A Dal (2015)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Dal 2015
MTVA székház, 1-es stúdió, Budapest, Kunigunda útja 64.
A Dal 2015 logója
A Dal 2015 logója
Elődöntők2015. január 24.
2015. január 31.
2015. február 7.
Középdöntők2015. február 14.
2015. február 21.
Döntő2015. február 28.
Rendező csatornaMTVA, M1, M2, Duna World
MűsorvezetőkTatár Csilla
Harsányi Levente (a Backstage-ben)
Győztes dalWars for Nothing (Boggie)
Szavazási rendszerZsűri és telefonos szavazás (applikáció és SMS)
Indulók száma30; 18 a középdöntőkben, 8 a döntőben
Meghívott előadókFábián Juli & Zoohacker és a Talamba ütőegyüttes, Wellhello, Kiscsillag, Intim Torna Illegál, Voice Station, Zorán, Leander Rising, Kállay Saunders Band
Előző
Következő
◄ 2014
2016 ►
A Dal 2015 stúdiója az MTVA székházában

A Dal egy többrészes show-műsor, melynek keretén belül a nézők és a szakmai zsűri kiválasztotta, hogy ki képviselje Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon.

2014. július 9-én este az M1 a Koppenhágából jeles című riportműsorban jelentette be, hogy részt kíván venni a soron következő dalversenyen és nyílt pályázatot írnak ki, akárcsak az előző három évben.[1] Az MTVA október 1-jén tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot.[2][3] A dalok leadásának határideje 2014. november 15-e volt.[4]

A verseny győztese Boggie lett, aki a Wars for Nothing című számával képviselte Magyarországot a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon.[5] Boggie az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében 19 ponttal a huszadik helyet érte el. Az előadó a dalát először az első elődöntőben adta elő, ahonnan a tizenhat résztvevő közül a nyolcadik helyen kvalifikálta magát a döntőbe.

A nemzetközi dalfesztivál győztese a Svédországot képviselő Måns Zelmerlöw lett, aki 365 pontot összegyűjtve nyerte meg a döntőt. A Heroes című dal emellett tizenkét országtól kapta meg a maximális 12 pontot.

A helyszín[szerkesztés]

A műsort negyedik éve az MTVA Kunigunda útjai székházának 600 m²-es egyes stúdiójában készítették, Budapesten.

A műsorvezető és a zsűritagok[szerkesztés]

A negyedik évadban a műsor házigazdája Tatár Csilla volt,[6] akinek a munkáját a Backstage-ből Harsányi Levente segítette.[7]

A szakmai zsűri:

Az élő műsorban is részt vevő négy zsűritagon kívül további hat ember is részt vett a dalok előzsűrizésén 2014 decemberében. Ők a következők voltak: Nyitrai Kata, Balázs Fecó, Horváth Attila, Koós György, Borcsik Attila Izil és Milkovics Mátyás.

A résztvevők[szerkesztés]

Az MTVA három felvonásban jelentette be az élő műsorsorozatba jutottak névsorát. Az első tízet egy sajtókonferencia keretében, a zsűritagokkal és a műsor koncepciójával együtt 2014. december 8-án ismertették. December 10-én és december 12-én további 10–10 továbbjutót hirdettek ki a Petőfi Rádió Talpra magyar! című műsorában, félóránként kettőt, reggel 7 óra és dél között. A szervezők sorsolással döntötték el, hogy az egyes dalokat mikor jelentik be, ennek a későbbiekben nem volt jelentősége.

A december 8-án bejelentett továbbjutók[szerkesztés]

  A Dal 2015 győztese
Előadó Dal Zene / Szöveg
Chances The Night Kosztyu János, Orbán Ferenc
Csemer Boglárka – Boggie Wars for Nothing Sebestyén Áron, Csemer Boglárka / Bori Sára Hélène
Dallos Bogi World of Violence Tóth G. Zoltán / Tóth G. Zoltán, Halász Péter
Farkas-Jenser Balázs Liar Péter Bence / Kozma Kata
Karmapolis Time Is Now Kenyeres András, Lipi Gábor, Szipszer Szabolcs / Kenyeres András
MDC Maniac Fehér Attila, Lapis Botond / Kasai Jnoffin
Péter Barbara Listen to the Universe Tóth G. Zoltán / Tóth G. Zoltán, Halász Péter
Spoon Keep Marching On George Németh, Erik Fjeld / George Németh, Erik Fjeld, Ida Waerdahl
Szécsi Saci és Böbe Our Time Szécsi Saci, Szécsi Böbe
Tóth Vera Gyémánt Hrutka Róbert

A december 10-én bejelentett továbbjutók[szerkesztés]

Előadó Dal Zene / Szöveg
Antal Timi Woke Up This Way Malek Miklós, Dimitri Ehrlich
Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo Run to You Éliás Gyula Jr. / Király Martina
Fool Moon Back 2 Right Molnár Gábor / Kasai Jnoffin
Ív Fire Tóth Lóránt, Gálosi László, Katona-Zsombori Éva / Tóth Lóránt
Mujahid Zoltán Beside You Mujahid Zoltán, Csöndör László Diaz / Johnny K. Palmer
Pankastic! Kicsi a világ, de nagy világ Kálmán Tamás
Proof Of Life Hol a határ Krajczár Péter / Schmél Csaba, Nagyváradi Nelli
Szakács Gergő Ősz utca Csöndör László Diaz, Szakács Gergő / Karácson Tamás
Szűcs Gabi Úgysem felejtesz el Gátos Iván, Szűcs Gabi / Hegyi György
Wolf Kati Ne engedj el! Sebastian Zelle, Martin Angelicus, Krajczár Péter / Linnea Deb, Major Eszter

A december 12-én bejelentett továbbjutók[szerkesztés]

Előadó Dal Zene / Szöveg
Dér Heni Ébresztő Csicsák Norbert, Bodóczki Ernő, Burai Krisztián, Dér Heni / Szabó Norbert
Gájer Bálint That’s How It Goes Elek Norbert, Gájer Bálint / Johnny K. Palmer
Keresztes Ildikó Hazád hazám lehet Pálvölgyi Géza / Márkus József
Leander Rising Lőjetek fel Köteles Leander, Takács József, Vörös Attila, Budai Béla / Köteles Leander, Takács József
Magyar Bori Lead Me to Heaven Váradi Tamás / Ferencz Attila
New Level Empire Homelights Krajczár Péter, Mayer Petra, Nyujtó Sándor, Ujvári Zoltán Szilveszter / Ujvári Zoltán Szilveszter
Oláh Gergő A tükör előtt Havas Lajos, Csicsák Norbert, Oláh Gergő / Lombos Márton
Other Planet Untold Story Szikra Péter, Nagy Leopold, Széll Bálint, Őry Ádám
Passed Mesmerize Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni, Godzsák Dávid, Szabó Levente
Szabó Ádám Give Me Your Love Szabó Ádám, Bori Tamás, Katona Tamás / Kozma Kata

