80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal
(La vuelta al mundo de Willy Fog)
Willy Fogg.jpg
Műfaj kaland

Alkotó
Író
Rendező
Főcím MocedadesLa vuelta al mundo de Willy Fog
Végefőcím Mocedades – Rigodon (Sílbame)
Zeneszerző

Ország
Nyelv
Évadok 1
Epizódok 26 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Claudio Biern Boyd
Részenkénti játékidő 26 perc
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás 1984. január 8.1984. július 8.
Első magyar adó MTV-1, Duna, TV2, Minimax, Super TV2, M2, Kiwi TV
Magyar sugárzás 1987. április 7.1987. szeptember 29.
Korhatár
 • MTV 1, Duna TV, TV2 (1. logó), Minimax, Kiwi TV: Korhatár nélkül megtekinthető.
 • TV2 (4. logó): Gyermekbarát program.
 • Super TV2, M2, TV2 (4. logó): Hat éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
Következő Willy Fog újabb kalandjai
További információk

A 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal (eredeti cím: La vuelta al mundo de Willy Fog, ’Willy Fog világ körüli útja’) 1984-ben futott spanyoljapán televíziós rajzfilmsorozat, amely 1983-ban készült Jules Verne regénye alapján. A szereplőket mind különböző állatok formálják meg, Willy Fog például oroszlán. Először a Spanyol Televízióban vetítették. Zenéjét a Mocedades együttes adja elő. A történet Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regényén alapul.

Cselekmény[szerkesztés]

Willy Fog, a feddhetetlen angol úriember fogadást köt klubja többi úriembertagjával, hogy nyolcvan nap alatt megkerüli a Földet, bizonyítva, hogy a közlekedés mennyit fejlődött az utóbbi időszakban. Mivel mindene a pontosság egy jelentős pénzösszeget kockáztatva megfogadja, hogy Kelet felé elindulva Európa, Ázsia, a Csendes-óceán, Észak-Amerika és az Atlanti-óceán keresztülutazásával pontosan nyolcvan nap múlva a klubba fog visszaérkezni. Tüstént nekiáll csomagolni, hogy új inasával, Rigodonnal és kis barátjával, Ticóval útra keljenek. Dolgukat azonban nehezíti Transfer, egy galád figura, akit Fog klubbéli ellenlábasa fogad fel, hogy ahogy csak lehet, szabotálja Fog útját, valamint nyomában lohol még Dix, a Scotland Yard nyomozója, lomha társával, Bullyval, akik le akarják tartóztatni, mert Fogot gyanúsítják a Bank of England kirablásával. Kalandos útjuk során megmentik Romy hercegnőt is, hogy együtt utazzanak tovább, és a kalandok folytatódnak, miközben az idő egyre szorít...

Eltérések az eredeti regénytől[szerkesztés]

Az egyik legfontosabb eltérés a regénnyel kapcsolatban, nem más mint, hogy a sorozathoz három új karaktert találtak ki (Tico, Bully és Transzfer), továbbá egyes szereplők nevét megváltoztatták. Ennek ellenére mégis a regény egyik legpontosabb feldolgozása. A másik legfontosabb eltérés, hogy a legtöbb akadályt Transzfer állította. Továbbá a sorozat sokkal részletesebben meséli el a történetet, mint a regény. Érdemes megemlíteni, hogy a 19. és a 20. részben történt incidensek (a bivalyok átkelése a vasútvonalon, az összeomló híd és az indiánok támadása) csak puszta véletlenek voltak a regényben.

