8108-as közút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
8108-as összekötő út
Úttípus Összekötő út
Hossza7 km
Ország Magyarország
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Etyek, 8106
Az út vége Mány, 8101
A Wikimédia Commons tartalmaz 8108-as összekötő út témájú médiaállományokat.

A 8108-as számú közút egy négy számjegyű, nagyjából 7 kilométeres hosszúságú mellékút a Zsámbéki-medence déli részén. Jelentősége főleg abban áll, hogy Etyek és Bicske központja között biztosít más útvonalaknál rövidebb összeköttetést, de mivel meglehetősen hangulatos, szép tájakat érint, turisztikai vonzerővel is bír.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 8106-os útból ágazik ki, annak 5,400-as kilométerszelvényénél, Etyek központja közelében északnyugati irányban, Boti út néven. Nagyjából 1,1 kilométer után kilép a belterületről, második kilométere után eléri a Kápolnapark nevű településrészt, elhalad az ugyancsak Etyekhez tartozó Botpuszta mellett, ahol egy, a környezetéből messze kimagasló dombon álló műemlék templom, egy horgásztó és más, természetközelibb vizes élőhelyek is vonzzák az erre járókat (a templomhoz a 2,350-es kilométerszelvénynél kell letérni északkelet felé).

További jó néhány kilométeren át halad az út etyeki területen, kísérője egy darabig az Etyeki-patak, majd átfolyik az út alatt a Sajgó-patak, amely felveszi az előbbi vízfolyás vizét, majd szintén az úttal párhuzamosan folyik tovább. Ezután egy leágazása következik Etyek–Richárdmajor irányában, majd 6,8 kilométer megtétele után elhalad az Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal alatt.

Utolsó méterein az út már Mány közigazgatási területén halad, majd Mány Háromrózsa településrésze közelében beletorkollik az egykori 100-as főútba, amely ma ezen a szakaszon 8101-es számozással mellékútként halad, Biatorbágy és Tatabánya között, és itt a 11,400-as kilométerszelvényénél jár. Egy 2004-ben térkép még az 1-es főútnál jelölte ezen mellékút végpontját, de azt a csomópontot és az oda vezető néhány méteres szakaszt mára megszüntették.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 7,037 kilométer.

Települései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Fejér megye térképe 1:150 000. Készítette és kiadta a Nyír-Karta Bt., adatok lezárva: 2004. január

Jegyzetek[szerkesztés]