A versenyszabályok változása[szerkesztés]

A műsor plakátja Budapest XI. kerületében, a Karinthy Frigyes úton
A zsűriasztal az első elődöntő előtt

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2014. október 1-jén hozta nyilvánosságra a pályázati feltételeket. Nagyobb változtatás az előző évadhoz képest nem történt. 2015-ben olyan előadók jelentkezését várták, akiknek már elindult a zenei karrierje, jelent meg legalább egy dala, országosan játszott felvétele, és olyan új dallal tudnak pályázni, amelyik méltó akár a nemzetközi megmérettetésre is.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon a dal előadásában maximum hat személy vehet részt a színpadon. Korábban A Dalban is ez volt a szabály, 2015-től viszont a magyarországi előválogató elő- és középdöntőiben a színpadon lévő emberek számát tíz főben maximálták. A műsor döntőjére viszont a nemzetközi versenyen is érvényes hatfős szabályt megtartották.

A verseny[szerkesztés]

A beérkezett 351 dal közül egy tíz tagú előzsűri választotta ki a magyar válogató résztvevőit. 2014. december 2-án az escbubble.com internetes újság megtudta, hogy ebben az évben is harminc dalt fognak beválogatni az élő műsorokba. 2014. december 8-án, 10-én és 12-én ismertették a közönséggel, hogy melyik az a harminc dal, amelyik bejutott az élő műsorba.[8] A magyar nyelvű dalszövegek mellett angolul, valamint a Magyarország területén élő kisebbségek nyelvén írt pályaműveket várt a zsűri, azonban minden dalhoz csatolni kellett egy magyar nyelvű szöveget vagy fordítást is. Így összesen tizenöt különböző nyelven is megszólalhattak volna a műsor dalai, melyek az alábbiak: angol, bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, magyar, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán. Habár angol és magyar nyelvű dalokon kívül nem válogattak a legjobb harmincba más nyelven íródott szerzeményeket ezúttal sem. A nemzeti döntő zsűrije a 2014-eshez hasonlóan ismét négyfős lesz, és a tagjai Pierrot, Rúzsa Magdi, Csiszár Jenő és Rákay Philip. Ez lesz az első év, hogy Kállay-Saunders András nem fog részt venni a műsorban versenyzőként.[9] Az első elődöntőre 2015. január 24-én került sor, a döntő pedig 2015. február 28-án került képernyőre.

Januárban és februárban összesen hat show-műsort adtak le. A műsorok során a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazata döntött arról, hogy ki képviselje Magyarországot Ausztria fővárosában, Bécsben. Az előző két évadhoz hasonlóan ismét háromfordulós volt a nemzeti válogató, és tovább nőtt a nézők szerepe a döntőbe jutó produkciók kiválasztásában. A nézői szavazás okostelefonos applikáció és szöveges üzenet (SMS) segítségével valósult meg. A lebonyolítás folyamatában csupán annyi formai változást eszközöltek a verseny szervezői, hogy az eddigi A Dal-hétvégét különbontották, így a két középdöntő is egy–egy szombat este került képernyőre.

2014 után másodszor indult el az online akusztik szavazás, ahol a dalok akusztikus verzióira lehetett szavazni, a műsor hivatalos Facebook oldalán, illetve az adal2015.hu hivatalos honlapon. A győztes dal MR2 akusztik koncertlehetőséget nyert az MTVA felajánlásában, továbbá dalának ezen verzióját előadhatta a műsor döntőjének extra produkciójaként.

Élő műsorsorozat[szerkesztés]

Az élő műsorsorozatban harminc dal vetélkedett az Eurovíziós Dalfesztiválra való kijutásért. A sorozat háromfordulós, 6 élő adásból állt: 3 elődöntő, 2 középdöntő és a döntő.

Minden élő műsorban pontozott a zsűri, és minden élő műsorban szavazhattak a nézők az okostelefonos applikáció segítségével továbbá hagyományos szöveges üzenettel (SMS) is. A középdöntőkben a zsűri egyszerre pontozott, elkerülve így az egymás befolyásolásának lehetőségét.

A műsort a magyar televíziózás történetében először, élőben feliratozták.[10]

Minden élő adást megelőzően péntekenként sztárcset keretében a nézők kérdezhették a vendégeket, melyet az interneten tudtak figyelemmel követni 12:15-től 12:45-ig.

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt január 24-én tartotta az MTVA tíz előadó részvételével. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra A Dal 2015 applikációján keresztül vagy SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első öt dal automatikusan a középdöntőbe került. A pontozás során holtverseny alakult ki, így a zsűri egyszerű szótöbbséggel döntött a továbbjutó dalokról – jelenesetben a Farkas-Jenser Balázs–Szűcs Gabi–Karmapolis hármasból az utóbbi kettő jutott tovább. A pontszámok alapján nem továbbjutó öt produkció közül az a további egy dal jutott tovább a középdöntőbe, amelyik a legtöbb SMS-ben és applikáción keresztül küldött szavazatot kapta a nézőktől.[11] A műsort élőben közvetítette az M1 és a Duna World, illetve interneten az adal2015.hu. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Fábián Juli és Zoohacker, akik a Talamba ütőegyüttes és az MR Szimfonikusok közreműködésével a Shine című dalt adták elő. Az elődöntő után 22:25-től az M2-n A Dal+ című műsorban Harsányi Levente beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Első elődöntő – 2015. január 24.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Pierrot Rúzsa
Magdi
Csiszár
Jenő
Rákay
Philip
Nézők Σ
01 Magyar Bori[12] „Lead Me to Heaven” (Váradi Tamás / Ferencz Attila) 6 5 7 6 5 29 Kiesett
02 Farkas-Jenser Balázs[13] „Liar” (Péter Bence / Kozma Kata) 5 9 8 9 6 37 Kiesett
03 Szűcs Gabi[14] „Úgysem felejtesz el” (Gátos Iván, Szűcs Gabi / Hegyi György) 7 8 9 8 5 37 Továbbjutott
04 Passed[15] „Mesmerize” (Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni, Godzsák Dávid, Szabó Levente) 9 10 9 9 6 43 Továbbjutott
05 Dallos Bogi[16] „World of Violence” (Tóth G. Zoltán / Tóth G. Zoltán, Halász Péter) 6 8 7 10 7 38 Továbbjutott
06 Karmapolis[17] „Time Is Now” (Kenyeres András, Lipi Gábor, Szipszer Szabolcs / Kenyeres András) 7 7 9 8 6 37 Továbbjutott
07 Szakács Gergő[18] „Ősz utca” (Csöndör László Diaz, Szakács Gergő / Karácson Tamás) 4 6 7 9 7 33 Kiesett
08 Antal Timi[19] „Woke Up This Way” (ifj. Malek Miklós, Dimitri Ehrlich) 6 6 6 7 8 33 Továbbjutott
09 Tóth Vera[20] „Gyémánt” (Hrutka Róbert) 5 10 7 9 8 39 Továbbjutott
10 MDC[21] „Maniac” (Fehér Attila, Lapis Botond / Kasai Jnoffin) 5 5 6 7 8 31 Kiesett

