AHRLAC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
AHRLAC
AHRLAC Take-off.jpg

Gyártó Paramount Group, Aerosud
Tervező felderítő repülőgép, csatarepülőgép
Ár ~10 millió USD

Első felszállás 2014. július 24.
HatótávolságLua-hiba a(z) Modul:Wikidata modulban a(z) 390. sorban: Ismeretlen mértékegység: Q93318 km
Háromnézeti rajz
AHRLAC 3 view.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz AHRLAC témájú médiaállományokat.

Az AHRLAC (Advanced High Performance Reconaissance Light Aircraft – kb. fejlett, nagy teljesítményű, könnyű, felderítő repülőgép) fejlesztés alatt álló dél-afrikai könnyű felderítő és csatarepülőgép, melyet a Paramount Group és az Aerosud fejlesztett ki. A gépet 2011 szeptemberében mutatták be, a prototípus 2014-ben repült először. A felfegyverzett változat neve Mwari, az Egyesült Államokban továbbfejlesztett változat neve Bronco II.

Története[szerkesztés]

Az első dél-afrikai fejlesztésű merev szárnyú harci repülőgép, egyúttal a második dél-afrikai katonai célú repülőeszköz (az AH–2 Rooivalk harci helikopter után).

A gép fejlesztését a Paramount Group hadiipari vállalat és az Aerosud repülőgépgyár végzi 2011-től.[1][2] A gépet felderítési feladatokra, járőrfeladatokra, lázadó csoportok elleni harcra, csempészet elleni tevékenységre, valamint katasztrófaelhárításra szánják. Feladatköre és aerodinamikai elrendezése is sok hasonlóságot mutat az amerikai OV–10 Bronco repülőgéppel. A sárkányszerkezet kialakításánál nagy figyelmet fordítottak a jó kilátás biztosítására.

A gép prototípusával az első felszállást 2014. július 26-án hajtották végre, majd augusztus 13-án mutatták be a nyilvánosság előtt.[3] 2016-ban jelentették be, hogy a Boeing is csatlakozott a gép fejlesztési projektjéhez. A Boeing szállítja a gép elektronikus vezérlőrendszerét, amellyel a gép teljes értékű harci repülőgéppé válik. A gép ára 10 millió USD alatt alakulna a tervek szerint.

2018 februárjában jelentették be, hogy a gép továbbfejlesztett változatát az Egyesült Államokban Bronco II néven hozzák forgalomba.[4]

Műszaki jellemzői[szerkesztés]

Vegyes építésű repülőgép. A szerkezeti elemek többsége fémből, kisebb része kompozit műanyagból készül. Kétfaroktartós kialakítású repülőgép, felső elhelyezésű, szabadonhordó szárnyakkal, melyek kis mértékben előre nyilazottak. A törzs kétszemélyes, a tandem elrendezésű pilótafülképen az ülések függőleges irányban jelentős eltolással rendelkeznek, ez a hátsó ülésből is jó kilátást biztosít. A pilótafülkét két Martin-Baker gyártmányú Mk. 17 katapultüléssel szerelték fel. A törzs végében helyezték el a tolólégcsavart hajtó PR6–66 légcsavaros gázturbinát. A gép 7–10 óra repülési idővel rendelkezik egy feltöltéssel. Fegyverzetét egy beépített 20 m-es F2 típusú gépágyú, valamint külső felfüggesztő pontokra helyezhető fegyverzet alkotja. A négy vagy hat, szárnyon lévő felfüggesztő pontokra légiharc-rakéták, földi célok elleni nem irányított rakéták, irányított levegő-föld rakéták (pl. Mokopa), valamint Mk. 81 és Mk. 82 légibombák függeszthetők. A törzs hátsó részén, a hajtómű alatt gyorsan cserélhető, moduláris kiépítésű eszközök rögzíthetők, pl. radarberendezés, ELINT eszközök, rádióelektronikai harcra szolgáló eszközök és egyéb érzékelők (optikai és infravörös kamerák) helyezhetők el.

Műszaki adatok[szerkesztés]

Geometriai méretek és tömegadatok[szerkesztés]

 • Hossz: 10,3 m
 • Szárnyfesztávolság: 11,9 m
 • Magasság: 4,0 m
 • Üres tömeg: 2000 kg
 • Maximális felszálló tömeg: 3800 kg

Hajtómű[szerkesztés]

 • Hajtóművek száma: 1 db
 • Típusa: Pratt & Whitney PT6A–66 légcsavaros gázturbina
 • Felszálló teljesítmény: 710 kW (950 LE)

Repülési jellemzők[szerkesztés]

 • Legnagyobb sebesség: 504 km/h
 • Hatótávolság: 2130 km
 • Repülési idő: 7–10 óra
 • Legnagyobb repülési magasság: 9450 m
 • Felszállási úthossz: 550 m

Lásd még[szerkesztés]

Hasonló feladatkörű repülőgépek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Aerosud Touts New Multi-Role Aircraft | Aero-News Network. www.aero-news.net. (Hozzáférés: 2016. november 12.)
 2. Engelbrecht, Leon: Paramount, Aerosud unveil “revolutionary new aircraft” | defenceWeb. www.defenceweb.co.za. (Hozzáférés: 2016. november 12.)
 3. http://www.engineeringnews.co.za/article/africas-first-designed-and-built-aircraft-takes-to-the-skies-in-test-phase-2014-07-10
 4. Bronco II Launched for USA – Bronco Combat Systems (amerikai angol nyelven). broncocombatsystem.com. (Hozzáférés: 2018. július 5.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]