A360-as főút (Oroszország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A360 „Léna”
Része ennekOroszország autópályái
Hossza1157 km
OrszágOroszország
Tartományok
Az út elejeNyever / főút
Az út végeNyizsnyij Besztyah, (Jakutszk)
A Wikimédia Commons tartalmaz A360 „Léna” témájú médiaállományokat.

Az A360 „Léna” főút (oroszul: Федеральная автомобильная дорога «Лена») Oroszország egyik szövetségi jelentőségű autóútja Kelet-Szibériában és a Távol-Keleten, Nyever (R297-es főút) és Jakutszk között. Hossza 1157 km. Korábban az M56-os jelzésű főút része volt, de a régi útszámozás 2018. január 1-vel érvényét vesztette.

Ismertetése[szerkesztés]

Az út Szkovorogyino város közelében, Nyever falunál indul ki az R297-es „Amur” főúttól. Onnan észak, északkelet felé vezet az Amuri terület két járásán (268 km) és Jakutföld négy járásán (889 km) keresztül.[1] Nyomvonala szinte teljes egészében állandóan fagyott talajú, nagyon ritkán lakott vidéken halad.

Az út összeköttetést teremt az Amur völgye és – az Aldan folyót Tommotnál keresztezve – a Léna középső folyásán fekvő Jakutszk között. Ez Jakutföld fő közlekedési artériája, összeköti az út menti déli és központi járásokat a Transzszibériai vasútvonallal és a Bajkál–Amur-vasútvonallal. Ez az egyetlen egész évben járható szárazföldi útvonal, amelyen biztosítható az áruszállítás az északi körzetekbe.

Az évtizedek óta leromlott, balesetveszélyes, helyenként alig kiépített útvonal felújítását a 2010-es években végezték, a teljes rekonstrukció befejezése 2022-re várható.[2] A Lénán nem épült híd, így az út a folyó jobb partján, Nyizsnyij Besztyah járási székhelynél véget ér, illetve ott kapcsolódik a Magadanba vezető R504-es „Kolima” főúthoz. A Léna bal partjára épült Jakutszkba nyáron komppal, télen a befagyott folyó jegén kialakított ideiglenes úton lehet átkelni.

Útvonala[szerkesztés]

Amuri terület

Jakutföld

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Avtomobilnaja doroga M-56 "Lena". Fkudsd-dv.ru. (Hozzáférés: 2019-11-15]
  2. [1] (YakutiaMedia.ru, 2018-08-23)

Források[szerkesztés]