80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal
(La vuelta al mundo de Willy Fog)
Willy Fogg.jpg
Műfaj kaland

Alkotó
Író
Rendező
Főcím MocedadesLa vuelta al mundo de Willy Fog
Végefőcím Mocedades – Rigodón (Sílbame)
Zeneszerző

Ország
Nyelv
Évadok 1
Epizódok 26 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Claudio Biern Boyd
Részenkénti játékidő 26 perc
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás 1984. január 15.1984. július 8.
Első magyar adó MTV-1, Duna, TV2, Minimax, Super TV2, M2, KiWi TV
Magyar sugárzás 1987. április 7.1987. szeptember 29.
Korhatár
 • MTV1, Duna TV, TV2 (1. logó), Minimax: Korhatár nélkül megtekinthető.
 • TV2 (4. logó): Gyermekbarát program.
 • M2, TV2 (4. logó): Hat éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
Következő Willy Fog újabb kalandjai
További információk

A 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal (eredeti cím: La vuelta al mundo de Willy Fog, ’Willy Fog világ körüli útja’) spanyoljapán televíziós rajzfilmsorozat, amely 1983-ban készült Jules Verne regénye alapján. A szereplőket mind különböző állatok formálják meg, Willy Fog például oroszlán. Először a Spanyol Televízióban vetítették. Zenéjét a Mocedades együttes adja elő. A történet Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regényén alapul.

Cselekmény[szerkesztés]

Willy Fog, a feddhetetlen angol úriember fogadást köt klubja többi úriembertagjával, hogy nyolcvan nap alatt megkerüli a Földet, bizonyítva, hogy a közlekedés mennyit fejlődött az utóbbi időszakban. Mivel mindene a pontosság egy jelentős pénzösszeget kockáztatva megfogadja, hogy Kelet felé elindulva Európa, Ázsia, a Csendes-óceán, Észak-Amerika és az Atlanti-óceán keresztülutazásával pontosan nyolcvan nap múlva a klubba fog visszaérkezni. Tüstént nekiáll csomagolni, hogy új inasával, Rigodónnal és kis barátjával, Ticóval útra keljenek. Dolgukat azonban nehezíti Transfer, egy galád figura, akit Fog klubbéli ellenlábasa fogad fel, hogy ahogy csak lehet szabotálja Fog útját, valamint nyomában lohol még Dix, a Scotland Yard nyomozója, lomha társával, Bully-val, akik le akarják tartóztatni, mert Fogot gyanúsítják az Angol Bank kirablásával. Kalandos útjuk során megmentik Romy hercegnőt is, hogy együtt utazzanak tovább, és a kalandok folytatódnak, miközben az idő folyamatosan szorít...

Eltérések az eredeti regénytől[szerkesztés]

Az egyik legfontosabb eltérés a regénnyel kapcsolatban, nem más mint, hogy a sorozathoz három új karaktert találtak ki (Tico, Bully, és Transzfer), továbbá egyes szereplők nevét megváltoztatták. De ennek ellenére mégis a legpontosabb feldolgozása a regénynek. A másik legfontosabb eltérés, hogy a legtöbb akadályt Transzfer állította. Továbbá a sorozat sokkal részletesebben meséli el a történetet, mint a regény. Figyelemre méltó megemlíteni, hogy a 19. és a 20. részekben történt incidensek (a bivalyok átkelése a vasútvonalon, az összeomló híd, és az indiánok támadása), csak puszta véletlen volt a regényben.