Az első elődöntőt 849 000-en nézték végig az M1-en és a Duna World-ön, míg a teljes műsorba 2 097 000-en kapcsolódtak be hosszabb-rövidebb időre.[22]

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt január 31-én tartotta az MTVA tíz előadó részvételével. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra A Dal 2015 applikációján keresztül vagy SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első öt dal automatikusan a középdöntőbe került. A pontozás során holtverseny alakult ki, így a zsűri egyszerű szótöbbséggel döntött a továbbjutó dalokról – jelenesetben az Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo–Leander Rising párosból az előbbi jutott tovább. A pontszámok alapján nem továbbjutó öt produkció közül az a további egy dal jutott tovább a középdöntőbe, amelyik a legtöbb SMS-ben és applikáción keresztül küldött szavazatot kapta a nézőktől. A műsort élőben közvetítette az M1 és a Duna World, illetve interneten az adal2015.hu. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt a Wellhello, akik a Rakpart című dalt adták elő az MR Szimfonikusokkal.[23] Az elődöntő tizedik produkciója, az Our Time című dal Szécsi Saci és Szécsi Böbe előadásában volt A Dal századik dala. Az elődöntő után 22:25-től az M2-n A Dal+ című műsorban Harsányi Levente beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Második elődöntő – 2015. január 31.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Pierrot Rúzsa
Magdi
Csiszár
Jenő
Rákay
Philip
Nézők Σ
01 Chances[24] „The Night” (Kosztyu János, Orbán Ferenc) 8 5 7 6 5 31 Kiesett
02 Szabó Ádám[25] „Give Me Your Love” (Szabó Ádám, Bori Tamás, Katona Tamás / Kozma Kata) 9 10 9 10 8 46 Továbbjutott
03 Leander Rising[26] „Lőjetek fel” (Budai Béla, Köteles Leander, Takács József, Vörös Attila / Köteles Leander, Takács József) 5 9 7 8 7 36 Kiesett
04 Ív[27] „Fire” (Tóth Lóránt, Gálosi László, Katona-Zsombori Éva / Tóth Lóránt) 8 8 9 7 6 38 Továbbjutott
05 Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo[28] „Run to You” (Éliás Gyula Jr. / Király Martina) 6 8 8 6 8 36 Továbbjutott
06 Pankastic![29] „Kicsi a világ, de nagy világ” (Kálmán Tamás) 6 10 7 9 6 38 Továbbjutott
07 Dér Heni[30] „Ébresztő” (Csicsák Norbert, Bodóczki Ernő, Burai Krisztián, Dér Heni / Szabó Norbert) 4 9 7 7 7 34 Kiesett
08 New Level Empire[31] „Homelights” (Krajczár Péter, Mayer Petra, Nyujtó Sándor, Ujvári Zoltán Szilveszter / Ujvári Zoltán Szilveszter) 4 7 7 8 8 34 Továbbjutott
09 Oláh Gergő[32] „A tükör előtt” (Havas Lajos, Csicsák Norbert, Oláh Gergő / Lombos Márton) 7 10 8 9 7 41 Továbbjutott
10 Szécsi Saci & Böbe[33] „Our Time” (Szécsi Saci, Szécsi Böbe) 5 6 7 9 7 34 Kiesett

Harmadik elődöntő[szerkesztés]

A harmadik elődöntőt február 7-én tartotta az MTVA tíz előadó részvételével. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra A Dal 2015 applikációján keresztül vagy SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első öt dal automatikusan a középdöntőbe került. A pontszámok alapján nem továbbjutó öt produkció közül az a további egy dal jutott tovább a középdöntőbe, amelyik a legtöbb SMS-ben és applikáción keresztül küldött szavazatot kapta a nézőktől. A műsort élőben közvetítette az M1 és a Duna World, illetve interneten az adal2015.hu. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt a Kiscsillag, akik a Ki találja meg? című dalt adták elő az MR Szimfonikusokkal.[34] Az elődöntő után 22:25-től az M2-n A Dal+ című műsorban Harsányi Levente beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Harmadik elődöntő – 2015. február 7.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Pierrot Rúzsa
Magdi
Csiszár
Jenő
Rákay
Philip
Nézők Σ
01 Péter Barbara[35] „Listen to the Universe” (Tóth G. Zoltán / Tóth G. Zoltán, Halász Péter) 5 6 6 7 6 30 Kiesett
02 Mujahid Zoltán[36] „Beside You” (Mujahid Zoltán, Csöndör László Diaz / Johnny K. Palmer) 9 9 6 8 7 39 Továbbjutott
03 Proof Of Life[37] „Hol a határ” (Krajczár Péter / Schmél Csaba, Nagyváradi Nelli) 6 9 9 6 7 37 Kiesett
04 Csemer Boglárka – Boggie[38] Wars for Nothing (Sebestyén Áron, Csemer Boglárka / Bori Sára Hélène) 9 10 9 10 8 46 Továbbjutott
05 Fool Moon[39] „Back 2 Right” (Molnár Gábor / Kasai Jnoffin) 6 6 6 7 7 32 Kiesett
06 Keresztes Ildikó[40] „Hazám hazád” (Pálvölgyi Géza / Márkus József) 6 9 7 7 8 37 Kiesett
07 Gájer Bálint[41] „That’s How It Goes” (Elek Norbert, Gájer Bálint / Johnny K. Palmer) 8 8 7 9 8 40 Továbbjutott
08 Other Planet[42] „Untold Story” (Szikra Péter, Nagy Leopold, Széll Bálint, Őry Ádám) 5 10 10 10 7 42 Továbbjutott
09 Wolf Kati[43] „Ne engedj el!” (Sebastian Zelle, Martin Angelicus, Krajczár Péter / Linnea Deb, Major Eszter) 8 10 9 10 8 45 Továbbjutott
10 Spoon[44] „Keep Marching On” (Erik Fjeld, George Németh / Erik Fjeld, George Németh, Ida Waerdahl) 6 8 8 8 8 38 Továbbjutott

