7216-os mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
7216-os mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza6,5 km
Ország Magyarország
TartományokVeszprém vármegye
Az út elejeLitér
Az út végeSóly / Hajmáskér

A 7216-os számú mellékút egy négy számjegyű mellékút Veszprém vármegye keleti részén.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 72-es főútból ágazik ki, annak 3. kilométerénél, kelet felé, litéri külterületen. 400 méter után átlép Királyszentistván külterületére, majd az 1. kilométere táján pár száz méteren Balatonfűzfő területén, illetve közvetlenül a két település határát követve halad. Balafonfűzfőt ennél jobban nem érinti, 3,2 kilométer megtétele után ér be Királyszentistván központjába, ahol a 7202-es útba torkollik, kicsivel annak 30+500-as kilométerszelvénye előtt.

Itt az út számozásnak még nincs vége: szűk fél kilométernyi közös szakasza következik a 7202-es úttal, kilométer-számozás tekintetében azonos irányban számozódva, nyugati irányban, majd a község nyugati szélén ismét kettéválnak: a 7202-es nyugat felé halad tovább, a 7216-os pedig észak felé indul. 4,5 kilométer megtétele után átlép Sóly területére, 5. kilométerénél éri el annak déli szélét, majd végighúzódik a falun.

A 8-as főútba csatlakozva ér véget, kicsivel annak 40. kilométere után, Sóly és Hajmáskér határvonalán. A 8-as ezen a szakaszon osztott pályás, így a 7216-ossal csak a Székesfehérvár (Budapest) irányában haladó forgalom találkozik közvetlenül; a Körmend (országhatár) irányába tartó forgalom csak úgy tud lehajtani a 7216-os útra, hogy előbb a Hajmáskér felé vezető 8215-ös útra hajt le, és a 80 626-os átkötő ágon halad át a 8-as felett (hasonlóan történhet meg a Körmend felé történő felhajtás is a 8-as főútra). Az út egyenes folytatása a 8215-ös út, amely Hajmáskér központjába vezet.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 6,519 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]