Epizódlista[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

 • Willy Fog – A jó-modorú, kifogásolhatatlan angol úriember, aki fogadást köt reformklubbeli barátaival, hogy nyolcvan nap alatt körülutazza a Földet. Bizonyítani akarja ezzel a közlekedés határtalan fejlődését. Mivel a pontosság a vesszőparipája, ezért minden erejével azon van, hogy a kijelölt időn belül teljesítse föld-körüli útját. Willy Fog egy igazi gentleman, aki mindig tartja a szavát, kiáll a barátaiért és segít a bajbajutottakon. Fogadását megelőzően nem sokat járt London városán kívül. A regénnyel ellentétben, az eredeti neve Phileas Fog volt. A rajzfilmben oroszlánként ábrázolják.
 • Rigódon – Mr. Fog inasa, akit nem sokkal föld-körüli utazása előtt fogad fel. Francia származású, Párizsban született. Mielőtt inas lett, Rigódon cirkuszi előadóművészként dolgozott, ám szakítani akart az állandóan utazó, zaklatott életmóddal, így tért át az inasi pályára. Mr. Fog szolgálatában nyugodt, békés életet remél, ám ez rövidesen megváltozik, mikor Fog vállalkozik rá, hogy 80 nap alatt körüljárja a Földet. Annak ellenére azonban, hogy nem kenyere az utazás, Rigódon hűségesen kíséri gazdáját az úton, s igyekszik mindenben a segítségére lenni. A regényben az eredeti neve Passepartout volt. Vadmacskaként ábrázolják.
 • Tico – Rigódon barátja, és korábbi partnere a cirkuszban. Kettejük párosa elválaszthatatlan, bár Rigódon, mikor inasnak jelentkezett Mr. Fognál, elrejtette Ticót a táskájában, mivel az állást csakúgy kaphatta meg, ha egymaga jelentkezett rá. Tico szintén Fog csapatát bővíti a föld-körüli utazás során. Származását tekintve spanyol. Igencsak forróvérű, farkasétvágyú, valamint van egy különleges napórája, amit az út során, egy archeológustól kap ajándékba. Tico az egyik olyan karakter a sorozatban, aki az eredeti regényben nem szerepel. Hörcsögként ábrázolják.
 • Romy – Egy gyönyörű, indiai hercegnő, akinek, miután meghal a férje és egész családja, galád szektások akarják őt máglyán feláldozni, barbár törvények értelmében. Rigódon-nak azonban sikerül megmentenie a hercegnőt, saját életét kockára téve. Romy kezdetben azzal a szándékkal tart Mr. Foggal és társaival, hogy felkeresse rég nem látott rokonait, ám idővel nagyon is megkedveli új barátait, és végül visszautazik velük Angliába, Mr. Fog hitveseként. A regényben Auda hercegnőnek hívják. Párducként ábrázolják.
 • Transfer – Egy alattomos, pitiáner bűnöző, akit Fog klubbéli riválisa bérel fel, hogy szabotálja Willy Fog föld-körüli útját. A sorozat folyamán minden lehetséges eszközzel igyekszik hátráltatni Foggot és csapatát, merész küldetésük végrehajtásában. Mestere az álcázásnak, így minden alkalommal más-más személy alakját ölti magára, hogy végrehajtsa galád teveit. A nézők általában a bal szemének gonosz csillogásáról ismerhetik fel, hogy éppen kinek a bőrébe is bújt. Farkasként ábrázolják. Az eredeti műben nem szerepel.
 • Dix – A nagyszájú, rátarti nyomozó a Scotland Yard-nál, akinek meggyőződésévé válik, hogy Willy Fog a Bank of England kirablója, ezért elszántan követi őt föld-körüli utazása során, hogy bizonyítékot találjon a letartóztatására. Folyamatosan igyekszik hátráltatni Fog utazását, abban bízva, hogy brit felségterületen tarthatja őt, ahol még letartóztathatja. Egyes alkalmakkor azonban kész segíteni is Mr. Foggot és csapatát, ha szükség úgy hozza. Az eredeti műben Fix felügyelő az igazi neve. Vérebként ábrázolják.
 • Bully – Dix kissé lomha, buta, de jóindulatú társa, aki Dixel együtt követi Mr. Foggot utazása során. Ő nem annyira biztos abban, hogy Fog a bankrabló, akit Dix keres, sőt az utazás során egyre inkább nyilvánosul benne Willy Fog jó szándéka és ártatlansága. Bizonyos helyzetekben okosabb Dixnél, de forrófejű társa mellett sosem tud érvényesülni. Ezenkívül kóros tengeribetegségben szenved. Szintén nem szerepel a regényben. Bulldogként ábrázolják.
 • Sullivan – A Bank of England igazgatója, Mr. Fog legfőbb riválisa a Reform Klubban. Ő ellenzi a legjobban Mr. Fog váltakozását, hogy 80 nap alatt körüljárja a Földet, valamint ő Transfer megbízója is. Farkasként ábrázolják.
 • Lord Guinness – Idős, tolószékkel közlekedő úriember, a Reform Klub tagja. Ő ösztönzi Mr. Foggot a Föld körüljárására 80 nap alatt, s a végletekig kitart mellette, hogy Fog vállalkozása sikerrel jár. Kecskeként ábrázolják.
 • Ralph – Újságíró a Morning Cronics-nál. Ő ismerteti egyik cikkében azt az útvonalat, amelynek nyomán Willy Fog elindul a Föld megkerülésére. Így rendkívül bízik benne, hogy Fog váltakozása sikeres lesz. Mókusként ábrázolják. A regényben nem szerepel, mivel a könyvben nem egy újság, hanem Fog klubbéli barátai határozzák meg utazásának útvonalát. Mókusként ábrázolják.
 • Rowen rendőrfőnök – A Scotland Yard főfelügyelője, aki a Bank of England kirablásának nyomozását vezeti. Ő küldi Dixet és Bullyt, Willy Fog nyomába. Perzsa macskaként ábrázolják.
 • Wesson – A Morning Cronics főszerkesztője. Mr. Fog mellett fogad. Hermelinként ábrázolják.
 • Farrel – Gazdag gentleman, Fog ellen fogad. Rókaként ábrázolják.
 • Johnson – Egy vasúti társaság feje, szintén Fog ellen fogad. Mosómedveként ábrázolják.
 • Korn dandárparancsnok – India becsületbeli dandárparancsnoka, aki rövid ideig Mr. Fog kísérőjévé válik indiai tartózkodása alatt. Szarvasként ábrázolják.

