AC ChievoVerona

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(AC Chievo Verona szócikkből átirányítva)
Chievo Verona
Csapatadatok
Teljes csapatnévAssociazione Calcio
Chievo Verona SrL
BecenévMussi Volanti (Repülő szamarak)
Ceo (Chievo)
SzékhelyVerona, Olaszország
Alapítva1929
StadionStadio Marc'Antonio Bentegodi
VezetőedzőDomenico Di Carlo
Elnökolasz Luca Campedelli
BajnokságSerie B
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Harmadik
Hivatalos honlap
Chievo Verona honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Chievo Verona témájú médiaállományokat.

Az Associazione Calcio ChievoVerona röviden AC Chievo Verona, vagy egyszerűen Chievo egy veronai székhelyű olasz labdarúgócsapat. Nevét Verona egyik kerületéről, Chievóról kapta. A csapat tulajdonosa az olasz pékárukat gyártó Paluani, ezért a csapatot egy időben Paluani Chievónak hívták. A jelenleg a másodosztályban szereplő klub hazai mérkőzéseit a Verona csapatával közösen bérelt Marcantonio Bentegodi stadionban játssza.

Története[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

A csapatot kisebb labdarúgócsoportok alapították 1929-ben. 1931-ig nem játszottak hivatalos bajnokságban. A hivatalos mezszín a máig megmaradt sárga-kék volt. 1936-ban gazdasági problémák miatt feloszlottak. A második világháborút követően 1948-ban a Seconda Divisione területi ligában indulhattak. 1957-ben a csapat elköltözött a Carlantonio Bottagisiora ahol 1986-ig játszotta hazai mérkőzéseit. 1959-bena liga átrendeződése nyomán a klub a Seconda Categoria tagja lett. Egy évvel később a rájátszásban legyőzvén a San Martino Buon Albergo csapatát osztályt léphettek. Eközben az egyesület megváltoztatta a nevét AC Cardi Chievora.

Ingadozás, majd felemelkedés[szerkesztés]

A következő 10 év a két osztály közötti ingadozással telt. 1970-ben feljutottak a területi bajnokság első osztályába. Kiemelkedő teljesítmény volt az 1975-ös szereplésük, ahol bajnokként jutottak feljebb a Serie D-be. A klub neve ekkor AC Chievo lett, egészen 1981-ig amikor is AC Paluani Chievora változtatták. 10 évig a középmezőnyhöz tartoztak, mígnem 1986-ban azonos pontszámmal végeztek az élen a Bassano csapatával. A rájátszás 1–1-es döntetlen után tizenegyespárbajban dőlt el (4–2) a Chievo javára. Ebben az évben új stadiont is kapott az egyesület. Az 1990-es VB egyik helyszínéül is szolgáló Stadio Marcantonio Bentegodi mindmáig a klub pályája. Emellett ugyanebben az évben vették fel ismét az AC Chievo nevet. 3 idényt követően már a harmadosztályban szerepeltek. 1990-ben újabb névváltozás következett, ekkor vették fel a máig használatos AC ChievoVerona nevet.

1992-ben Luigi Campedelli elnök, aki két évvel korábban visszatért a klub vezetéséhez, szívrohamban meghalt, és a fia Luca Campedelli aki 23 éves volt lett az új elnök. Luca Campedelli, minden olasz professzionális futball klub legfiatalabb elnöke. Labdarúgó-igazgatójaként előléptette Giovanni Sartorit és az új vezetőedzőnek Alberto Malesanit nevezte ki. 1994-ben bajnokként a másodosztályba jutottak. 1997-ben 8 ponttal maradtak le a 4. feljutó helytől. Az ezt követő 3 évben ismét a középmezőnyben végeztek, mígnem 2001-ben a 3. hely megszerzésével a csapat történetében először az első osztályba jutottak.

2001–2007 – A Serie A-ban[szerkesztés]

Első idényük álomszerűre sikeredett. Az 5. helyet szerezték meg – 1 ponttal a Milan mögött – így indulhattak az UEFA-kupában. A csapat legnagyobb sikere az Intert 2–1-es legyőzése volt. A házi gólkirály Massimo Marazzina lett 13 góllal.

A 2002–2003-as idényben a klub először vehetett részt az európai kupaküzdelmekben, ahol a FK Crvena Zvezda ellenében 2–0-ra alulmaradtak. A bajnokságban a 7. helyen végeztek.

Egy évvel később a 9. helyen végzett a csapat.