Első középdöntő[szerkesztés]

Az első középdöntőt február 14-én tartotta az MTVA kilenc előadó részvételével. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra A Dal 2015 applikációján keresztül vagy SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első három dal automatikusan a döntőbe került. A pontszámok alapján nem továbbjutó hat produkció közül az a további egy dal jutott tovább a döntőbe, amelyik a legtöbb SMS-ben és applikáción keresztül küldött szavazatot kapta a nézőktől. A műsort élőben közvetítette az M1 és a Duna World, illetve interneten az adal2015.hu. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt az Intim Torna Illegál, akik a Mindenkinek igaza van című dalt adták elő az MR Szimfonikusokkal.[45] Mellettük fellépett még a Voice Station a cappella kórus is, akik az elmúlt négy év magyarországi eurovíziós dalait – Szerelem, miért múlsz?, Sound of Our Hearts, Kedvesem és Running – adták elő, hangszerkíséret nélkül, a műsor nyitányaként.[46] A középdöntő után 22:25-től az M2-n A Dal+ című műsorban Harsányi Levente beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Első középdöntő – 2015. február 14.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Pierrot Rúzsa
Magdi
Csiszár
Jenő
Rákay
Philip
Nézők Σ
01 Antal Timi[47] „Woke Up This Way” (ifj. Malek Miklós, Dimitri Ehrlich) 8 8 8 7 8 39 Kiesett
02 Karmapolis[48] „Time Is Now” (Kenyeres András, Lipi Gábor, Szipszer Szabolcs / Kenyeres András) 7 7 8 8 6 36 Kiesett
03 Tóth Vera[49] „Gyémánt” (Hrutka Róbert) 5 7 7 6 7 32 Kiesett
04 Mujahid Zoltán[50] „Beside You” (Mujahid Zoltán, Csöndör László Diaz / Johnny K. Palmer) 10 9 8 9 7 43 Továbbjutott
05 Spoon[51] „Keep Marching On” (Erik Fjeld, George Németh / Erik Fjeld, George Németh, Ida Waerdahl) 8 8 8 9 8 41 Továbbjutott
06 Szabó Ádám[52] „Give Me Your Love” (Szabó Ádám, Bori Tamás, Katona Tamás / Kozma Kata) 10 9 9 10 9 47 Továbbjutott
07 Pankastic![53] „Kicsi a világ, de nagy világ” (Kálmán Tamás) 6 7 7 7 7 34 Kiesett
08 Csemer Boglárka – Boggie[54] Wars for Nothing (Sebestyén Áron, Csemer Boglárka / Bori Sára Hélène) 10 10 8 10 9 47 Továbbjutott
09 New Level Empire[55] „Homelights” (Krajczár Péter, Mayer Petra, Nyujtó Sándor, Ujvári Zoltán Szilveszter / Ujvári Zoltán Szilveszter) 4 6 7 8 8 33 Kiesett

Második középdöntő[szerkesztés]

A második középdöntőt február 21-én tartotta az MTVA kilenc előadó részvételével. A négytagú zsűri közvetlenül a dalok elhangzása után pontozta az egyes dalokat 1-től 10-ig. A versenydalok sugárzása alatt ötödik zsűritagként a nézők 1-től 10-ig pontszámot küldhettek az adott produkcióra A Dal 2015 applikációján keresztül vagy SMS-ben. A nézői pontszámok átlagát kerekítve hozzáadták a versenydal pontszámaihoz, így alakult ki a végleges pontszám. A kialakult sorrend alapján az első három dal automatikusan a döntőbe került. A pontszámok alapján nem továbbjutó hat produkció közül az a további egy dal jutott tovább a döntőbe, amelyik a legtöbb SMS-ben és applikáción keresztül küldött szavazatot kapta a nézőktől. A műsort élőben közvetítette az M1 és a Duna World, illetve interneten az adal2015.hu. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Zorán, aki a Nekem nem elég című dalt adta elő az MR Szimfonikusokkal.[56] A középdöntő után 22:25-től az M2-n A Dal+ című műsorban Harsányi Levente beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri és a telefonos szavazás továbbjutói
  A telefonos szavazás továbbjutója
Második középdöntő – 2015. február 21.
# Előadó Dal (zene / szöveg) Pontozás Eredmény
Pierrot Rúzsa
Magdi
Csiszár
Jenő
Rákay
Philip
Nézők Σ
01 Szűcs Gabi[57] „Úgysem felejtesz el” (Gátos Iván, Szűcs Gabi / Hegyi György) 6 6 8 7 6 33 Kiesett
02 Other Planet[58] „Untold Story” (Szikra Péter, Nagy Leopold, Széll Bálint, Őry Ádám) 5 9 9 10 7 40 Kiesett
03 Dallos Bogi[59] „World of Violence” (Tóth G. Zoltán / Tóth G. Zoltán, Halász Péter) 6 8 7 9 8 38 Kiesett
04 Oláh Gergő[60] „A tükör előtt” (Havas Lajos, Csicsák Norbert, Oláh Gergő / Lombos Márton) 8 9 7 8 7 39 Kiesett
05 Ív[61] „Fire” (Tóth Lóránt, Gálosi László, Katona-Zsombori Éva / Tóth Lóránt) 8 10 9 7 7 41 Továbbjutott
06 Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo[62] „Run to You” (Éliás Gyula Jr. / Király Martina) 7 8 8 7 7 37 Kiesett
07 Wolf Kati[63] „Ne engedj el!” (Sebastian Zelle, Martin Angelicus, Krajczár Péter / Linnea Deb, Major Eszter) 8 10 8 10 8 44 Továbbjutott
08 Passed[64] „Mesmerize” (Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni, Godzsák Dávid, Szabó Levente) 9 9 9 9 7 43 Továbbjutott
09 Gájer Bálint[65] „That’s How It Goes” (Elek Norbert, Gájer Bálint / Johnny K. Palmer) 7 8 7 8 8 38 Továbbjutott

