85-ös főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
85-ős főút
A 85-ös és 84-es főút elágazása Nagycenknél
A 85-ös és 84-es főút elágazása Nagycenknél
85 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
85-ös főút - térkép.png
Úttípus Másodrendű főút
Építkezés 1835
Hossza
elkészült~72 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország  Magyarország
Tartományok Győr-Moson-Sopron megye
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Győr (nyomvonal kezdete Abda) 1 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Sopron (magyar-osztrák országhatár) (nyomvonal vége Nagycenk 84 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Időzóna közép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 85-ős főút témájú médiaállományokat.
A 85-ös út kezdeténél lévő szórakoztató központba az „Ilona” nevű Il-18 repülőgépet építették bele
A nagycenki kastély a főút mellett

A 85-ös főút Győrt köti össze Sopronnal, de Abda és Nagycenk között található, hossza mintegy 72 kilométer.

Fekvése[szerkesztés]

Az út teljes egészében a Kisalföldön, Győr-Moson-Sopron megyében vezet végig. Összekapcsolja a két megyei jogú várost. A megye K-Ny-i közúti tengelye. A nagy helyközi és nemzetközi forgalom miatti sürgős korszerűsítése szükséges.

Vonalvezetése[szerkesztés]

a Győrből kivezető 1-es főúton hagyjuk el a várost. A város határában, Abda község külterületén jelzőlámpás kereszteződésnél balra elkanyarodva térünk rá a 85. számú főútvonalra. Pár száz méter megtétele után a Győrt megkerülő autópálya szakasz felhajtójához érünk. Kb. 2 km-es út megtétele után az Ikrénybe bevezető mellékúthoz érünk. Torlódás esetén erre kerülve, be-, és kijuthatunk Győrbe/ből. Ezután már semmi nem zavarja a forgalmat Eneséig, ahol a községjelzőtáblánál, a település mindkét szélén forgalomlassító-sziget fogadja az arra járót. A falun keresztül a megengedett sebesség 40 km/óra. Természetföldrajzilag a Tóközhöz tartozik, de a község északi határainál a Hanság nyúlványai is fellelhetők. Ezen a szakaszon, több kilométeren keresztül, az úttal párhuzamosan halad a Győr–Sopron-vasútvonal. A következő települést, Kónyt nem érintjük, csak a pár éve kiépült, szélső házai mellett megyünk el. Hamarosan egy hosszan ívelőkanyarba érünk, amely mellett parkolót, éttermet és különféle bazári árusokat találunk.

A község a Rábaköz határán helyezkedik el.[1] a 85-ös számú főút és a Győr–Sopron-vasútvonal mentén fekszik. A település határában 250 hektárnyi terület tájvédelmi körzet, a Fertő–Hanság Nemzeti Park része helyezkedik el.

Csorna a Rábaköz egyik centruma. A Csornát Győrrel összekötő utat 1835-ben kezdték el építeni. Az út biztosabbá tette Győr elérését. Ugyanis régebben Kóny és Csorna közötti mélyfekvésű út csak időszakonként volt járható. Ezután biztosabban lehetett a terményeket Győrbe szállítani. A 85-ös főút forgalma az elmúlt évtizedekben a sokszorosára nőtt. A forgalmi dugulásokat tetézi, hogy a belvárosban kb. 1 kilométeren keresztül a 85-ös főút és a 86-os főút közös útvonalon halad. A 86-os út belépésénél és elkanyarodásánál körforgalmat létesítettek. Az elviselhetetlen közúti forgalom elterelésére az ottlakók elkerülő utat szeretnének, de a reménytelen pénzügyi helyzet miatt, ez több évre eltolódott. Csornát elhagyva 1–2 km-en belül Farádra érünk. Több évtizedig Csorna városrésze volt, de az önállósulási törekvések miatt ismét különállóak lettek. Szárföld az útvonal felénél található. Veszkény a főút északi oldalán fekszik, de az új építésű házak és az üzemek már érintkeznek vele.

Kapuvár kisváros, Győr és Sopron között félúton található. Főutcája a 85. számú főút. A város neve az egykori nyugati gyepűrendszer megerősített, védett átjárójára, kapujára utal. Tőle 4 km-re elérjük Vitnyédet. Ezután érjük el a megye legfiatalabb városát Fertőszentmiklóst, a Győri-medence peremén. A 85-ös főút-on kívül a közelben lévő három határállomás: Pomogy, Sopron, és Kópháza forgalma is a városon keresztül bonyolódik le. A régi, a forgalomnak nem megfelelő utat 5-6 éve korszerűsítették és új nyomvonalon halad a 84-es főút (Magyarország) csatlakozásáig. Mielőtt elérnénk az útvonal végét még Nagycenken kell keresztül menni. Fő látnivalója a Széchenyi-kastély. Ennek közelében 1972-ben épült meg a 760 mm nyomtávú, múzeumvasút. Mindkét látnivaló az út két felén található meg, mert a közút keresztül vágja az egykori uradalmat. A falut elhagyva már készülhetünk a 84-es főúthoz való csatlakozásra, mert a Sopronba vezető utunk már azon fejeződik be.

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak[szerkesztés]

Kereszteződések, pihenőhelyek és hidak
AB-Kreuzung-grün.svg (0) Abda és Győr közötti elágazás 1 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg E 66
Zeichen 376 - Autobahngasthaus (600x600), StVO 1992.svg (0) Abda és Győr közötti elágazás
Sinnbild Innerorts.svg (~11) Enese
Zeichen 314-50 - Parkplatz, StVO 2013.svg (~17) Kóny melletti parkoló
AB-Kreuzung-grün.svg (~26) Csorna-Mosonmagyaróvár 86 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg E 65
Zeichen 361-51 - Tankstelle auch mit bleifreiem Benzin (600x600), StVO 1992.svg Zeichen 376 - Autobahngasthaus (600x600), StVO 1992.svg (~26) Csorna
AS-rondo-icon.svg (~27) Csorna-Rédics 86 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg E 65
Sinnbild Innerorts.svg (~30) Farád
Sinnbild Innerorts.svg (~37) Szárföld
Sinnbild Innerorts.svg (~39) Veszkény
Zeichen 361-51 - Tankstelle auch mit bleifreiem Benzin (600x600), StVO 1992.svg Zeichen 376 - Autobahngasthaus (600x600), StVO 1992.svg (~44) Kapuvár
Zeichen 376 - Autobahngasthaus (600x600), StVO 1992.svg (~48) Vitnyéd
AB-Kreuzung-grün.svg (~58) Fertőszentmiklós
Sinnbild Innerorts.svg (~71) Nagycenk
AB-Kreuzung-grün.svg (~72) Nagycenki elágazás Sopron 84 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

Tervek[szerkesztés]

Vele párhuzamosan tervezik megépíteni az M85 számú gyorsforgalmi utat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kóny község Győrtől 22, Csornától 10 km távolságra van.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]