dánielfy Gergely / Völgyesi Árpád)
07
AWS
AWS 8 4. 1.
Viszlát nyár (Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma / Siklósi Örs)
08
Király Viktor
Király Viktor 30 2.
Budapest Girl (Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás / Király Viktor, Ashley Hicklin)

Ponttáblázat[szerkesztés]

Dalok Zsűri szavazatok
Σ Frenreisz
Károly
Schell
Judit
Mező
Misi
Both
Miklós
Nem szól harang (Leander Kills) 6 6
I Let You Run Away (yesyes) 28 4 10 6 8
Zöld a május (Süle Zsolt) 0
Meggyfa (Horváth Tamás) 0
Good Vibez (Heincz Gábor Biga) 4 4
Azt mondtad (Dánielfy Gergely) 36 8 8 10 10
Viszlát nyár (AWS) 8 4 4
Budapest Girl (Király Viktor) 30 10 6 8 6
Az AWS, A Dal 2018 győztesei a műsor döntője után

A nézői szavazás alapján A Dalt az AWS nyerte.

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon[szerkesztés]

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál lesz a hatvanharmadik Eurovíziós Dalfesztivál. Portugáliában rendezik meg, mivel a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivált a portugál Salvador Sobral Amar pelos dois című dala nyerte. A verseny helyszínét július 25-én jelentették be, ennek értelmében a versenynek a 20 000 férőhelyes lisszaboni Altice Arena ad otthont.[15] A dalfesztiválon 43 ország előadói lépnek fel.[16]

Az Eurovíziós Dalfesztivál szabályai szerint minden résztvevő országnak az elődöntőkben kell megmérettetnie magát, kivéve a házigazda országot (Portugália) és az Öt Nagy országot (az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország), akik alanyi jogon a döntő résztvevői. Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) a harminchét elődöntős országot hat kalapba osztotta földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. Január 29-én tartották a sorsolást a lisszaboni városházán, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, valamint azt, hogy az automatikusan döntős Öt Nagy és a rendező ország melyik elődöntőben fog szavazni. Így a delegációk előre tudják, mikor kell megérkezniük a próbákra. Magyarország a második elődöntőnek a második felébe került, ami azt jelenti, hogy először 2018. május 10-én áll színpadra a magyar előadó. Magyarország mellett ebben az elődöntőben lép még fel Ausztrália, Dánia, Grúzia, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Málta, Moldova, Montenegró, Norvégia, Oroszország, Románia, San Marino, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna előadója is.[17]

A dalfesztivál mindkét elődöntőjét és a döntőjét is élőben közvetíti Magyarországon a Duna nemzeti főadó.

A Dal 2018 különdíjai[szerkesztés]

Harmadik éve ítéli oda a szakmai zsűri A Dal felfedezettje, illetve A legjobb dalszöveg díját.

 • A Dal 2018 felfedezettje: Dánielfy Gergely
 • A Dal 2018 legjobb dalszövege: Aranyhal, szerző: Hujber Szabolcs
 • A legjobb akusztikus változat: Nem szól harang, szerző: Köteles Leander, előadó: a Leander Kills
 • A Dal lisszaboni videobloggere:

Akusztikus verziók versenye[szerkesztés]

Az előző évekhez hasonlóan, a nézők ismételten szavazhatnak a versenydalok akusztikus verzióira a műsor hivatalos oldalán. Az Akusztikus verziók versenyének nyertese Petőfi Akusztik koncertlehetőséget kap az MTVA felajánlásában.

