58-as főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(58-as főút szócikkből átirányítva)
58-as főút
a pogányi reptér közelében
a pogányi reptér közelében
ÚttípusMásodrendű főút
Hossza
elkészült33[1] km
épül0 km
tervezett0 km
OrszágMagyarország
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út elejePécs
Az út végeDrávaszabolcs 5121
Időzónaközép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 58-as főút témájú médiaállományokat.

Az 58-as főút Pécset köti össze Harkány fürdővárossal, illetve Drávaszabolcs határátkelőhelyén keresztül Horvátországgal.

Nyomvonala[szerkesztés]

Baranya vármegye középső-déli részén húzódik, egy hosszú csíkként, jellemzően déli irányban, amelyet csak néhány nagyobb kanyar tör meg. Pécs belvárosából indul, az Árkád Bevásárlóközpont egyik sarkánál található kereszteződésnél.

Pécsett[szerkesztés]

Pécs belvárosától neve Siklósi út. Keleti oldalán található a központi temető. Pécs külterületére kiérve neve II. János Pál pápa út, mivel az egykori pápa 1991-ben ezen az úton érkezett Pécsre. Az alábbi városrészeket köti össze a belvárossal: Málom, Megyer, Kertváros, Árpádváros, Nagyárpád, Postavölgy.

Pécsről kiérve[szerkesztés]

A pécsi határ után szinte azonnal az M60-as autópálya csomópontjához érünk. Ettől nem messze, az út keleti oldalán található a pogányi repülőtér. Eddig a létesítményig 2010. február óta 2x2 sávos út vezet, innentől a határig 2x1 sávos az út.[2][3] A következő település Szalánta, majd Túrony. Ezután átvág a Villányi-hegységen, majd eléri Harkány városát, melynél építettek egy elkerülő utat (a főút korábbi, belterületi szakasza azóta mellékútként az 5717-es számozást viseli). Harkánytól délebbre, Drávaszabolcsot elhagyva éri el Horvátország határát.

Története[szerkesztés]

1934-ben a kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter 70 846/1934. számú rendelete lényegében a teljes mai hosszában másodrendű főúttá nyilvánította (a később kiépült harkányi elkerülő szakasz kivételével), a Dombóvár-Sásd-Pécs-Drávaszabolcs közti 64-es főút részeként.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Útadat interaktív térkép. utadat.hu. [2017. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 10.)
  2. Kampánysztrádák - 58-as négysávúsítása
  3. bama.hu. [2010. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 3.)
  4. Magyarország közlekedési térképe, 1937. Hungaricana, hozzáférés: 2022. október 27.

További információk[szerkesztés]