A szereplők magyar hangjai[szerkesztés]

És még sokan mások: Antal László, Bajka Pál, Czigány Judit, Dallos Szilvia, Dengyel Iván, Elekes Pál, Felföldi László, Füzessy Ottó, Győri Ilona, Haraszin Tibor, Huszár László, Incze Ildikó, Kenderesi Tibor, Kézdy György, Kiss László István, Komlós András, Kránitz Lajos, Magda Gabi, Némedi Mari, Pusztaszeri Kornél, Sándor Iza, Simon György, Somogyvári Pál, Soós László, Straub Dezső, Szabó Ottó, Szalay Imre, Szatmári István, Szokol Péter, Szoó György, Vajda László, Verebély Iván, Verebes Károly

Magyar stábtagok[szerkesztés]

Magyar szöveg: Kálmán Éva

Hangmérnök: Láng Noémi

Rendező asszisztens: Szőnyi István

Vágó: Katona Edit

Gyártásvezető: Dudás Ica

Szinkronrendező: Hazai György

Vetítés[szerkesztés]

Először a Magyar Televízió 1-es csatornáján 1987. április 7-től szeptember 29-ig vetítették keddenként, varsárnaponként, majd pedig az ismétlését vetítették le június 28-tól december 20-ig, majd 1993-ban a Duna Televízió tűzte műsorra. 1997-ben a TV2 televíziós csatornán játszották le. 2001 novemberétől 2003. szeptemberig a Minimax többször is műsora vetítette. A szinkron a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdióban készült, 1987-ben. A sorozat DVD-n is megvásárolható.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]