Halálcsapda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halálcsapda
(Deathtrap)
1982-es amerikai film
RendezőSidney Lumet
Műfaj
  • rejtélyfilm
  • thrillervígjáték
  • LMBT-témájú film
  • krimifilm
Forgatókönyvíró
  • Jay Presson Allen
  • Ira Levin
Főszerepben
ZeneJohnny Mandel
OperatőrAndrzej Bartkowiak
JelmeztervezőTony Walton
DíszlettervezőTony Walton
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő116 perc
Költségvetés10 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1982
  • 1982. március 16. (New York)[1]
  • 1982. március 19. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada)[1]
  • 1982. május 7. (Ausztrália)[1]
  • 1982. október 14. (Egyesült Királyság)[1]
Bevétel19 282 134 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Halálcsapda (eredeti cím: Deathtrap) 1982-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, melyet Sidney Lumet rendezett. A film alapjául Ira Levin Deathtrap című színdarabja szolgált, a forgatókönyvet Jay Presson Allen írta. A főbb szerepekben Michael Caine, Dyan Cannon és Christopher Reeve látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1982. március 19-én mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Sidney Bruhl, a híres drámaíró legújabb darabja is csúfos bukásnak bizonyul a Broadwayen. Hazatér fényűző Long Island-i otthonába feleségéhez, Myrához. Bár anyagi helyzetük lehetővé tenné, hogy abbahagyja a munkát, Sidney vágyik a szakmai sikerre. Egyik tanítványától, Clifford Andersontól kap egy Halálcsapda című kéziratot és Sidney szinte tökéletesnek találja azt. Clifford visszajelzést szeretne kapni tanárától, Sidney azonban ördögi tervet eszel ki: meg akarja ölni a fiút és sajátjaként kiadni a művét. Myra megdöbbenve veszi tudomásul férje ötletét.

Sidney meghívja színpadi kellékként használt fegyverekkel dekorált otthonába Cliffordot, közösen átnézni annak színdarabját. Az este folyamán Myra kétségbeesetten próbálja rávenni Sidneyt, dolgozzon együtt Clifforddal, mint egyenrangú partnerével, mindhiába. Sidney megtámadja és egy lánccal megfojtja tanítványát. Helga Ten Dorp, a szomszédban lakó látnok váratlanul meglátogatja őket és fájdalmat, illetve halált érez a házban. Távozása előtt figyelmezteti Sidneyt, óvakodjon egy csizmás férfitól, mert nemsokára az életére fog törni.

Lefekvéshez készülődve Myra megbékél férje tetteivel, bár a gyenge idegzetű nő folyamatosan azt gyanítja, valaki van rajtuk kívül a házban. Clifford váratlanul betör hálószobájuk ablakán keresztül és egy fadarabbal összeveri Sidneyt. Üldözni kezdi Myrát a házban, aki szívrohamot kap és összeesve meghal. Sidney a földszinten csatlakozik Cliffordhoz és szenvedélyesen megcsókolják egymást: kiderül, valójában homoszexuális szeretők és az egész gyilkossági ügy egy szövevényes terv volt gazdag felesége megöléséhez.

Clifford beköltözik a házba és együtt dolgozni kezdenek. Sidney alkotói válságban szenved, de Clifford akadálytalanul írja színművét, melyet a fiókban elzárva tart. Sidney megpróbálja feltörni azt, sikertelenül, ezért a megfelelő pillanatban kicseréli partnere művét egy másikra. Elborzadva veszi tudomásul, hogy Clifford Myra megölésének történetét vetette papírra és azt akarja felhasználni Halálcsapda című darabjához. Kérdőre vonja a férfit, ám ő Sidney beleegyezése nélkül is a mű publikálását tervezi. Részesedést ajánl Sidneynek, aki gyanakodni kezd, hogy Clifford szociopata, de látszólag mégis belemegy az egyezségbe. Pár nappal később Helga ismét beugrik hozzájuk, találkozik Clifforddal és figyelmezteti Sydneyt: Clifford a csizmás férfi.

Sidney arra kéri Cliffordot, fegyverkezzen fel egy bárddal, eljátszva egy színpadi jelenetet, míg ő maga pisztolyt ragad. Le akarja lőni társát, később önvédelemre hivatkozva a hatóságok előtt, így szabadulva meg a Halálcsapda kéziratától. Sidney fegyvere azonban üres, mert a gyanakvó Clifford korábban kiürítette azt és egy másik pisztolyt töltött meg a töltényekkel. Clifford arra kényszeríti társát, bilincselje magát egy székhez, amíg ő összecsomagol és távozik. Megfenyegeti Sidneyt, hogy ne merészeljen az útjába állni a színdarab megvalósításában. A bilincsek azonban nem igaziak, korábban Harry Houdini tulajdonában voltak, Sidney ezért könnyedén kiszabadul. Megragad egy számszeríjat és egy lövéssel ártalmatlanná teszi Cliffordot. Mielőtt a testet eltüntethetné, vihar tör ki és áramszünet lesz a házban. Helga jelenik meg, aki úgy érezte, Sidney élete veszélyben van és segíteni akar neki.

A nő rádöbben, hogy Sidney ölte meg Myrát és fegyvert szegez rá. Clifford magához tér és elgáncsolja Helgát. Dulakodás tör ki a fegyverért, Clifford felveszi a baltát és Sidneyre támad... a jelenet ekkor átvált önmaga színpadi változatára, egy teltházas előadásra. A színpadon a Cliffordot és Sidneyt alakító színészek látszólag megölik egymást, így Helga kerül ki győztesen a küzdelemből. A közönség tapsviharban tör ki, melyet a kulisszák mögött Helga Ten Dorp, a Halálcsapda című sikeres színmű szerzője diadalittasan vesz tudomásul.

Szereplők[szerkesztés]

Michael Caine és Christopher Reeve, a film főszereplői
Színész Szerep Magyar hang[2]
Michael Caine Sidney Bruhl Fülöp Zsigmond
Christopher Reeve Clifford Anderson Gáspár Sándor
Dyan Cannon Myra Bruhl Halász Judit
Irene Worth Helga Ten Dorp Hacser Józsa
Henry Jones Porter Milgrim
Joe Silver Seymour Starger Kaló Flórián
Stewart Klein (kritikus) önmaga Izsóf Vilmos
Jeffrey Lyons (kritikus) Csernák János
Joel Siegel (kritikus) Szabó Ottó

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. október 8.)
  2. Halálcsapda - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. február 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Deathtrap (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]