Anatómiai, gyógyászati és kémiai osztályozási rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(ATC kód szócikkből átirányítva)

Az anatómiai, gyógyászati és kémiai osztályozási rendszert (betűszava: ATC) gyógyszervegyületek osztályozására fejlesztették ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellenőrzi. Először 1976-ban jelent meg.

A gyógyszerek csoportokra vannak osztva a hatás kifejtésének helye, a terápiás és a kémiai tulajdonságaik alapján.

A rendszer 5 szinten csoportosítja a gyógyszereket, ezek:

Az osztályozási rendszerben a gyógyszer tényleges neve a nemzetközi szabadnév (International Nonproprietary Name, INN) listájáról származik (amennyiben rendelkezésre áll).

Az ATC-DDD osztályozási rendszer az ATC rendszer egy változata, amely a gyógyszer vagy gyógyhatású vegyület osztályozásához adja a felnőttek számára előírt napi átlagos adag (Defined Daily Doses) mennyiségét.

Az ATCvet osztályozási rendszert az állatorvosi készítményekre, míg az ATC herbal osztályozási rendszert a gyógyhatású készítményekre, gyógynövényekre alkalmazzák.

Az ATC osztályozási rendszer eredetileg az Európai Gyógyszerészeti Piackutató Szövetség (European Pharmaceutical Market Research Association, EPhMRA) és a Gyógyszerészeti Üzleti Intelligencia és Kutatási Csoport (Pharmaceutical Business Intelligence and Research Group, PBIRG) által kidolgozott anatómiai hatáshely rendszeren (Anatomical Classification system) alapul.

További információk[szerkesztés]