Aŭstria Esperanto-Federacio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aŭstria Esperanto-Federacio

Alapítva1936
Nyelvekeszperantó
Az Aŭstria Esperanto-Federacio weboldala

Az Aŭstria Esperanto-Federacio (AEF) (magyar: Ausztriai Eszperantó Szövetség, németül: Österreichischer Esperanto-Verband) 1936-ban alakult, székhelye Bécs. Az UEA hivatalos tagja.

Története[szerkesztés]

1934-ben az osztrák fasizmus felszámolta az Ausztriai Munkás Eszperantista Szövetséget (Aŭstria Laborista Ligo Esperantista, ALLE)-t. Az első döbbenet után néhányan ismét szervezkedni kezdtek, köztük Glüxmann, Berdan, Grimme, Zodel és Scheibenreiter. 1936. február 9-én megalakult az Ausztriai Eszperantó Szövetség (AEF), amely Ausztria vezető eszperantó szervezetévé vált. Az AEF által rendezett első bálpartit, a Green Night, 1938 márciusában a hitleri fasiszták „sötét éjszakává” változtatták.[pontosabban?]

Ismét úgy tűnt, hogy Ausztriában véget ért az eszperantó mozgalom. Az undergroundban azonban a hűséges és tudatos eszperantisták nem hagyták abba a szervezkedést és előkészítették az AEF újjáélesztését, és 1945. október 5-én megalakult az Osztrák Eszperantó Intézet és a TRAMONDO Eszperantó könyvesbolt. Ugyanebben az évben a Konzerthaus Schubert-szalonjában Bécs, a híd kelet és nyugat között témával „Feierstunde”-ra került sor. December 16-án megtartották az első Zamenhof-napot.

Az AEF háború utáni első orgánuma, a Informilo-Hírlevél 1946. január 31-én jelent meg, majd megkezdődött az AEF sikeres tevékenysége, a fontos eredmények és események sora, amely az 55. Eszperantó Világkongresszus megtartásával tetőzött, 1970-ben Bécsben.

Az eszperantó története az Oszták-Magyar Monarchiában és az Osztrák Köztársaságban az 1930-as évekig érhető el.[1]

Aŭstria Esperanto-Junularo[szerkesztés]

Az Aŭstria Esperanto-Junularo (AEJ) (magyar: Ausztriai Ifjúsági Eszperantó Szövetség, németül: Österreichischer Esperanto-Jugend) 1965-ben alapították a gráci E-klub tagjai. Székhelye Bécsben van. Az AEF ifjúsági tagozata.

Története[szerkesztés]

Az AEJ önállósulását az Aŭstria Esperanto-Federacio-tól (AEF) az egykori bécsi E-fiatalok (DI H.Schalk és barátai) és az AEF igazgatósága (Dr. Grimme, Vokal stb.) között fennálló feszültség motiválta, amely végérvényes szakadáshoz vezetett. 1966-ban megalakult az Osztrák Eszperantó Mozgalom (AEM). Az AEJ már az 1960-as években együttműködött az Italaj Esperanto-Junularo-val (IEJ) ill. a Jugoslavaj Esperanto-Junularo-val (JEJA)-val közös ifjúsági találkozókat szervezve a három országban. 1967 óta az AEJ az Eszperantó Ifjúsági Világszervezet (TEJO) nemzeti szekciója.[2] A tevékenységek rendszeres bécsi találkozók, esetenkénti szervezett találkozók magyarokkal, szlovákokkal, csehekkel, németekkel. A Kune magazin 2000 és 2010 között jelent meg a Német Eszperantó Ifjúsággal (GEJ) együttműködve. Az elnök Judith Stelzhammer.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aŭstria Esperanto-Federacio című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aŭstria Esperanto-Junularo című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. AEF – W. Mudrak – R. Cech – d-ro F. Scheibenreiter,: Historio de Esperanto en Aŭstrio el vidpunkto de 1970: LA ESPERANTO-MOVADO EN AŬSTRUJO. www.esperanto.at (eszperantóul) (1970) (Hozzáférés: 2022. szeptember 2.) „Estus giganta tasko, skribi funde kaj detale pri la historio de la Esperantomovado en Aŭstrujo. Nur malmultaj eŭropaj ŝtatoj estis destinitaj por akcepto kaj praktika uzo de internacia lingvo kiel la multlingva Aŭstrujo-Hungarujo, situanta en la mezo de la eŭropa kontinento.”
  2. Eszperantó Ifjúsági Világszervezet – TEJO: Országos szekciók. www.tejo.org (eszperantóul) (Hozzáférés: 2022. szeptember 6.)

Források[szerkesztés]

  • AŬSTRIA ESPERANTO-REVUO (AER) n-ro 4/1974
  • AER n-ro 1 aŭgusto 1946 - 1a jaro
  • AER n-roj 10-12 okt., nov., dec. 2000 54-a jaro