5431-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
5431-es mellékút
Az út Ruzsa központjában húzódó szakasza (Szent István utca), nyugat felé nézve
Az út Ruzsa központjában húzódó szakasza (Szent István utca), nyugat felé nézve
Úttípusösszekötő út
Hossza31,9 km
Ország Magyarország
TartományokCsongrád-Csanád vármegye.
Az út elejeDomaszék
Az út végeÖttömös 5413

Az 5431-es mellékút egy közel 32 kilométeres hosszúságú, négy számjegyű mellékút Csongrád-Csanád vármegye területén; a Szeged nyugati vonzáskörzetében fekvő kisebb településeket kapcsolja össze.

Nyomvonala[szerkesztés]

Domaszék keleti határában indul, az 55-ös főút 8+400-as kilométerszelvénye közelében épült körforgalmú csomópontjából kiágazva, északnyugati irányban, kevesebb, mint fél kilométerre nyugatra az M5-ös autópálya és a főút csomópontjától. Kezdeti szakasza Kamilla út néven húzódik a Domaszéki kiskertek településrésznek előbb keleti, majd északi széle mentén, 2,1 kilométer után pedig külterületek közé ér; domaszéki lakott helyeket ennél jobban nem is érint, mivel északról elkerüli a község központját.

7,2 kilométer után Zákányszék határai között folytatódik, a 11+650-es kilométerszelvénye táján ott keresztezi az 5432-es utat is, amely Bordány és Mórahalom között húzódva itt nagyjából 4,5 kilométer megtétele után jár. Ez utóbbi út halad végig Zákányszék központján is annak főutcájaként, ezáltal az 5431-es e település határai közt is csak szórványosan érint lakott helyeket, a belterületet itt is észak felől elkerüli.

19,5 kilométer után Ruzsa határai közt folytatódik, e község belterületét – több irányváltás után – észak felé haladva éri el, kicsivel a 25. kilométere előtt. Települési neve az első nagyobb elágazásáig Szegedi út; ott az 5433-as út torkollik bele észak felől, Üllés irányából, s az 5431-es északnyugatnak fordulva a Szent István út nevet veszi fel. Kicsivel arrébb azonban beletorkollik északnyugatról az 5435-ös út is, Pusztamérges felől s onnét az út délnyugatnak folytatódik, Öttömösi út néven. 26,6 kilométer után éri el a lakott terület nyugati szélét, ahonnan külterületek közt folytatódik, egy darabig nagyjából nyugati, a 28. kilométerét elhagyva pedig újból délnyugati irányt követve.

Kevéssel a 30. kilométere után átszeli Öttömös határát, ami után széles ívben északnyugati irányba fordul. Így éri el a község belterületének délkeleti szélét, nagyjából 31,5 kilométer teljesítése után; ugyanott elhalad az öttömösi származású, híres Afrika-kutató, Magyar László emlékhelye mellett, majd a belterületen a Ruzsai út nevet veszi fel. Úgy is ér véget, beletorkollva az 5413-as útba, annak a 15+500-as kilométerszelvényénél, Öttömös központjában.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 31,900 kilométer.

Története[szerkesztés]

Települések az út mentén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]