6519-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(6519-es közút szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
6519-es mellékút
Úttípus összekötő út
Hossza8,9 km
Ország  Magyarország
Tartományok Tolna megye, Baranya megye
Az út eleje Kaposszekcső 611 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Meződ 611 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

A 6519-es számú mellékút egy kilenc kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Tolna megye és Baranya megye határvidékén.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 611-es főútból ágazik ki, annak 5,300-as kilométerszelvénye táján, Kaposszekcső közigazgatási területén, a település lakott területének legészakabbi peremén. Nyugat felé indul, 2,2 kilométer után éri el Jágónak határát; 3,4 kilométer után délnek fordul, és a 4. kilométere előtt nem sokkal eléri a község belterületét. Ott a Kossuth Lajos utca nevet veszi fel, majd a 4,150-es kilométerszelvénye után egy körforgalomba érkezik, ahol beletorkollik a 6512-es út, majdnem pontosan 10 kilométer megtétele után.

Innen változatlan néven halad tovább délkelet felé, 5,3 kilométer teljesítése után lép ki a faluból, majd ott keresztezi a Sarádi-csatornát. Ezután ismét délebbnek fordul, majd 6,2 kilométer megtétele után átlépi Tolna megye és Baranya megye határvonalát, onnan már ez utóbbi Hegyháti járásában halad, Meződ település területén. A 7,150-es kilométerszelvénye táján éri el ez utóbbi falu szélét, ahol a Ságvári utca nevet viseli. A nyolcadik kilométere után kilép a község belterületéről, majd visszacsatlakozik a 611-es főútba, annak 12,700-as kilométerszelvénye előtt.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 8,916 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

A Cartographia 2004-es kiadású Világatlaszában a Kaposszekcső-Jágónak közti szakasz még nem szerepel. A Google Utcakép 2019 őszén elérhető felvételei ugyanakkor tanúsítják, hogy azok készítésekor, az útvonal más részeihez hasonlóan ez a szakasz is pormentes, gépkocsival bejárható út volt.

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019. november 7.

Jegyzetek[szerkesztés]