9 (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
9
2009-es amerikai animációs film
RendezőShane Acker
Producer
Alapmű9
Műfaj
ForgatókönyvíróPamela Pettler
Shane Acker
ZeneDeborah Lurie
OperatőrKevin R. Adams
VágóNick Kenway
Gyártás
GyártóFocus Features Company
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő79 perc
Költségvetés30 millió  USD
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Budapest Film
BemutatóUSA 2009. szeptember 9.
Magyarország 2010. április 22.
Korhatár12 II. kategória (F/9992/A)
Bevétel48 millió  USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz 9 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A 9 egy 2009-es amerikai animációs film, melynek írója és rendezője az elsőfilmes Shane Acker, producere Tim Burton amerikai rendező. A film gyártója a Focus Features.

2009. szeptember 9-én mutatták be, Magyarországon 2010. április 22-én került a mozikba.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet egy párhuzamos világban kezdődik, valahol az 1900-as évek környékén. Az emberek és az ellenük fordult gépek háborúznak. Egy tudós, aki részt vett a gépek megalkotásában, rájött, hogy hamarosan a gépekből kilőtt mérges gáz hatására elpusztul, ezért egy új fajt hív életre: Tervez 9 darab 10–20 cm-es rongybabát, ezekhez mechanikus karokat, szemet készít. Egy furcsa eszközt csatol rájuk a férfi, majd holtan össze esik. Az egyik baba a háború után tér magához (történetesen 9-es), majd találkozik 2-essel. A babákat megtámadja egy csont és fém kiborg lény – mely leginkább egy macskára hasonlít – és elragadja 2-t. 9-et megtalálja a többi bábu: 1, a mogorva veterán, 5, az egyszemű mérnök, 6, az enyhén őrült művész és 8, a nagydarab rongybaba. 9 az egyetlen, aki megfelelő vezetői képességekkel rendelkezik, de 1 úgy véli, jobb menekülni. Hirtelen megjelenik 7, aki jó harcos. A 6 bábu között vita alakul ki, végül megegyeznek, hogy megmentik 2-t. 9 időközben megtalálja zipzárja alatt a szerkezetet, mely életre keltette őket. A mechanikus állatot megölik és kiszabadítják 2-t, de 9 a szerkezetet egy furcsa csatlakozóba nyomja, ami elszipkázza 2 lelkét, majd az így újraindított robot-vezér (mely valójában egy mechanikus gyár) megtámadja őket. A rongybabák megmenekülnek, majd 7 vezetésével egy könyvtárba mennek. Itt találkoznak a testvérpárral, 3-mal és 4-gyel. Ők ide menekültek, átolvasták a könyveket és a multat kutatták. Itt rájuk tör egy madárszerű, daráló fogú gép, mellyel 8 sikeresen végez. Végül visszatérnek abba a régi épületbe, ahol elbújhatnak a gépek elől. Este egy kígyószerű gép csúszik a bejárathoz, majd az őrségbe kihelyezett 8-at (aki egy mágnes hatását élvezi) elkapja, majd magába fonja. A csapat úgy dönt, hogy elhagyják a házat. 9 észreveszi, hogy 6 rajzain a kis kör alakú aktiváló szerkezet mintája látszik. Ismét elmennek a könyvtárba. Itt megtudják, hogy ez a szerkezet az emberek lelkét képes átközvetíteni, egy másik testbe. 9 és a bábuk elindulnak, hogy megöljék a gépet. A harc során egy olajos hordót gurítanak a lángoló raktárépületbe. Úgy tűnik, sikerült elpusztítani a gépeket. A bábuk ünnepelnek, azonban a gép a füstből kinyúlva elkapja 5-öt. Egy hídnál a gép a szakadékba zuhan, de sikerül megkapaszkodnia, majd megöli 6-ot. 9 visszamegy a házba, ahol ébredt. Itt talál egy dobozt egy "9"-es címkével. A dobozt kinyitva egy hologram jelenik meg a tudósról, aki elmagyarázza, mi történt:

Ő alkotta meg a robotvezért katonai okokból. De túlságosan agresszív lett, még egy embert is megölt. Ennek ellenére aktiválták. A vezér programja az volt, hogy minden felhasználható dologból gépeket készítsen. Elsőkén hatalmas lépegető gépezeteket épített, gépfegyverekkel. Eleinte sorra nyerték a háborúkat, de később a lépegetők, és a vezér az emberek ellen fordult. Ezek után a gépek mérges gázzal teli rakétákat lőttek ki világszerte, így kipusztítva az emberi fajt. Ekkor kiderül, hogy az összes bábu a tudós lelkének egy-egy része. A gépe pedig lelkekkel táplálkozik. Az egyetlen esély a robot legyőzésére, ha 9 visszaszerzi a szerkezetet, mely a lelkeket transzportálja, és megjegyzi a szerkezeten lévő jelek sorrendjét. 9 visszarohan, és elmondja, hogy mindannyian egy ember részei, és hogy mit kell tenniük. A gép ismét harcra kész, és támadni készül. 1 feláldozza magát, hogy időt nyerjen barátainak. 9 a géphez rohan, és kitépi belőle a kis formákkal díszített kupola alakú aktiváló kulcsot. A gépszörny egyik rozsdás, kopott mechanikus kezével nyúl a megrémült baba után, aki a sorrendet követve benyomja a három szimbólumot a kupolán. A szerkezet kinyílik, és a gép elveszti minden erejét. A világ megmenekült, de már csak négyen maradtak. 9 éjszaka egy szertartást rendez, ahol kinyitja a szerkezetet. A kupolából kirepülnek a bábuk lelkei. 9, 7, 3 és 4 elbúcsúznak tőlük, miközben azok az ég felé lebegve elmosódnak. Zuhogni kezd, majd 9 kijelenti, hogy mostantól ez ez ő világuk.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

* További magyar hangok: Pupos Tímea, Sörös Miklós, Stern Dániel

Előzmény[szerkesztés]

Shane Acker elsőfilmes rendező filmjét a 2005-ben már elkészített Oscar-díjra is jelölt kisfilmje alapján készítette. Tim Burton producer segítségével készült belőle 79 perces mozifilm.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A film 6 jelölést kapott:

  • Annie Awards
    • jelölés: legjobb animáció
    • jelölés: legjobb desing
  • Motion Picture Sound Editors, USA
    • jelölés: legjobb hangeffektek
  • PGA Awards
    • jelölés: legjobb animáció
  • Visual Effects Society Awards
    • jelölés: kiemelkedő animáció
  • Washington DC Area Film Critics Association Awards
    • jelölés: legjobb animációs film

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film Amerikában 2009. szeptember 9-én került bemutatásra. Az első négy napban 12 millió dollár, a második hét végére 26 millió dollár bevételt hozott. A 31 milliós USD összbevételt december 3-áig érte el. 2010. április 4-éig további 28 országban mutatták be, amelyekből összesen 16 millió dollár bevétel érkezett. Legnagyobb bevételt Oroszországban (5 millió USD) és Franciaországban (4,5 millió USD), míg a legalacsonyabb bevételt Észtországban (7,7 ezer USD) érte el.

Kritika és fogadtatás[szerkesztés]

Magyarországon a film rossz kritikát kapott. A kritikusok szerint legnagyobb hibája, hogy egyszerűen érthetetlen, nem derül ki belőle, hogy mi is a film mondanivalója. Nem lép túl a 2005-ben készített kisfilm történetén. A Rotten Tomatoes oldalán 63% a tetszési indexe.

Filmzene[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:9 (2009 film)
A Wikimédia Commons tartalmaz 9 (film) témájú médiaállományokat.