ANT–1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ANT–1
Az ANT–1 kísérleti repülőgép
Az ANT–1 kísérleti repülőgép

Funkciókönnyű sportrepülőgép (kísérleti repülőgép)
GyártóTupoljev
TervezőAndrej Tupoljev
Gyártási darabszám1

Személyzet1
Első felszállás1923. október 21.
Méretek
Hossz5,4 m
Fesztáv7,2 m
Magasság1,7 m
Szárnyfelület10,0 m²
Tömegadatok
Szerkezeti tömeg205 kg
Max. felszállótömeg360 kg
Hajtómű
Hajtóműhathengeres Anzani-csillagmotor
Teljesítmény25,7 kW (35 LE) kW
Hatótávolság400 km
A Wikimédia Commons tartalmaz ANT–1 témájú médiaállományokat.

Az ANT–1 (oroszul: АНТ-1)[1] egy együléses könnyű sportrepülőgép, Andrej Tupoljev szovjet repülőgép-tervező első gépe, melyet kísérleti célból, a fémszerkezetű repülőgépek tanulmányozására építettek meg.

Története[szerkesztés]

A Központi Aero- és Hidrodinamikai Intézetben (CAGI) 1922 októberében jött létre egy munkacsoport Andrej Tupoljev vezetésével, melynek feladata a fémépítésű repülőgépek tanulmányozása volt. Röviddel előtte, 1922 augusztusában sikerült a szovjet iparnak a duralumínium egyik fajtáját (orosz nevén: kolcsugaljuminij) előállítania, mely tulajdonságainak köszönhetően már alkalmas volt repülőgépek szerkezeti elemeinek gyártására. A kolcsuginói színesfémüzem (Kolcsugcvetmet) által előállított alumíniumötvözet abban különbözött az először Németországban gyártott duraltól, hogy nikkelt is tartalmazott ötvözőanyagként.

Tupoljev mint a CAGI repülőgép-tervező csoportjának vezetője már 1921-ben elkezdett dolgozni egy kísérleti sportrepülőgépen. Az elméleti számítások során háromféle konstrukciót vetettek össze: egyfedelű, kétfedelű és háromfedelű szárnykialakítású gépeket. Végül az egyfedelű kialakítású, szabadonhordó szárny mellett döntöttek.[2] Az előzetes terveket fa szerkezetű gépre készítették el. Komoly gondok akadtak a megfelelő motor beszerzésével. Csak egy hathengeres, elhasznált, erősen kopott, 25,7 kW (35 LE) teljesítményű Anzani-csillagmotort sikerült szerezni a géphez.

Az ANT–1 jelzést kapott gép építését 1922 áprilisában kezdték el. Röviddel ezután megalakult a fémépítésű gépek munkacsoportja és rendelkezésre állt a megfelelő könnyűfém-ötvözet is, így Tupoljev a gép több részegységének elkészítéséhez már fémet használt. A törzs, a szárny és a vezérsíkok több eleme fémből készült.

A gép első repülését 1923. október 21-én hajtotta végre. Egyik repülése során 600 m magasságot is elértek vele. Az elhasználódott Anzani-motor azonban alkalmatlan volt a további kísérletekre, mert hamar túlmelegedett és veszített a teljesítményéből. A motort javítás céljából kiszerelték, de már nem volt javítható. Más motor hiányában a gép többet nem repült. Az ANT–1 több évig a 156. sz. gyárban volt a mennyezetre függesztve kiállítva, majd 1937-ben szétbontották.

Szerkezeti kialakítása és műszaki jellemzői[szerkesztés]

Vegyes (fa és fém) építésű, szabadonhordó szárnnyal ellátott együléses repülőgép. A törzs téglalap keresztmetszetű rácsszerkezet, melyet alumínium-ötvözetből készítettek el. A motor és a pilótafülke között a törzset alumíniummal, mögötte vászonnal borították. A szárny két főtartós, a főtartók fából épített dobozszerkezetek. A szárnybordák alumíniumból készültek, a szárnyat szintén vászonnal borították. Az orrba beépített 25,7 kW-os Anzani-csillagmotor kéttollú fa légcsavart hajtott. A pilótafülke nyitott, a szárnyak fölött helyezkedik el, a pilóta elé szélvédőt helyeztek. A főfutó két tárcsás kerékből áll, melyek egy közös tengelyen helyezkedtek el. A függőleges vezérsík és az oldalkormány, valamint a vízszintes vezérsík a magassági kormánnyal alumíniumból készült, mindkettőt vászonnal borították.

Műszaki adatai[szerkesztés]

Tömeg- és méretadatok[szerkesztés]

  • Fesztáv: 7,2 m
  • Hossz: 5,4 m
  • Szárnyfelület: 10,0 m²
  • Magasság: 1,7 m
  • Üres tömeg: 205 kg
  • Legnagyobb felszállótömeg: 360 kg

Motor[szerkesztés]

  • Motor típusa: hathengeres Anzani-csillagmotor
  • Motorok száma: 1 db
  • Maximális teljesítmény: 25,7 kW (35 LE)

Repülési adatok[szerkesztés]

  • Maximális sebesség: 120 km/h
  • Emelkedőképesség: 2,5 m/s
  • Szolgálati csúcsmagasság: 600 m
  • Repülési idő: 4 óra

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A típusjelzésben szereplő betűk (ANT) Andrej Nyikolajevics Tupoljev nevének kezdőbetűiből erednek.
  2. Az első, szabadonhordó szárnnyal épített szovjet repülőgép az IL–400 volt.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Tupolev ANT-1
A Wikimédia Commons tartalmaz ANT–1 témájú médiaállományokat.