Döntő[szerkesztés]

A döntőt február 28-án tartotta az MTVA nyolc előadó részvételével. A végeredmény az okostelefonos applikációs szavazás, az SMS-szavazatok illetve szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. A zsűri a dalok elhangzása után csak szóban értékelte a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az Eurovíziós Dalfesztivál gyakorlatához hasonlóan pontozta a produkciókat a zsűri. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A pontozás során a négy legtöbb pontot szerzett dal közül a nézők SMS-ben és applikáción keresztül küldött szavazatokkal választották ki a verseny győztesét. A műsort élőben közvetítette az M1 és a Duna World, illetve interneten az adal2015.hu és a eurovision.tv. A műsor nyitányaként a nyolc döntős előadta A Nap Dalát, mely a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének összefogásával a magyar dalok tiszteletére íródott. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt az akusztikus szavazás első helyezettje, a Leander Rising, akik bemutatták a daluknak, a Lőjetek felnek ezen verzióját,[66] illetve a Kállay Saunders Band, akik a Running és a Juliet című dal egyvelegét adták elő az MR Szimfonikusokkal.[67]

  A zsűri pontozása által közönségszavazásra juttatott dalok
  A telefonos szavazás győztese
# Előadó Dal (zene / szöveg) Zsűri
(Összesen)
Eredmény
(Zsűri)
Eredmény
(Telefon)
01 Gájer Bálint[68] That’s How It Goes (Elek Norbert, Gájer Bálint / Johnny K. Palmer) 0 7.
02 Csemer Boglárka – Boggie[69] Wars for Nothing (Sebestyén Áron, Csemer Boglárka / Bori Sára Hélène) 24 2.
1.
03 Spoon[70] Keep Marching On (Erik Fjeld, George Németh / Erik Fjeld, George Németh, Ida Waerdahl) 20 3.
04 Wolf Kati[71] Ne engedj el! (Sebastian Zelle, Martin Angelicus, Krajczár Péter / Linnea Deb, Major Eszter) 16 5.
05 Szabó Ádám[72] Give Me Your Love (Szabó Ádám, Bori Tamás, Katona Tamás / Kozma Kata) 28 1.
06 Passed[73] Mesmerize (Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni, Godzsák Dávid, Szabó Levente) 0 7.
07 Ív[74] Fire (Tóth Lóránt, Gálosi László, Katona-Zsombori Éva / Tóth Lóránt) 4 6.
08 Mujahid Zoltán[75] Beside You (Mujahid Zoltán, Csöndör László Diaz / Johnny K. Palmer) 20 3.

Ponttáblázat[szerkesztés]

Boggie a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon, Bécsben
Dalok Zsűri szavazatok
Össz Pierrot Rúzsa
Magdi
Csiszár
Jenő
Rákay
Philip
That’s How It Goes (Gájer Bálint) 0
Wars for Nothing (Boggie) 24 8 10 6
Keep Marching On (Spoon) 20 10 10
Ne engedj el! (Wolf Kati) 16 8 4 4
Give Me Your Love (Szabó Ádám) 28 6 6 8 8
Mesmerize (Passed) 0
Fire (Ív) 4 4
Beside You (Mujahid Zoltán) 20 10 4 6

Az SMS-szavazás során közel 145 000 érvényes szavazat érkezett be.

A nézői szavazás alapján A Dalt Csemer Boglárka – Boggie nyerte.[5]

Akusztikus verziók versenye[szerkesztés]

Az előző évhez hasonlóan, a nézők ismételten szavazhattak a versenydalok akusztikus verzióira a műsor hivatalos Facebook oldalán.

Az elődöntők dalainak akusztikus verzióra az alábbi időszakban lehetett szavazni:

  • Első elődöntő: 2015. január 26-án 20 órától 2015. január 30-án 24 óráig,
  • Második elődöntő: 2015. január 31-én 22 órától 2015. február 6-án 24 óráig,
  • Harmadik elődöntő: 2015. február 7-én 22 órától 2015. február 13-án 24 óráig.

Első körben az elődöntők tíz dalából a hat legtöbb szavazatot kapott akusztikus verzió jutott tovább a verseny végső fordulójába.

  Továbbjutók

Első elődöntő
Dal (Előadó) Kapott szavazat %
Ősz utca (Szakács Gergő) 1228 23,91%
Woke Up This Way (Antal Timi) 1146 22,31%
Maniac (MDC) 935 18,20%
Mesmerize (Passed) 881 17,15%
Liar (Farkas-Jenser Balázs) 295 5,75%
Gyémánt (Tóth Vera) 243 4,73%
World of Violence (Dallos Bogi) 137 2,67%
Time Is Now (Karmapolis) 120 2,34%
Lead Me to Heaven (Magyar Bori) 90 1,75%
Úgysem felejtesz el (Szűcs Gabi) 62 1,21%

Második elődöntő
Dal (Előadó) Kapott szavazat %
Lőjetek fel (Leander Rising) 4950 63,14%
Give Me Your Love (Szabó Ádám) 749 9,55%
Run to You (Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo) 422 5,38%
Our Time (Szécsi Saci & Böbe) 409 5,22%
A tükör előtt (Oláh Gergő) 361 4,60%
Ébresztő (Dér Heni) 277 3,53%
Homelights (New Level Empire) 234 2,98%
Kicsi a világ, de nagy világ (Pankastic!) 180 2,30%
Fire (Ív) 144 1,84%
The Night (Chances) 114 1,45%

Harmadik elődöntő
Dal (Előadó) Kapott szavazat %
Keep Marching On (Spoon) 1380 23,78%
Back 2 Right (Fool Moon) 1313 22,63%
Untold Story (Other Planet) 909 15,66%
That’s How It Goes (Gájer Bálint) 548 9,44%
Beside You (Mujahid Zoltán) 404 6,96%
Wars for Nothing (Csemer Boglárka – Boggie) 357 6,15%
Hazám hazád (Keresztes Ildikó) 317 5,46%
Ne engedj el! (Wolf Kati) 313 5,39%
Hol a határ (Proof Of Life) 141 2,43%
Listen to the Universe (Péter Barbara) 121 2,09%

A döntő dalainak akusztikus verzióra 2015. február 14-én 22 órától 2015. február 22-én 24 óráig lehetett szavazni. A tizennyolc dalból a legtöbb szavazatot kapott akusztikus verzió nyerte meg a versenyt. A győztes dal – Lőjetek fel (Leander Rising) – MR2 akusztik koncertlehetőséget kap az MTVA felajánlásában, továbbá dalának ezen verzióját előadhatta a műsor döntőjének extra produkciójaként.