A 2004–2005-ös évadban a jó kezdést követően három mérkőzéssel a bajnokság vége előtt kieső helyre csúszott vissza a Chievo. Ekkor menesztették az akkori edzőt, Mario Berettát és helyére a korábbi veronai labdarúgót Maurizio D'Angelót nevezték ki. A Siena illetve a Bologna elleni mérkőzésen egyaránt 1–0-s győzelmet aratván elkerültek a kieső helyről, majd az utolsó fordulóban a Roma elleni döntetlennel sikerült elkerülniük a kiesést.

A 2005–2006-os idényben az ideiglenes edzőt Giuseppe Pillon váltotta. Vezetése alatt a csapat a 7. helyet szerezte meg mellyel bejutottak ismét az UEFA-kupába. A botrány következtében megváltoztatták a bajnokság végeredményét és ennek értelmében a BL selejtezőkörében indulhattak. A Levszki Szófia elleni mérkőzést összesítésben végül 4–2-re elveszítették. A kiesés értelmében a csapat tovább folytathatta az UEFA-kupa első körében, ahol a portugál Braga ellen az első mérkőzést 2–0-ra elveszítették, majd a visszavágón ugyanilyen arányú győzelmet szereztek. A hosszabbításban a portugálok szépítettek így összesítésben 3–2-vel végleg befejeződött a csapat európai szereplése.

2006. október 16-án egy Torino elleni 1–0-s vereséget követően az elnökség menesztette Giuseppe Pillont és helyére a korábbi sikeredzőt – aki 2001-ben a Serie a-ba juttatta a klubot – Luigi Delneri nevezték ki.

2007. május 27-én az utolsó mérkőzésnap a csapat a kiesőjelöltek között volt. A bennmaradást érő döntetlent nem sikerült megszerezni a közvetlen rivális Catania ellen és mivel a többi kiesőjelölt (Parma, Siena és a Reggina) győzni tudott így a Chievo kiesett a másodosztályba.

Egy év a Serie B-ben[szerkesztés]

A kiesés nem törte meg a klubot, mivel egy évet követően már a feljutást ünnepelhették a szurkolók. Több meghatározó labdarúgó játszott ebben a csapatban: Franco Semioli, Salvatore Lanna, Matteo Brighi, Paolo Sammarco, Erjon Bogdani, Lorenzo D'Anna Sergio Pellissier, Simone Bentivoglio. Az edző a Delnerit felváltó Giuseppe Iachini volt.

A 2008–2009-es idény[szerkesztés]

A bajnokság elején a kezdeti sikertelenségek miatt a vezetőség Domenico Di Carlót nevezte ki a csapat élére. Több sikeres mérkőzésük is volt. A későbbi olasz kupa győztes Lazio elleni 3–0-s győzelem mellett pontot szereztek a későbbi bajnok Inter ellen (2–2) valamint az ezüstérmes Juventus ellen (3–3) is. Az idény végén a 16. bennmaradó helyen végeztek. A csapat gólkirálya a 13 gólos Sergio Pellissier lett.

Jelenlegi keret[szerkesztés]

2019. augusztus 12-e szerint.

# Poszt Név
1 CRO K Adrian Šemper (kölcsönben a Dinamo Zagreb csapatánál)
3 ITA V Matteo Cotali
4 NGR KP Joel Obi
6 ITA KP Salvatore Esposito (kölcsönben a SPAL csapatánál)
7 SVK KP Dávid Ivan
8 ARG KP Mauro Burruchaga
9 POL CS Mariusz Stępiński
10 ITA CS Manuel Pucciarelli
12 ITA K Elia Caprile
14 SRB V Nenad Tomović
15 FRA V Maxime Leverbe
16 ITA KP Luca Garritano
17 ITA KP Emanuele Giaccherini
18 FRA KP Ibrahim Karamoko
19 SLO V Daniel Pavlev
# Poszt Név
20 ESP CS Alejandro Rodríguez
21 FIN KP Përparim Hetemaj
23 SRB CS Filip Đorđević
24 ITA CS Riccardo Meggiorini (Csapatkapitány)
25 ITA KP Emanuel Vignato
26 ITA KP Massimo Bertagnoli
28 ITA V Davide Brivio
32 ITA K Andrea Seculin
33 ITA V Michele Rigione
SUI V Marin Cavar
SVN V Boštjan Cesar
HUN KP Schäfer András (kölcsönben a Genoa csapatától)
MNE CS Sergej Grubac
COL CS Damir Ceter (kölcsönben a Cagliari csapatától)

Visszavonultatott mezszámok[szerkesztés]

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Volt edzők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]

Commons:Category:AC ChievoVerona
A Wikimédia Commons tartalmaz AC ChievoVerona témájú médiaállományokat.