7213-as mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
7213-as mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza10,3 km
Ország Magyarország
TartományokVeszprém vármegye
Az út elejeBalatonfűzfő
Az út végeBalatonkenese

A 7213-as számú mellékút egy négy számjegyű mellékút Veszprém vármegye keleti részén; Balatonfűzfő és Balatonkenese azon részeit köti össze, amelyek távolabb esnek a Balaton-parttól, illetve közúti kapcsolatokat teremt a térségben élők számára Berhida és Várpalota irányába is.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 72-es főút 1+900-as kilométerszelvényénél ágazik ki, Balatonfűzfő ipari területének északi részén, majdnem pontosan ott, ahol a főút a MÁV 27-es számú Lepsény–Veszprém-vasútvonaláról az itteni vegyi üzemekhez leágazó iparvágányokat is keresztezi. Északkeleti irányba indul, a 300. métere után több kiágazó iparvágányon is áthalad. 1 kilométer megtétele után kelet, majd délkelet felé fordul, itt egy olyan területre ér, amely közigazgatásilag Litérhez tartozik, de teljesen exklávé területe a községnek.

Második kilométere előtt eléri Papkeszi határvonalát, onnan bő egy kilométeren át az út a két előbbi község határvonalán halad. Közben, 2,9 kilométer után elér egy körforgalmú csomópontot, ahol a 710-es főúttal keresztezik egymást (az itt 12,5 kilométer megtételénél tart), majd a 4. kilométere közelében kiágazik belőle a 7215-ös út Papkeszi központja és onnan tovább Berhida felé.

5,8 kilométer után éri el Balatonkenese határát, a város első házai mellett 7,5 kilométer után halad el. Itt Fő utca néven húzódik, majd a 9. kilométere után, a polgármesteri hivatal épülettömbje mellett, a Béri Balogh Ádám térnél egy elágazáshoz ér. Dél felé a 72 306-os számozású út indul, Táncsics Mihály utca, majd Bakó József utca néven, ez a 71-es főút belvárosi szakaszán (a 11. kilométerénél) ér véget, Balatonkenese vasútállomás közelében, a 7213-as számozást pedig a Széchenyi utca viszi tovább, kelet-délkelet felé. Ez is a 71-es főútba torkollik be, annak 9+800-as kilométerszelvénye közelében, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint pontosan 10,300 kilométer megtétele után.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]