  Az akusztikus verziók versenyének győztese
Döntő
Dal (Előadó) Kapott szavazat %
Lőjetek fel (Leander Rising) 12326 42,11%
Woke Up This Way (Antal Timi) 9523 32,53%
Keep Marching On (Spoon) 3527 12,05%
Back 2 Right (Fool Moon) 1105 3,77%
Ősz utca (Szakács Gergő) 884 3,02%
Mesmerize (Passed) 349 1,19%
Maniac (MDC) 335 1,14%
Untold Story (Other Planet) 241 0,82%
Give Me Your Love (Szabó Ádám) 202 0,69%
Liar (Farkas-Jenser Balázs) 157 0,54%
Wars for Nothing (Csemer Boglárka – Boggie) 133 0,45%
A tükör előtt (Oláh Gergő) 106 0,36%
Our Time (Szécsi Saci & Böbe) 81 0,28%
Gyémánt (Tóth Vera) 73 0,25%
Beside You (Mujahid Zoltán) 71 0,24%
Ébresztő (Dér Heni) 66 0,23%
That’s How It Goes (Gájer Bálint) 57 0,19%
Run to You (Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo) 34 0,12%

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Előző év(ek) Előző dal(ok) Előző legjobb eredmény(ek)
A Dal
Dallos Bogi 2013 Tükörkép Első elődöntő (8. hely)
2014 We All Döntő (2. hely)
Dér Heni 2014 Ég veled Második középdöntő (=5. hely)
Éliás Gyula (A Fourtissimo közreműködésében) 2013 Mindhalálig várni rád Második elődöntő (7. hely)
Fool Moon 2014 It Can’t Be Over Döntő (3. hely)
Gájer Bálint 2014 Elmaradt pillanatok Harmadik elődöntő (8. hely)
Keresztes Ildikó 2013 Nem akarok többé játszani Döntő (5. hely)
Nagyváradi Nelli (A Proof Of Life tagjaként) 2012 Yeah OK Második elődöntő (10. hely)
New Level Empire 2014 The Last One Döntő (5. hely)
Rácz Gergő (A Fool Moon tagjaként) 2013 Csak állj mellém Döntő (=7. hely)
Szabó Ádám 2013 Hadd legyen más Második elődöntő (9. hely)
Szécsi Saci és Szécsi Böbe 2014 Born to Fly Második elődöntő (=9. hely)
Korábbi magyar nemzeti döntők
Éliás Gyula (A Fourtissimo közreműködésében) 1996 Jó éjszakát 9. hely
Fool Moon 2008 Szívverés (Csézy vokalistáiként) 1. hely
Rácz Gergő (A Fool Moon tagjaként) 1997 Miért kell, hogy elmenj? (A V.I.P. tagjaként) 1. hely
Szűcs Gabi 1997 Úgy szeress, mint én (A Cotton Club Singers tagjaként) 7. hely
Wolf Kati 2011 What About My Dreams? Belső kiválasztás

Továbbá Wolf Kati korábban, 2012-ben már részt vett a műsorban, mint a zsűri egyik tagja. Tóth Vera pedig a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon látott el hasonló feladatot a nemzetközi zsűri magyarországi tagjaként Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker", Kovács Kati, Náksi Attila és Dorozsmai Péter mellett.

Hivatalos album[szerkesztés]


A Dal 2015 – A legjobb 30
válogatásalbum
Megjelent2015. január 26.
StílusPop
Nyelvangol, magyar
Hossz44:41 (CD 1)
42:55 (CD 2)
KiadóMTVA
A Dal 2014 – A legjobb 30
(2014)
A Dal 2015 – A legjobb 30
(2015)
A Dal 2016 – A legjobb 30
(2016)
SablonWikidataSegítség

Az A Dal 2015 – A legjobb 30 a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntős dalainak válogatáslemeze, melyet az MTVA jelentetett meg 2015. január 26-án. Az album tartalmazta mind a 30 műsorban részt vevő dalt, beleértve azokat is, akik nem jutottak tovább a elő-, illetve a középdöntőből.[76]

