3813-as mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
3813-as mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza4,1 km
Ország Magyarország
TartományokSzabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Az út elejeNyíregyháza,
Az út végeNyíregyháza-Nyírszőlős, 3822

A 3813-as számú mellékút egy rövid, alig több, mint 4 kilométeres hosszúságú, négy számjegyű mellékút Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye középső részén. A Nyíregyháza központi részeinek elkerülését szolgáló úthálózat egyik eleme, mely szinte a megyeszékhely egyik belső útjának tekinthető; a különálló Nyírszőlős városrészt köti össze a 38-as és a 338-as főutakkal.

Nyomvonala[szerkesztés]

A 38-as főútból ágazik ki, annak majdnem pontosan a 35. kilométerénél lévő körforgalmú csomópontból, észak-északkeleti irányban, az ugyanott véget érő 338-as főút egyenes folytatásaként. Nyíregyháza északnyugati külterületei között indul, pár száz méterre nyugatra Felsőpázsit külterületi városrész központi utcáitól. Mintegy 600 méter megtétele után eléri e településrész nyugati szélét és annak közelében halad, néhány keresztutcán le is lehet térni róla Felsőpázsit lakott részei irányába.

Majdnem pontosan másfél kilométer után eléri Nyírtelek határszélét, egy darabig a határvonalat kíséri, majd teljesen nyírteleki területre lép, de lakott helyeket ott lényegében nem érint. 3,2 kilométer után visszatér a nagyváros határai közé, utolsó, nagyjából egy kilométeres szakaszát Mátyásbokor külterületi településrész mellett húzódva teljesíti. a 3822-es út egy körforgalmú csomópontjába betorkollva ér véget, ez utóbbi út 7+700-as kilométerszelvénye közelében; egyenes folytatása már csak önkormányzati útként folytatódik Nyírszőlős bő egy kilométerre keletre eső központja felé.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.kozut.hu adatbázisa szerint 4,146 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

A Kartográfiai Vállalat 1970-ben kiadott Magyarország autótérképe még nem tünteti fel.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]