82. légi szállítású hadosztály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
82. légi szállítású hadosztály
A 82. légi szállítású hadosztály felvarrója
A 82. légi szállítású hadosztály felvarrója

Dátum1917 - napjainkig
OrszágEgyesült Államok
Típuslégi szállítású gyalogság
DiszlokációFort Bragg, Észak-Karolina,  USA
Parancsnokok
Jelenlegi parancsnokCurtis M. Scaparotti vezérőrnagy
Jelvények
Kultúra és történelem
BecenévAll-American
America's Guard of Honor
MottóAll the way!
Háborús részvételelső világháború
második világháború

Dominikai invázió
Vietnámi háború
Grenadai invázió
Panamai invázió
Öbölháború
Afganisztáni háború

Iraki háború
Évfordulókmárcius 5.
82. légi szállítású hadosztály weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz 82. légi szállítású hadosztály témájú médiaállományokat.

A 82. légi szállítású hadosztály[1] (eredeti neve: 82nd Airborne Division) az Amerikai Egyesült Államok hadseregének (United States Army) egyik levegőben is szállítható és onnan bevethető gyalogos hadosztálya, melyet 1917. augusztus 5-én állítottak fel. Becenevük All American („össz-amerikai”) lett, mert az USA akkori mind a negyvennyolc tagállamából végeztek toborzást és hadkiegészítést a magasabbegység számára. Ezt jeleníti meg alakulatjelvényükben az egymás melletti AA rövidítés. Az alakulat az észak-karolinai Fort Bragg-ben települ, az amerikai XVIII. légi szállítású hadtest (XVIII Airborne Corps) alegysége.

Az első világháborúban, Franciaországban három nagy ütközetben harcoltak. A második világháborúban átszervezték az egységet, az USA első ejtőernyős hadosztályát alakították ki belőle. Az egység részt vett Szicília és Olaszország felszabadításában, a normandiai partraszállásban, valamint további hadműveletekben Hollandiában, Belgiumban és végül Berlin elfoglalásában is. A hadosztály a háború után nyolc kitüntetést kapott, köztük a francia, a belga és a holland kormányoktól.

A világháború után bevetették őket Dominikában, Vietnámban, Granadában és Panamában. A „Sivatagi pajzs” hadművelet keretében a 82-esek M551 Sheridan könnyűharckocsikkal felszerelt alakulata volt az első amerikai szárazföldi katonai csoport, amely megkezdte az iraki megszálló erőkkel szembeni felvonulást Szaúd-Arábiában.

2000 óta Koszovóban, Afganisztánban és Irakban harcoltak (itt néhány tagjuk részt vett a foglyok kínzásában is[forrás?]), legutóbb pedig a Katrina hurrikán pusztítása nyomán New Orleansban vállaltak részt a mentésben.

Szereplésük a kultúrában[szerkesztés]

A 82-esek második világháborús műveleteiről 2007-ben videójáték készült Medal of Honor: Airborne címen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar fordításban gyakran 82. légideszant-hadosztály néven említik, azonban a deszant (десант) orosz jövevényszó, nem szovjet és nem Varsói Szerződés-alakulatnévben a használata nem helyes.

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások (angol)[szerkesztés]