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Az egyes fordulók neveinek megváltozása miatt a 2013 és 2016 között életben lévő elődöntő–középdöntő–döntő rendszer elnevezése a táblázatban a 2017-ben bevezetett válogató–elődöntő–döntő formátumban olvasható.
Előadó Előző év(ek) Előző dal(ok) Előző legjobb eredmény(ek)
Ceasefire X 2016 Free to Fly (A ByTheWay tagjaként) Második elődöntő (9. hely)
Eszes Viki (#yeahla közreműködésében) 2013 Neonzöld (a Background együttes tagjaként) Első válogató (10. hely)
2017 Vége van (a The Couple együttes tagjaként) Első elődöntő (9. hely)
Fourtissimo (Markarena közreműködésében) 2015 Run to You (Éliás Gyula közreműködésében) Második elődöntő (7. hely)
Heincz Gábor Biga 2012 Learning to Let Go Döntő (=2. hely)
Király Viktor 2012 Untried (Király Lindával és Király Bennel közösen) Döntő (4. hely)
2014 Running Out of Time Döntő (4. hely)
Knoll Gabi 2014 Sweet Memories Harmadik válogató (10. hely)
Kökény Attila (Szőke Nikolettával és Szakcsi Lakatos Róberttel közösen) 2012 Állítsd meg az időt! (Bencsik Tamarával közösen) Első elődöntő (7. hely)
Köteles Leander (a Leander Kills tagjaként) 2015 Lőjetek fel (a Leander Rising tagjaként) Második válogató (7. hely)
2017 Élet (a Leander Kills tagjaként) Döntő (6. hely)
Maszkura és a tücsökraj 2016 Kinek sírjam (Siska Finuccsival közösen) Második válogató (=7. hely)
Odett 2013 Ne engedj el Első elődöntő (9. hely)
2016 Stardust Első válogató (8. hely)
Pál Benjámin (A Living Room együttes tagjaként) 2017 Father's Eyes Harmadik válogató (=7. hely)
Peet Project 2017 Kill Your Monster Második elődöntő (=5. hely)
Singh Viki 2016 Katonák Harmadik válogató (7. hely)
2017 Rain Első elődöntő (5. hely)
Szabó Ádám (A yesyes együttes tagjaként) 2013 Hadd legyen más Második válogató (9. hely)
2015 Give Me Your Love Döntő (2. hely)
2017 Together Második elődöntő (=7. hely)
Szikszai Péter (A Maya ‘n’ Peti formáció tagjaként) 2016 Free to Fly (A ByTheWay tagjaként) Második elődöntő (9. hely)
Takácsová Noémi (A Noémo tagjaként) 2014 Minden mosoly (a BülBüls tagjaként) Harmadik válogató (9. hely)
Tolvai Reni 2012 Élek a szemeidben Második elődöntő (7. hely)
2016 Fire Első elődöntő (=7. hely)
Vastag Tamás 2013 Holnaptól Döntő (4. hely)
2014 Állj meg világ Második válogató (7. hely)

Továbbá Odett a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon volt a nemzetközi zsűri egyik magyarországi tagja Pierrot, Milkovics Mátyás, Hrutka Róbert és Fábián Juli mellett, míg Király Viktor 2017-ben értékelte az Eurovíziós Dalfesztivál indulóit Zséda, Caramel, Závdoi Gábor és Várallyay Petra mellett. ByeAlex 2013-ban nyerte meg a műsort, majd az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte Magyarországot Kedvesem (Zoohacker Remix) című dalával, mellyel a 10. helyet szerezte meg. Ezúttal Gulyás Roland H Y P N O T I Z E D című dalának szerzőjeként vesz részt a válogatóversenyben. Mező Misi, a műsor zsűritgaja korábban 2016-ban a Második Műszak zenekarral együtt vendégprodukcióként adta elő az Emlékszem nyár volt című dalt.

Hivatalos album[szerkesztés]

A Dal 2018 – A legjobb 30 a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntős dalainak válogatáslemeze, melyet az MTVA jelentetett meg 2018. január 26-án. Az album tartalmazta mind a 30 műsorban részt vevő dalt, beleértve azokat is, akik nem jutottak tovább a válogatókból, illetve az elődöntőkből.[18]

Nézettség[szerkesztés]

