8623-as mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
8623-as mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza16,5 km
Ország Magyarország
TartományokGyőr-Moson-Sopron vármegye
Az út elejeIván 8621
Az út végeSzakony 8614

A 8623-as számú mellékút egy nagyjából 16,5 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Győr-Moson-Sopron vármegye területén; Iván és Szakony községeket köti egymással.

Nyomvonala[szerkesztés]

Iván belterületének északi részén ágazik ki a 8621-es útból, annak a 17+750-es kilométerszelvénye közelében. Északnyugat felé indul, mintegy fél kilométer után kilép a belterületről, majd – kicsit kevesebb, mint 2,5 kilométer megtételét követően – átlép a következő település, Újkér területére. 7 kilométer után éri el e község első házait, melyek között előbb az Iváni utca, majd a Fő utca nevet viseli. 7,8 kilométer után, delta csomópontban találkozik a 84-es főúttal (a delta mindössze 50 méteres északi ága önállóan számozódik, 86 623-as számú mellékútként, a középsziget pedig egy népi vallási emlékoszlopot rejt), majd kevesebb mint 100 méternyi közös szakaszuk következik északi irányban. Ezután a 8623-as újra elválik a főúttól, nyugati irányban, és kevéssel azután ki is lép a község házai közül.

9,4 kilométer után átlép Egyházasfalu területére, a Sopron–Szombathely-vasútvonal vágányait már ott keresztezi, Újkér megállóhely déli széle mellett. Nem sokkal ezután már belterületen, pontosabban Keresztény településrész házai közt húzódik, Széchenyi utca néven, majd – szinte pontosan a 11. kilométerénél – egy elágazáshoz ér: a 8626-os út ágazik ki belőle északi irányban, a község északabbi részei, továbbá Sopronhorpács-Und és Zsira felé. Az elágazást elhagyva már nem sokáig húzódik belterületen, hamarosan kilép a házak közül, 13,8 kilométer után pedig átlépi Szakony határát. E község lakott területét a 16. kilométere táján éri el, és nem sokkal ezután, Felsőszakony községrész központjában véget is ér, beletorkollva a 8614-es útba, annak a 35+450-es kilométerszelvényénél.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 16,502 kilométer.

Története[szerkesztés]

Települések az út mentén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]