Aïr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Aïr hegység szócikkből átirányítva)
Aïr
(Abzin, Azbin, Ayăr)
Műholdfotó
Műholdfotó

Magasság2022 m
Hely Niger
Legmagasabb pont2022 m
Típusmetamorf és vulkáni kőzet
Területkb. 80 000 km2
Hosszúság300-400 km
Szélesség200-240 km
Elhelyezkedése
Aïr (Niger)
Aïr
Aïr
Pozíció Niger térképén
é. sz. 18° 32′, k. h. 8° 37′Koordináták: é. sz. 18° 32′, k. h. 8° 37′
Térkép
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Aïr témájú médiaállományokat.

Az Aïr (hausza nyelven Abzin, tuareg nyelven Ayăr) hegyvidéki terület Afrikában, a Szaharában, Niger északi-középső részén.

A hegyláncok sok helyen hirtelen bukkannak elő a Szahara vidékéből, szigethegyekként és vulkáni kúpokként. A hegység a sivatagi környezetéhez képest viszonylag csapadékos (50-150 mm/év). A főleg nyugat felé tartó széles völgyeiben ritkás akácialigetek jelennek meg. Itt csekély öntözéses mezőgazdaság is kialakult, de jobbára csak gyér legelők borítják. A többnyire nomád bennszülött lakosság fő megélhetési forrása a szarvasmarha-tenyésztés. A hegység legmagasabb részein mediterrán jellegű növények élnek (oleander, ciprus, olajfa).

Az Aïr-ban talált ősi barlangrajzok arra utalnak, hogy itt már legalább 5000 éve éltek emberek. A képek tanúsága szerint az időjárás akkor a mainál jóval enyhébb és csapadékosabb volt.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Aïr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben az Aïr című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Aïr Mountains
A Wikimédia Commons tartalmaz Aïr témájú médiaállományokat.
  • Reader's Digest: Világjárók lexikona
  • Probáld Ferenc (szerk.): Afrika és a Közel-Kelet földrajza (ELTE Eötvös Kiadó Kft., 2002)