A Bolond Repülő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Bolond Repülő
(Plane Crazy)
1928-as amerikai animációs rövidfilm
Rendező
Producer Walt Disney
AlapműThe Ocean Hop
Műfaj némafilm
Forgatókönyvíró Walt Disney
Zene Carl Stalling
Gyártás
Gyártó The Walt Disney Company
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 6,0 perc
Képarány 4:3
Forgalmazás
Forgalmazó Celebrity Productions, Inc.
Bemutató1928. május 17.[1]
További információk

A Bolond Repülő, eredetileg Plane Crazy egy 1928-as fekete-fehér rajzfilm. Ebben a rajzfilmben jelent meg először Mickey és Minnie egér, és Clarabelle tehén, még Carolyn néven. A rajzfilmben megjelent még az Oswald nyúl-sorozatból ismert Homer macska.

Cselekmény[szerkesztés]

A tanyán az állatok repülőt építenek. Mikor elkészül, Mickey egér beleül. Minnie egértől kap egy szerencsepatkót. Felszálláskor Mickey egér majdnem elüti Homer macskát. Minnie egér szerencseajándéka azonban nem segít, mert a repülő irányíthatatlanná válik...

Érdekességek[szerkesztés]

  • Amikor 1939-ben a BBC csatornán ez a rajzfilm ment, hirtelen megszakadt az adás, és bemondták, hogy elkezdődött a második világháború. Majd mikor a háború véget ért, visszatért az adás és ugyanabban az órában, ugyanott folytatódott a mese, ahol '39-ben megszakították. Ez a világ leghosszabb adásszünete, volt, aki már felnőtt lett, mire láthatta a rajzfilm végét.
  • A rajzfilm kapcsán elterjedt egy hoax: egy kép, amin Mickey egér egy How to kill (Hogyan öljünk?) című könyvet lapozgat. Valójában Mickey egy How to fly (Hogyan repüljünk?) című könyvet olvas a rajzfilmben.
  • Big Cartoon DataBase. (Hozzáférés: 2019. augusztus 20.)