CD 1
  CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. ÉbresztőBodóczki Ernő, Burai Krisztián, Csicsák Norbert, Dér Heni / Szabó NorbertDér Heni 2:52
2. Woke Up This WayDimitri Ehrlich, Malek MiklósAntal Timi 2:56
3. Keep Marching OnErik Fjeld, George Németh / Erik Fjeld, George Németh, Ida WaerdahlSpoon 3:02
4. A tükör előttCsicsák Norbert, Havas Lajos, Oláh Gergő / Lombos MártonOláh Gergő 2:56
5. Listen to the UniverseTóth G. Zoltán / Tóth G. Zoltán, Halász PéterPéter Barbara 3:01
6. That’s How It GoesElek Norbert, Gájer Bálint / Johnny K. PalmerGájer Bálint 2:57
7. ManiacFehér Attila, Lapis Botond / Kasai JnoffinMDC 2:58
8. Hazád hazám lehetPálvölgyi Géza / Márkus JózsefKeresztes Ildikó 2:54
9. Time Is NowKenyeres András, Lipi Gábor, Szipszer Szabolcs / Kenyeres AndrásKarmapolis 3:03
10. FireGálosi László, Katona-Zsombori Éva, Tóth Lóránt / Tóth LórántÍv 2:53
11. Lőjetek felBudai Béla, Köteles Leander, Takács József, Vörös Attila / Köteles Leander, Takács JózsefLeander Rising 3:03
12. Beside YouCsöndör László Diaz, Mujahid Zoltán / Johnny K. PalmerMujahid Zoltán 3:02
13. Wars for NothingCsemer Boglárka, Sebestyén Áron / Bori Sára HeléneCsemer Boglárka – Boggie 3:02
14. HomelightsKrajczár Péter, Mayer Petra, Nyujtó Sándor, Ujvári Zoltán Szilveszter / Ujvári Zoltán SzilveszterNew Level Empire 3:01
15. Ősz utcaCsöndör László Diaz, Szakács Gergő / Karácson TamásSzakács Gergő 3:01
44:41
CD 2
  CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. World of ViolenceTóth G. Zoltán / Tóth G. Zoltán, Halász PéterDallos Bogi 3:01
2. Back 2 RightMolnár Gábor / Kasai JnoffinFool Moon 2:54
3. GyémántHrutka RóbertTóth Vera 3:02
4. Run to YouÉliás Gyula Jr. / Király MartinaÉliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo 3:01
5. Untold StorySzikra Péter, Nagy Leopold, Széll Bálint, Őry ÁdámOther Planet 3:03
6. Úgysem felejtesz elGátos Iván, Szűcs Gabi / Hegyi GyörgySzűcs Gabi 3:02
7. MesmerizeGodzsák Dávid, Nizalowski Dorottya, Nizalowski Fanni, Szabó LeventePassed 2:59
8. LiarKozma Kata, Péter Bence / Kozma KataFarkas-Jenser Balázs 2:47
9. Lead Me to HeavenVáradi Tamás / Ferencz AttilaMagyar Bori 3:02
10. Ne engedj el!Martin Angelicus, Krajczár Péter, Sebastian Zelle / Linea Deb, Major EszterWolf Kati 3:00
11. The NightKosztyu János, Orbán FerencChances 3:02
12. Hol a határKrajczár Péter / Krajczár Péter, Nagyváradi Nelli, Schmél CsabaProof Of Life 3:02
13. Give Me Your LoveBori Tamás, Katona Tamás, Szabó Ádám / Kozma KataSzabó Ádám 2:57
14. Our TimeSzécsi Saci, Szécsi BöbeSzécsi Saci & Böbe 2:54
15. Kicsi a világ, de nagy világKálmán TamásPankastic! 3:00
42:55

Nézettség[szerkesztés]

Jelmagyarázat
     – A Dal 2015 legmagasabb nézettsége
     – A Dal 2015 legalacsonyabb nézettsége
Adás Sugárzás Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–59) Forrás
AMR (fő) SHR (%) Heti helyezés AMR (fő) SHR (%) Heti helyezés
A Dal 2015
Első elődöntő 2015. január 24., szombat 20:25 – M1 709 092 15,5 15. 295 301 11 18. [77][78]
Második elődöntő 2015. január 31., szombat 20:25 – M1 599 577 13,6 15. 238 313 9,1 24. [79]
Harmadik elődöntő 2015. február 7., szombat 20:25 – M1 669 253 15,7 15. 276 189 11 17. [80]
Első középdöntő 2015. február 14., szombat 20:25 – M1 599 086 14,1 17. 223 270 9,5 23. [81][82]
Második középdöntő 2015. február 21., szombat 20:25 – M1 571 671 13,3 21. 224 603 8,9 27. [83]
Döntő 2015. február 28., szombat 20:25 – M1 652 895 14,9 15. 261 609 10,2 24. [84][85]
Eurovíziós Dalfesztivál 2015[86]
Elővízió 2015. május 19., kedd 20:30 – Duna 200 000 4,7 41 000 2,6
Első elődöntő 2015. május 19., kedd 21:00 – Duna 379 000 10 162 000 10,1
Második elődöntő 2015. május 21., csütörtök 21:00 – Duna 230 000 6,3 96 000 6,3
Elővízió 2015. május 23., szombat 20:30 – Duna
Döntő 2015. május 23., szombat 21:00 – Duna 614 000 19,3 17. 246 000 17,6 14.

A Dal döntőjét 772 371-en nézték végig az M1-en és a Duna World-ön, mely 17,6%-os közönségarányt eredményezett a két közszolgálati csatornának.