Epizódlista[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

 • Willy Fog – a jómodorú, kifogástalan angol úriember, aki fogadást köt reformklubbeli barátaival, hogy nyolcvan nap alatt körülutazza a Földet. Bizonyítani akarja ezzel a közlekedés határtalan fejlődését. Mivel a pontosság a vesszőparipája, ezért minden erejével azon van, hogy a kijelölt időn belül teljesítse Föld körüli útját. Willy Fog egy igazi gentleman, aki mindig tartja a szavát, kiáll a barátaiért és segít a bajbajutottakon. Fogadását megelőzően nem sokat járt London városán kívül. A regénnyel ellentétben, az eredeti neve Phileas Fog volt. A rajzfilmben oroszlánként ábrázolják.
 • Rigodon – Mr. Fog inasa, akit nem sokkal Föld körüli utazása előtt fogad fel. Francia származású, Párizsban született. Mielőtt inas lett, Rigodon cirkuszi előadóművészként dolgozott, ám szakítani akart az állandóan utazó, zaklatott életmóddal, így tért át az inasi pályára. Mr. Fog szolgálatában nyugodt, békés életet remél, ám ez rövidesen megváltozik, amikor Fog vállalkozik rá, hogy 80 nap alatt körüljárja a Földet. Annak ellenére azonban, hogy nem kenyere az utazás, Rigodon hűségesen kíséri gazdáját az úton, s igyekszik mindenben a segítségére lenni. A regényben az eredeti neve Passepartout volt. Vadmacskaként ábrázolják.
 • Tico – Rigodon barátja, és korábbi partnere a cirkuszban. Kettejük párosa elválaszthatatlan, bár Rigodon, amikor inasnak jelentkezett Mr. Fognál, elrejtette Ticót a táskájában, mivel az állást csakúgy kaphatta meg, ha egymaga jelentkezett rá. Tico szintén Fog csapatát bővíti a Föld körüli utazás során. Származását tekintve spanyol. Igencsak forróvérű, farkasétvágyú, valamint van egy különleges napórája, amit az út során, egy archeológustól kap ajándékba. Tico az egyik olyan karakter a sorozatban, aki az eredeti regényben nem szerepel. Hörcsögként ábrázolják.
 • Romy – egy gyönyörű, indiai hercegnő, akinek, miután meghal a férje és egész családja, galád szektások akarják őt máglyán feláldozni, barbár törvények értelmében. Rigodonnak azonban sikerül megmentenie a hercegnőt, saját életét kockára téve. Romy kezdetben azzal a szándékkal tart Mr. Foggal és társaival, hogy felkeresse rég nem látott rokonait, ám idővel nagyon is megkedveli új barátait, és végül visszautazik velük Angliába, Mr. Fog hitveseként. A regényben Auda hercegnőnek hívják. Párducként ábrázolják.
 • Transfer – egy alattomos, pitiáner bűnöző, akit Fog klubbéli riválisa bérel fel, hogy szabotálja Willy Fog Föld körüli útját. A sorozat folyamán minden lehetséges eszközzel igyekszik hátráltatni Fogot és csapatát, merész küldetésük végrehajtásában. Mestere az álcázásnak, így minden alkalommal más-más személy alakját ölti magára, hogy végrehajtsa galád teveit. A nézők általában a bal szemének gonosz csillogásáról ismerhetik fel, hogy éppen kinek a bőrébe is bújt. Farkasként ábrázolják. Az eredeti műben nem szerepel.
 • Dix – a Scotland Yard nagyszájú, rátarti nyomozója, akinek meggyőződésévé válik, hogy Willy Fog a Bank of England kirablója, ezért elszántan követi őt Föld körüli utazása során, hogy bizonyítékot találjon a letartóztatására. Folyamatosan igyekszik hátráltatni Fog utazását, abban bízva, hogy brit felségterületen tarthatja őt, ahol még letartóztathatja. Egyes alkalmakkor azonban kész segíteni is Mr. Fogot és csapatát, ha szükség úgy hozza. Az eredeti műben Fix felügyelő az igazi neve. Vérebként ábrázolják.
 • Bully – Dix kissé lomha, buta, de jóindulatú társa, aki Dixszel együtt követi Mr. Fogot utazása során. Nem annyira biztos abban, hogy Fog a bankrabló, akit Dix keres, sőt az utazás során egyre inkább meggyőződik Willy Fog jó szándékárlól és ártatlanságáról. Bizonyos helyzetekben okosabb Dixnél, de forrófejű társa mellett sosem tud érvényesülni. Ezenkívül kóros tengeribetegségben szenved. Szintén nem szerepel a regényben. Buldogként ábrázolják.
 • Sullivan – a Bank of England igazgatója, Mr. Fog legfőbb riválisa a Reform Klubban. Ő ellenzi a legjobban Mr. Fog váltakozását, hogy 80 nap alatt körüljárja a Földet, valamint ő Transfer megbízója is. Farkasként ábrázolják.
 • Lord Guinness – idős, tolószékkel közlekedő úriember, a Reform Klub tagja. Ő ösztönzi Mr. Fogot a Föld körüljárására 80 nap alatt, s a végletekig kitart mellette, hogy Fog vállalkozása sikerrel jár. Kecskeként ábrázolják.
 • Ralph – újságíró a Morning Cronicsnál. Ő ismerteti egyik cikkében azt az útvonalat, amelynek nyomán Willy Fog elindul a Föld megkerülésére. Így rendkívül bízik benne, hogy Fog váltakozása sikeres lesz. A regényben nem szerepel, mivel a könyvben nem egy újság, hanem Fog klubbéli barátai határozzák meg utazásának útvonalát. Mókusként ábrázolják.
 • Rowen rendőrfőnök – a Scotland Yard főfelügyelője, aki a Bank of England kirablásának nyomozását vezeti. Ő küldi Dixet és Bullyt Willy Fog nyomába. Perzsa macskaként ábrázolják.
 • Wesson – a Morning Cronics főszerkesztője. Mr. Fog mellett fogad. Hermelinként ábrázolják.
 • Farrel – gazdag gentleman, Fog ellen fogad. Rókaként ábrázolják.
 • Johnson – egy vasúti társaság feje, szintén Fog ellen fogad. Mosómedveként ábrázolják.
 • Korn dandárparancsnok – India becsületbeli dandárparancsnoka, aki rövid ideig Mr. Fog kísérőjévé válik indiai tartózkodása alatt. Szarvasként ábrázolják.

A szereplők magyar hangjai[szerkesztés]

És még sokan mások: Antal László, Botár Endre, Dallos Szilvia, Füzessy Ottó, Győri Ilona, Kiss László István, Magda Gabi, Soós László, Szoó György, Várkonyi András

Magyar stábtagok[szerkesztés]

A szinkront a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdióban készült.

Vetítés[szerkesztés]

Először a Magyar Televízió 1-es csatornáján 1987. április 7-től szeptember 29-ig vetítették keddenként, varsárnaponként, majd pedig az ismétlését vetítették le június 28-tól december 20-ig, majd 1993-ban a Duna Televízió tűzte műsorra. 1997-ben a TV2-n mutatták be. 2001 novemberétől 2003 szeptemberéig többször is szerepelt a Minimaxon. A szinkron a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdióban készült, 1987-ben. A sorozat DVD-n is megvásárolható.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]