Jelmagyarázat
     – A Dal 2018 legmagasabb nézettsége
     – A Dal 2018 legalacsonyabb nézettsége
Adás Sugárzás Duna Forrás
Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–49)
AMR Arány (SHR%) Heti helyezés AMR Arány (SHR%) Heti helyezés
A Dal – Visszatekintés 2012–2017 – 1. rész 2018. január 6., szombat 19:30 189 000 4,1 13 000 0,8 [19]
A Dal – Visszatekintés 2012–2017 – 2. rész 2018. január 13., szombat 19:35 121 000 2,7 14 000 0,9 [20]
A Dal 2018
Első válogató 2018. január 20., szombat 20:30 405 365 10 15. 141 525 6,3 28. [21]
Második válogató 2018. január 27., szombat 20:30 369 481 9,2 16. 88 000 5,6 30+ [22]
Harmadik válogató 2018. február 3., szombat 20:30 329 291 8,2 20. 85 000 5,1 30+ [23]
Első elődöntő 2018. február 10., szombat 20:30 274 108 6,9 28. n.a. n.a. 30+ [24]
Második elődöntő 2018. február 17., szombat 20:30 305 755 7,6 26. n.a. n.a. 30+ [25]
Döntő 2018. február 24., szombat 20:30
Eurovíziós Dalfesztivál 2018
Első elődöntő 2018. május 8., kedd 21:00
Második elődöntő 2018. május 10., csütörtök 21:00
Döntő 2018. május 12., szombat 21:00

Galéria[szerkesztés]

A Dal 2018 válogatóiba bejutott harminc előadó

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Dal 2018 - Továbbra is várjuk a dalokat!. mediaklikk.hu, 2017. november 15. (Hozzáférés: 2017. november 16.)
 2. Gallagher, Robyn: HUNGARY: BROADCASTER LAUNCHES A DAL 2018… AND CONFIRMS PARTICIPATION IN LISBON (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Juhász, Ervin: A Dal 2018 will once again select Hungary’s Eurovision entry! (angol nyelven). escbubble.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Jiandani, Sanjay: Hungary: MTVA confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. The participants of A Dal 2018 to be announced on December 6! (angol nyelven). escbubble.com, 2016. december 1. (Hozzáférés: 2017. december 1.)
 6. Új zsűritagokkal és műsorvezetőkkel jön a Dal 2018. hirado.hu, 2017. december 6. (Hozzáférés: 2017. december 6.)
 7. A Dal 2018 - Visszalépett az egyik versenyző. mediaklikk.hu/adal, 2017. december 9. (Hozzáférés: 2017. december 10.)
 8. Visszalépett a Nemzenekar, Singh Viki versenyez helyette A Dal 2018-ban. mediaklikk.hu/adal, 2017. december 12. (Hozzáférés: 2017. december 12.)
 9. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: Eurovíziós Dalfesztivál – A DAL 2018. mediaklikk.hu, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 10. Már keresik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját. origo.hu, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 11. Ki lesz a magyar könnyűzene új origója? - már lehet jelentkezni A Dal 2018 mezőnyébe. MTVA, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 12. A Dal 2018 - December elejéig dönt a zsűri a résztvevőkről. mediaklikk.hu, 2017. október 11. (Hozzáférés: 2017. október 11.)
 13. A DAL-NAP PÉNTEKEN A PETŐFI RÁDIÓBAN. petofilive.hu, 2017. november 9. (Hozzáférés: 2017. november 10.)
 14. Ki lesz a magyar könnyűzene új origója? - Lezárult A Dal 2018 jelentkezési szakasza. mediaklikk.hu, 2017. november 21. (Hozzáférés: 2017. november 21.)
 15. LISBON CONFIRMED AS HOST CITY OF EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
 16. 43 Countries will participate and tickets will go on sale on 30th November! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. november 17. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
 17. All Aboard for the Semi-Final Allocation Draw (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. január 12. (Hozzáférés: 2018. január 12.)
 18. A DAL 2018 - A LEGJOBB 30 - 2CD. rockdiszkont.hu, 2018. január 26. (Hozzáférés: 2018. január 28.)
 19. http://www.sorozatjunkie.hu/2018/01/15/magyar-nezettseg-2018-januar-1-7/
 20. [http://www.sorozatjunkie.hu/2018/01/19/magyar-nezettseg-2018-januar-8-14/ Magyar nézettség (2018. január 8-14.) at Sorozatjunkie]. A Junkie. (Hozzáférés: 2018. január 20.)
 21. http://brandtrend.hu/nezettseg/2018/01/23/nezettsegi-adatok-2018-3-het
 22. http://brandtrend.hu/media/2018/01/RATINGS_2018_w4.pdf
 23. http://brandtrend.hu/media/2018/02/RATINGS_2018_w5.pdf
 24. http://brandtrend.hu/media/2018/02/RATINGS_2018_w6.pdf
 25. http://brandtrend.hu/media/2018/02/RATINGS_2018_w7.pdf

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]