A Dalt párhuzamosan közvetítette az M1-gyel, a Duna World, a műsort nem ismételték meg másnap a korábbi évekkel ellentétben. Az Eurovíziós Dalfesztivál már a Dunán volt látható, HD minőségben.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Koppenhágából jeles!. port.hu, 2014. július 9. (Hozzáférés: 2014. július 9.)
  2. Eurovízió 2015: íme az első információk!. Music Daily, 2014. szeptember 29. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 30.)
  3. Dopeman az Eurovízióra menne. velvet.hu, 2014. szeptember 12. (Hozzáférés: 2014. szeptember 17.)
  4. Kiírták A Dal pályázatát. Híradó.hu, 2014. október 1. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 1.)
  5. a b A Dal 2015: Boggie megy Bécsbe!. Híradó.hu, 2015. február 28. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  6. Csak A Dal - Tatár Csilla a dalverseny műsorvezetője. Híradó.hu, 2014. december 27. [2014. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 27.)
  7. TE LESZEL A ZSŰRI, Ő A PLUSZ. adal2015.hu, 2015. január 15. (Hozzáférés: 2015. január 15.)
  8. Juhász, Ervin: A Dal starts on the 24th of January – the 30 qualifiers to be announced on the 8th of December!. escbubble.com, 2014. december 2. (Hozzáférés: 2014. december 2.)
  9. Meggondolta magát Kállay-Saunders András - Mégsem jelentkezik!. YouTube – A Dal Vlog / EUROVISION HUNGARY, 2014. október 31. (Hozzáférés: 2014. október 31.)
  10. A Dal mindenki számára elérhető. Híradó.hu, 2015. január 28. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  11. KIDERÜLT, KI LESZ AZ ELSŐ 10 FELLÉPŐ. adal2015.hu, 2015. január 21. (Hozzáférés: 2015. január 21.)
  12. MAGYAR BORI: LEAD ME TO HEAVEN - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  13. FARKAS-JENSER BALÁZS: LIAR - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  14. SZŰCS GABI: ÚGYSEM FELEJTESZ EL - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  15. PASSED: MESMERIZE - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  16. DALLOS BOGI: WORLD OF VIOLENCE - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  17. KARMAPOLIS: TIME IS NOW - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  18. SZAKÁCS GERGŐ: ŐSZ UTCA - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  19. ANTAL TIMI: WOKE UP THIS WAY -A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  20. TÓTH VERA: GYÉMÁNT - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  21. MDC: MANIAC - A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 24. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  22. Juhász, Ervin: Huge viewing figures in the first heat of A Dal 2015!. escbubble.com, 2015. január 26. (Hozzáférés: 2015. január 26.)
  23. WELLHELLO: RAKPART - A DAL 2015 EXTRA PRODUKCIÓ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  24. CHANCES: THE NIGHT – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  25. SZABÓ ÁDÁM: GIVE ME YOUR LOVE – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  26. LEANDER RISING: LŐJETEK FEL – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  27. ÍV: FIRE – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  28. ÉLIÁS GYULA JR. FEAT. FOURTISSIMO: RUN TO YOU – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  29. PANKASTIC!: KICSI A VILÁG, DE NAGY VILÁG – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  30. DÉR HENI: ÉBRESZTŐ – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  31. NEW LEVEL EMPIRE: HOMELIGHTS – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  32. OLÁH GERGŐ: A TÜKÖR ELŐTT – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  33. SZÉCSI SACI & BÖBE: OUR TIME – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. január 31. (Hozzáférés: 2015. február 1.)
  34. KISCSILLAG: KI TALÁLJA MEG? – A DAL 2015 EXTRA PRODUKCIÓ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 8.)
  35. PÉTER BARBARA: LISTEN TO THE UNIVERSE – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  36. MUJAHID ZOLTÁN: BESIDE YOU – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  37. PROOF OF LIFE: HOL A HATÁR – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  38. CSEMER BOGLÁRKA „BOGGIE”: WARS FOR NOTHING – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  39. FOOL MOON: BACK 2 RIGHT – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  40. KERESZTES ILDIKÓ: HAZÁM HAZÁD – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  41. GÁJER BÁLINT: THAT’S HOW IT GOES – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  42. OTHER PLANET: UNTOLD STORY – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  43. WOLF KATI: NE ENGEDJ EL! – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  44. SPOON: KEEP MARCHING ON – A DAL 2015 ELŐDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 7. (Hozzáférés: 2015. február 7.)
  45. INTIM TORNA ILLEGÁL: MINDENKINEK IGAZA VAN. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  46. VOICE STATION: MASH-UP AZ ELMÚLT 4 ÉV MAGYAR EUROVÍZIÓS DALAIBÓL. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  47. ANTAL TIMI: WOKE UP THIS WAY – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  48. KARMAPOLIS: TIME IS NOW – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  49. TÓTH VERA: GYÉMÁNT – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  50. MUJAHID ZOLTÁN: BESIDE YOU – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  51. SPOON: KEEP MARCHING ON – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  52. SZABÓ ÁDÁM: GIVE ME YOUR LOVE – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  53. PANKASTIC: KICSI A VILÁG, DE NAGY VILÁG – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  54. CSEMER BOGLÁRKA „BOGGIE”: WARS FOR NOTHING – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  55. NEW LEVEL EMPIRE: HOMELIGHTS – A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 14. (Hozzáférés: 2015. február 15.)
  56. ZORÁN: NEKEM NEM ELÉG - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  57. SZŰCS GABI: ÚGYSEM FELEJTESZ EL - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  58. OTHER PLANET: UNTOLD STORY - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  59. DALLOS BOGI: WORLD OF VIOLENCE - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  60. OLÁH GERGŐ: A TÜKÖR ELŐTT - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  61. ÍV: FIRE - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  62. ÉLIÁS GYULA JR. FEAT. FOURTISSIMO: RUN TO YOU - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  63. WOLF KATI: NE ENGEDJ EL! - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  64. PASSED: MESMERIZE - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  65. GÁJER BÁLINT: THAT’S HOW IT GOES - A DAL 2015 KÖZÉPDÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 21. (Hozzáférés: 2015. február 22.)
  66. LEANDER RISING: LŐJETEK FEL - A DAL 2015 AKUSZTIK. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  67. KÁLLAY-SAUNDERS ANDRÁS MEDLEY. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  68. GÁJER BÁLINT: THAT’S HOW IT GOES – A DAL 2015 DÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  69. CSEMER BOGLÁRKA „BOGGIE” – A DAL 2015 DÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  70. SPOON: KEEP MARCHING ON – A DAL 2015 DÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  71. WOLF KATI: NE ENGEDJ EL! – A DAL 2015 DÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  72. SZABÓ ÁDÁM: GIVE ME YOUR LOVE – A DAL 2015 DÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  73. PASSED: MESMERIZE – A DAL 2015 DÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  74. ÍV: FIRE – A DAL 2015 DÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  75. MUJAHID ZOLTÁN: BESIDE YOU – A DAL 2015 DÖNTŐ. adal2015.hu, 2015. február 28. (Hozzáférés: 2015. március 1.)
  76. Klész, Imre: Előrendelhető a Dal 2015 CD. eschungary.hu, 2015. január 16. [2015. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  77. Ismeretlen férfi csábított A Dal helyett. Origo, 2015. január 26. (Hozzáférés: 2015. január 26.)
  78. Nézettségi adatok 2015 – 4. hét. brandtrend.hu, 2015. január 26. (Hozzáférés: 2015. január 26.)
  79. Nézettségi adatok 2015 – 5. hét. brandtrend.hu, 2015. február 2. (Hozzáférés: 2015. február 2.)
  80. Nézettségi adatok 2015 – 6. hét. brandtrend.hu, 2015. február 9. (Hozzáférés: 2015. február 9.)
  81. Pár hamis hanggal, de ragyogó nézettséggel zárt a Rising Star. Origo, 2015. február 16. (Hozzáférés: 2015. február 16.)
  82. Nézettségi adatok 2015 – 7. hét. brandtrend.hu, 2015. február 23. (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  83. Nézettségi adatok 2015 – 8. hét. brandtrend.hu, 2015. február 23. (Hozzáférés: 2015. február 23.)
  84. Félmillió nézőt veszített A Dal két év alatt. Origo, 2015. március 2. (Hozzáférés: 2015. március 2.)
  85. Nézettségi adatok 2015 – 9. hét. brandtrend.hu, 2015. március 2. (Hozzáférés: 2015. március 2.)
  86. Elindult a jelentkezés a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválra. MTVA, 2014. október 1. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 2.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]