Croodék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Croodék
(The Croods)
2013-as amerikai animációs film

Rendező
Producer
  • Kristine Belson
  • Jane Hartwell
AlapműJohn Cleese[1]
Chris Sanders
Kirk DeMicco
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Chris Sanders
  • Kirk DeMicco
Hang
ZeneAlan Silvestri[2]
OperatőrRoger Deakins
VágóDarren T. Holmes
Gyártásvezető
  • Daniela Mazzucato
  • Jed Schlanger
Gyártás
GyártóDreamWorks Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő99 perc
Költségvetés135 000 000 USD
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG
  • Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
USA
187 168 425
USD
Világszerte
587 204 668
USD
Kronológia
KövetkezőCroodék: Egy új kor
Kapcsolódó műsorCroodék – A fény kora
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Croodék témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Croodék (eredeti cím: The Croods) 2013-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs kalandfilm-vígjáték, amely a DreamWorks 26. filmalkotása. A főbb szerepekben olyan színészek hangja hallható, mint Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener, Clark Duke és Cloris Leachman, akik a címszereplő Crood családot szólaltatják meg.

A film John Cleese ötletén alapszik, ami szerint egy ősember család miután elvesztik egykori otthonukat, nekivágnak, hogy új lakhelyet találjanak maguknak, s közben számtalan veszéllyel és kalanddal néznek szembe, mert a világuk folyamatosan változik, s a túlélésért nekik is ezt kell tenniük.

A filmet Chris Sanders, a Lilo és Stitch alkotója rendezte, társrendezője Kirk DeMicco. A Dreamworks forgalmazási szerződése a Paramount Pictures-szel felbomlott, Az öt legenda című filmet követően, így a Croodék volt az első Dreamworks film, amelyet a 20th Century Fox forgalmazott. Az animációs játékfilm producere Kristine Belson és Jane Hartwell, a zenéjét Alan Silvestri szerezte. A mozifilm 3D-ben is látható volt.

Az Amerikai Egyesült Államokban a film bemutatója 2013. március 22-én volt, Magyarországon egy nappal korábban, március 21-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az őskorban az utolsó még élő barlanglakók egy hattagú ősembercsalád, Croodék. A család tagjai: Grug (Nicolas Cage), a családfő, aki rendíthetetlenül védelmezi a családját a külvilág minden veszélyétől, legfontosabb szabályai: soha, senki nem hagyhatja el a barlangjukat sötétedés után; minden új dolog veszélyes; a félelem a túlélés záloga. Ugga (Catherine Keener), Grug párja az odafigyelő és gondviselő anya, Grug mellett a család második pátriárkája. A család lázadó kamaszlánya Eep (Emma Stone), aki utálja, hogy egész életét egy barlangban kell leélnie, rendkívül izgatja a külvilág, ezért gyakran ellenkezik az apja elvárásaival, ami komoly vitákat szül köztük. Továbbá ott van Thunk (Clark Duke), a család nagydarab, ügyetlen, apakomplexusos fiacskája, Sandy, a család legifjabb, még szinte baba tagja, aki olykor állatiasan viselkedik, valamint Ugga édesanyja, Nyany (Cloris Leachman), a család legöregebb és legbogarasabb tagja (és akitől Grug a leginkább szeretne megszabadulni, aminek jeleit gyakran ki is mutatja.)

Croodék nyugodt mindennapjai akkor érnek véget, mikor váratlan földrengések beomlasztják a barlangjukat, ezáltal ők kiszorulnak a sziklákon túli külvilágba, ahol különböző állatok és növények próbálják megtámadni vagy felfalni őket. Szerencsére találkoznak Guyjal (Ryan Reynolds), a fiatal ősemberrel, aki teljesen más, mint ők: merész, vállalkozó és született kísérletező, saját felfedezései között szerepel a nadrág, a cipő és a tűz is, valamint van egy saját házi lajhárja, akit a legtöbbször övként használ. Croodék kelletlenül, de az ő vezetésével indulnak el egy hatalmas hegy irányába, ahol reményeik szerint új barlangot találhatnak maguknak, és ahol biztonságban lesznek, mielőtt a világuk teljesen megsemmisülne.

