52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus
(2020)
(52. Eucharisztikus világkongresszus)
„Minden forrásom belőled fakad” [1]
Minden forrásom belőled fakad [1]
Adatok
Ország  Magyarország
Rendező város Budapest
Dátum 2020. szeptember 1320.
Honlap http://www.iec2020.hu

 ← 2016 2024 → 

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (52. Eucharisztikus világkongresszus) 2020. szeptember 13–20. között[2] tartják Budapesten. Az 1881 óta rendszeresen (az utóbbi időben négyévente) megszervezett egyhetes nemzetközi rendezvényen a katolikus egyház tanítása szerint az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdetik és ünneplik.

Magyarországon 1938 májusában tartották a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, így a 2020-as esemény a második ilyen alkalom lesz. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek úgy nyilatkozott, hogy a magyar katolikus egyház számára óriási jelentőséggel bír a kongresszus budapesti megrendezése, „bemutatkozás a világ előtt és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is”.

Előkészületek[szerkesztés]

A 2016. január 24. és 31. között a Fülöp-szigeteki Cebuban megtartott 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus végén jelentette be Ferenc pápa, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz.

Az előkészítés folyamata hivatalosan 2016 májusában Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága elnökének négynapos látogatásával kezdődött meg.[3] A 2020-ig tartó négyéves felkészülés során teológiai bizottságot hoznak létre, meghatározzák a rendezvény témakörét és vallásos, felkészülő összejöveteleket szerveznek.

Megalakult a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság, főtitkárává Erdő Péter Fábry Kornélt, a Kaposvári egyházmegye papját nevezte ki. A titkárság ideiglenesen a budavári prímási palotában kezdi meg működését, később a Vörösmarty utcában kap helyet. A titkárság alatt nyolc albizottság alakul majd: a teológia, liturgia, művészet, gazdaság, média, programszervezés területeiért felelősek.[4] A teológiai bizottság meghatározta a kongresszus témáját és az azt kifejező jelmondatot: „Minden forrásom belőled fakad”,[1] amit Ferenc pápa jóváhagyott.[5]

A lelkipásztori előkészítő bizottság egy hároméves felkészítő tematikát dolgozott ki. A felkészülési évek pünkösdtől pünkösdig tartanak.[2]

  • Az első év jelmondata: „Az Eucharisztia mint az egyéni keresztény élet forrása”, ami az Oltáriszentséggel való személyes viszonyt kívánja elősegíteni.
  • A második év „Az Eucharisztia, az Egyház forrása” jelmondattal a közösség felé nyit, hiszen az egészséges közösség Krisztus-központú és gyarapodó közösség.
  • A harmadik év fő feladata a misszió: „Az Eucharisztia forrás a világ számára”.

2017. június 18-án, Úrnapján a katolikus templomokban felolvasták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét, melyben meghirdették a kongresszust. Erdő Péter bíboros érsek, a kongresszus elnöke és Veres András, a Püspöki Kar elnöke a körlevélben felhívták a figyelmet, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus „alkalom a missziós és lelkipásztori megújulásra hazánk minden egyházmegyéjében, a szerzetes közösségekben, a lelkiségi mozgalmakban, sőt határainkon túl egész régiónkban és szerte a világon.”[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b (Zsolt 87,7)
  2. ^ a b Fábry Kornél: A magyar Egyház készül a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (magyar nyelven). Magyar Kurír, 2017. április 30. (Hozzáférés: 2017. május 22.)
  3. Interjú Erdő Péter bíborossal a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről (magyar nyelven). Magyar Kurír, 2016. május 28. (Hozzáférés: 2016. május 29.)
  4. Fábry Kornél koordinálja a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítő folyamatát (magyar nyelven). Magyar Kurír, 2016. május 28. (Hozzáférés: 2016. május 29.)
  5. ^ a b Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghirdetése (magyar nyelven). Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, 2017. június 17. (Hozzáférés: 2017. június 18.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]