3sat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
3sat
Jelmondat: Simplify your life (Egyszerűsítsd az életed!)
Adatok
Indulás1984. december 1.
TulajdonosARD
ZDF
ORF
SRG SSR
FelbontásSDTV
HDTV
Nézettség1,2% (2016)[1]
OrszágNémetország
SzékhelyMainz
Hivatalos oldal

3sat egy német nyelvű kulturális, közszolgálati televíziós csatorna, amit a három német nyelvű ország (Németország, Ausztria és Svájc) közszolgálati médiumai üzemeltetnek, mint ARD tagmédiumai, ZDF, ORF és az SRG SSR médiumok. A csatorna stúdiói Mainzban található, ahol a ZDF is jelen van. A 3sat műsora a kulturális tematika mellett a különböző közszolgálati médiumok műsorait közvetíti válogatásszerűen.

Története[szerkesztés]

1984. január 1-én a ZDF elindította a kábeltelevíziós kísérleti csatornáját, amit ZDF 2-nek neveztek el, azonban a kábel-televíziózás ekkor még nagyon költséges volt. Még ebben az évben kötött a ZDF megállapodást az osztrák ORF-fel és a svájci SF közszolgálati televíziókkal, egy közös német nyelvű kulturális televíziós csatorna létrehozásáról, aminek műsorát műholdon közvetítenék. A 3sat elnevezés arra utalt, hogy ez a három német nyelvű ország közös csatornája, a "sat" pedig, hogy az akkor forradalmi műholdas közvetítést használták. A csatorna ezen a néven 1984. december 1.-én indult el, 1 nappal a ZDF 2 megszüntetése után.

1990-ben Németország újraegyesítésekor felmerült, hogy az NDK televíziója a DFF is együttműködne a 3sat-tal és így a csatorna, 4sat néven működött volna tovább, ám az újraegyesítés után a már meglevő ZDF és ARD műsorait terjesztették ki a volt NDK területére.

Logók[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

  • A Vital TV a UPC kínálatába kerülését követően a 3sat csatorna helyére került.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 3sat című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]