Az út során Guy számtalan új dolgot mutat és tanít meg a családnak, akiket lenyűgöznek a fiatalember csodás ötletei, kiváltképp Eepet, aki bele is szeret a fiúba. Grug azonban úgy érzi, a családja egyre inkább Guyt akarja követni, mintsem őt, különösen, mivel Guy el akar jutni a „holnap” országába, ahol megszámlálhatatlanul sok nap van az égen. Félvén, hogy elveszti a családját, Grug megpróbál olyanná válni, mint Guy és ötleteket kieszelni (noha a legtöbb badarságnak tűnik, van köztük használható is, mint a paróka vagy a napszemüveg). Grugon egyre inkább úrrá lesz a féltékenység, ami végül tettlegességig fajul Guyjal szemben, aminek következtében mindketten egy óriási kátránnyal teli gödörben ragadnak. Guy elmondja, hogy ő így vesztette el a családját, Grug pedig elismeri, hogy a saját családja védelmének érdekében szüksége van Guy ötleteire. Közös erőfeszítéssel és Guy tervével sikerül megmenekülniük és folytatják útjukat a hegyre, amelyet ekkor a rengések váratlanul beszakítanak, de Grug úgy hiszi, a hegy túloldalán talaj van, így egyesével áthajítja őket, miközben arra biztat mindenkit, felejtsenek el félni, Eep pedig olyat tesz apjával, amit eddig soha (ölelésnek nevezi el). Mindenki épségben landol a túloldalon, de Grug nem jut át, mert a hegy összeomlik, és ő a sziklák alá szorul. Nem sérül meg, és a sötétben sikerül tüzet csiholnia, majd egy nagy sziklafalon megörökíti a családját, barlangrajzként. Rátalál viszont a színes, kardfogú macska, aki egész idő alatt üldözte őket, de most félve Grughoz bújik. Ekkor Grugnak végre támad egy igazi ötlete: a piranha-madarak által korábban megevett földi bálna csontvázát szurokkal bekeni, majd amikor a ragadozó, húsevő papagájok rátámadnak és beleragadnak a szurokba, amikor el akarnak repülni, a bálnacsontvázat is viszik magukkal. A madarakat fáklyával irányító Grug a túlsó partra menet közben a repülő szerkezetbe felszedi azokat az állatokat, amelyek elől útjuk során menekültek, így azokkal együtt repül át a túloldalra (a repülés Guy nagy álma volt), mielőtt a hegy végleg a földdel válik egyenlővé.

A kalandok hosszú sora után Grug nagy örömmel fogadja be Guyt a családjukba, és ettől kezdve Croodék világnézete alaposan megváltozik; többé nem rejtőznek a sötétségben, hanem mindig követik a fényt, így jutnak el abba a bizonyos „holnapba”, mely egy jobb jövőt jelent.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Grug Nicolas Cage Schnell Ádám
Guy Ryan Reynolds Szatory Dávid
Eep Emma Stone Bata Éva
Ugga Catherine Keener Kerekes Viktória
Thunk Clark Duke Elek Ferenc
Nyany Cloris Leachman Pásztor Erzsi

Produkció[szerkesztés]

A filmet 2005-ben jelentették be először. Eredetileg az Aardman Animations készítette volna el hagyományos stop-motion technikával,[3] Crood Awakening (Croodék felkelése) munkacímmel.[4] A forgatókönyv első kész változatát John Cleese és Kirk DeMicco írta meg.[5] 2007-ben azonban az Aardman különböző jogi okok miatt visszavonult a Dreamworks-szel való közös munkától, így a produkciót jegelték, helyette az Elvitte a víz című filmen kezdtek el dolgozni, melyet 2006-ban mutattak be.

2007 márciusában Chris Sanders, a Disney Lilo és Stitch című filmjeinek rendezője csatlakozott a Dreamworks-höz, és jelentősen átdolgozta a forgatókönyvet.[6] 2008 szeptemberében bejelentették, hogy Sanders átvette az Így neveld a sárkányodat munkálatait, és ugyanabban az évben megkezdte a Croodék gyártását,[7] ezáltal azonban meghosszabbította a film eredeti, 2012 márciusára tervezett bemutatását. 2009-ben jelentették be a film végleges (The Croods) címét.[8] 2011 márciusában azonban a film újabb késedelmet szenvedett, így a bemutatót 2013-ra tolták, a végleges dátumot pedig március 22-ére tűzték ki.[9]

Megjelenés[szerkesztés]

A Croodék világpremierje 2013. február 15. volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, míg az Egyesült Államokban országszerte 2013. március 22-én vetítették a mozikban.[10] Magyarországon a filmet az InterCom forgalmazza, bemutatója 2013. március 21-én volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Felperin, Leslie. „The Croods”, Variety , 2013. február 15. (Hozzáférés: 2013. március 8.) 
  2. Alan Silvestri to Score Dreamworks Animation's 'The Croods'”, FilmMusicReporter.com, 2012. május 8. (Hozzáférés: 2012. augusztus 17.) 
  3. 'Wallace & Grommit' bring clay to Cannes”, MSNBC , 2005. május 12.. [2013. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 10.) 
  4. DreamWorks and Aardman Are in for a 'Crood Awakening'”, DreamWorks Animation , 2005. május 12.. [2012. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 10.) 
  5. Kirk DeMicco: Monkey Business”, Total Sci-Fi Online , 2008. július 15.. [2012. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. január 21.) 
  6. Fritz, Ben. „Sanders joins DreamWorks”, Variety , 2007. március 27.. [2013. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
  7. Amidi, Amid. „UPDATE: Chris Sanders Still Crood and Directing Dragon”, Cartoon Brew , 2008. szeptember 25.. [2012. február 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
  8. DreamWorks Animation Announces Plans to Release Five Feature Films Every Two Years”, DreamWorks Animation , 2009. május 28.. [2012. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
  9. DreamWorks Animation Shifts 'The Croods'”, Deadline.com , 2011. április 4. (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
  10. [https://web.archive.org/web/20130211042334/http://www.berlinale.de/en/programm/berlinale_programm/datenblatt.php?film_id=20132227 The Croods]. Berlinale. [2013. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 10.)

További információk[szerkesztés]