A9-es autópálya (Horvátország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A9
Motorway-A9-Hex-Green.svg
Autocesta9.svg
Tabliczka E751.svg
Úttípus autópálya
Része ennek E751
Útfenntartó BINA Istra
Hossza
elkészült78,3 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország Horvátország
Tartományok Póla, Isztria megye
Időzóna Budapest, CET, UTC+1
Az A9 weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz A9 témájú médiaállományokat.

Az A9 autópálya (horvátul: Autocesta A9) észak-déli irányban köti össze a szlovén határnál fekvő Plovanija települést a félsziget legnagyobb városával Pólával. Az autópálya része az isztriai Y gyorsforgalmi úthálózatnak, mivel a Kanafar település mellett találkozik a Fiume felé menő A8-as autópályával. Építése 1988-ban kezdődött és 2011-ben fejeződött be. Része az európai úthálózatnak és a 751-es számot viseli. Az autópályán útdíjat kell fizetni.

Története[szerkesztés]

Az út első megjelenése 1968-ban kezdődött, amikor a Horvát Parlament támogatta egy Isztria fejlődését elősegítő modern út építését. Ezt követően kezdődött meg az Učka alagút építése 1976-ban, amelyet 1981-ben át is adtak. Az "Y" alakú, úthálózata területrendezési tervekben való kijelölésével alakult ki az A9-es autópálya és az A8-as gyorsforgalmi út nyomvonala, amelynek célja Isztria és Fiume összekötése volt.

Az A9-es autópálya-építési munkálatok megkezdésére 1988-ban került sor. Az első szakasz megnyitása 1991-ben történt Medaki és Kanfanar között 7,4 km-en. A második szakasz 6,2 km-es szakasz Buje és Nova Vas között 1992-ben került átadásra. Az elkészült félautópálya hossza mindössze 13,6 km volt. Finanszírozás hiánya és az időközben zajló délszláv háború hátráltatta a továbbépítését. 1995-ben a Bina Istria nevű vállalkozás kapta meg a 32 éves koncessziós jogot a beruházásra beleértve az isztriai Y A8-as autópályájával együtt. 1997 és 1999 között elkészült a Medaki - Vodnjan szakasz. 2003-ban kezdték építeni és 2005-ben készült el az Umag - Medaki közötti pálya. Vodnjan - Póla hiányzó utolsó útszakasz építését 2005 kezdték meg és következő évben át is adták a forgalomnak. 2006-ra végül is elkészült a teljes 78,3 km-es szakaszon a 2x1 sávos útpálya, a különszintű autópálya csomópontokkal és a távlati autópályává fejlesztés lehetőségével.

2008-ban kezdődött el 2x2 sávos autópályává fejlesztése mindkét oldalon leállósávval. Az autópályát 2011 június 14-én adták át, amit pár nappal később A8-A9 csomóponttól az A8-as autópálya Pazinig tartó szakaszával egészült ki.

Az isztriai autópálya legjelentősebb műtárgya a Mirna híd, amely a Mirna folyó felett ível 1378 m hosszan, 21 pilonon, 30 m-es legnagyobb magasságban. A műtárgy autópályává bővítése az 552 m hosszú Limska Draga viadukttal együtt 2014-re fejeződik be. Északi végén a határ felé hiányzó utolsó autópálya szakasz megépítésének feltétele a határellenőrzés megszűnte és szlovén oldalon hiányzó H5-ös gyorsforgalmi út (szlovénül: Hitra cesta H5) kiépítése Koper felé.

Fenntartása[szerkesztés]

A Bina Istria vállalat 32 éves koncessziós joga alapján végzi az autópálya üzemeltetését.

Galéria[szerkesztés]

Díjfizetés[szerkesztés]

Az elkészült útpálya a műtárgyakkal együtt fizetős, kapus díjfizető rendszerrel ellátva.

Jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a A9 (Croatia) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Autocesta A9 Hrvatska
A Wikimédia Commons tartalmaz A9-es autópálya (Horvátország) témájú médiaállományokat.