ASD Pink Sport Time

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ASD Pink Sport Time
Csapatadatok
Teljes csapatnévAssociazione Sportiva Dilettantistica Pink Sport Time
SzékhelyITA Bari, Olaszország
Alapítva2001
Klubszínek         
StadionStadio Antonio Antonucci
600 fő
ElnökITA Alessandra Signorile
Nemzetközi sikerek
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
ASD Pink Sport Time honlapja

Az ASD Pink Sport Time, vagy Pink Bari női labdarúgócsapatát 2001-ben Bariban hozták létre.

Klubtörténet[szerkesztés]

2001 augusztusában korábbi sportolók kezdeményezésére hozták létre az ASD Pink Sport Time névre hallgató egyesületet, melynek célja több sportág népszerűsítése a nők körében. A labdarúgás mellett kosárlabda csapattal is támogatják Bari és Puglia régió sportéletét.

Az Olasz labdarúgó-szövetséghez 2004-ben csatlakoztak és a regionális harmadosztályú bajnokságban kezdték el működésüket. Eleinte a területi bajnokságokban vettek részt, 2007-ben azonban folyamatos fejlődésüknek eredményeképpen első alkalommal sikerült feljutniuk az országos bajnokság harmadik vonalába. Egy sikertelen szezon után ugyan visszaestek, de egy évvel később már sikerült megkapaszkodniuk a bajnoki hierarchiában és ismét a Serie C berkeiben teljesítettek a továbbiakban.

A 2009–2010-es idényben második helyen végeztek és eredményességüknek köszönhetően az új bajnoki reformok miatt a Serie A2-be sorolta őket az FIGC.

Csoportjukban egy hetedik, majd egy második helyet követően bajnoki címet ünnepelhettek és első alkalommal jutottak fel az első osztályba, ahol ugyan kieső helyen végeztek, de a Torres kizárása miatt az élvonalban.

2015 augusztusában elkezdte építeni kapcsolatait a város férfi csapatával, azonban komolyabb megállapodást soha nem sikerült megvalósítani. Élvonalbeli szezonjukban pedig a táblázat végén végeztek.

A 2016–17-es szezonban a CF Roma csapatával kisajátították maguknak a másodosztályt és fej fej mellett küzdöttek a bajnokságban 21–0–1-es szériát teljesítve. A rájátszásban végül tizenegyesekkel kerekedtek felül a fővárosiakon és sikerült újra az élvonalba kerülniük.

A 2017–18-as szezonban a jó kezdés után megtorpant a gárda és osztályozó mérkőzésen biztosították Serie A-s tagságukat.

A közös együttműködés eközben a férfi szakággal teljes mértékben felbomlott, így a soron következő évadjukban szintén kieső helyen zártak, de a Mozzanica megszűnésével és a ChievoVerona visszalépésével ismét lehetőséget kaptak az első osztály folytatásra. A felzárkózás és biztos bennmaradás azonban egy évvel később is penge élen táncolt és 11 pontjukkal a 10. helyet szerezték meg.[1]

2020–21-ben viszont már nem sikerült helyt állniuk és a pontvadászat utolsó helyén végeztek.

Másodosztályú idényükben 35 pontot szereztek, mellyel a 10. helyet abszolválták.

A szezon végén a klub támogatottsága szinte teljesen ellehetetlenedett, ezért a klub vezetősége átruházta az egyesület jogait a Ternana csapatára, míg az utánpótlás-képzés szinten tartására továbbra is minden lehetőséget fenntart.[2][3]

Sikerlista[szerkesztés]

  • ITA Serie B bajnok (2): 2013–14, 2016–17

Korábbi híres játékosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ellentétek Bariban. mondosportivo.it, 2018. (Hozzáférés: 2018. február 16.)
  2. Támogatás hiányában a Ternana örökölte a Pink Bari jogait. bari.repubblica.it, 2022. (Hozzáférés: 2022. május 19.)
  3. Alessandra Signorile aggodalmát fejezte ki az olasz profi futball iránt. calciofemminileitaliano.it, 2022. (Hozzáférés: 2022. május 11.)

Források[szerkesztés]

  • soccerway.com. soccerway, 2021. (Hozzáférés: 2021. május 13.)