2C-B

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(2c-b szócikkből átirányítva)
2C-B
IUPAC-név 2-(4-bróm-2,5-dimetoxifenil)-1-aminoetán
Más nevek 4-bróm-2,5-dimetoxi-fenetilamin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 66142-81-2
PubChem 98527
ChemSpider 88978
DrugBank DB01537
ChEBI 189669
SMILES
COC1=C(Br)C=C(OC)C(CCN)=C1
InChI
1/C10H14BrNO2/c1-13-9-6-8(11)10(14-2)5-7(9)3-4-12/h5-6H,3-4,12H2,1-2H3
InChIKey YMHOBZXQZVXHBM-UHFFFAOYSA-N
ChEMBL 292821
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C10H14BrNO2
Moláris tömeg 260,13 g/mol
Olvadáspont 237–239 °C-on bomlik (hidroklorid), 215 °C (hidrobromid), 208–209 °C (acetát)
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

2C-B, vagy 4-bróm-2,5-dimetoxifenetilamin, egy kevéssé ismert pszichedelikus drog a 2C családból, melyet elsőként Alexander Shulgin szintetizált 1974-ben. A PIHKAL (Phenethylamines I Have Known and Loved, "Fenetilaminok, melyeket ismertem és szerettem") című művében az adagolás 16–24 mg között szerepel. A 2C-B–t fehér porként, néha tabletta vagy zselékapszula formájában értékesítik. A drogot rendszerint szájon át fogyasztják, de néha orrba szippantják.

Származása és története[szerkesztés]

1000 mg 2C-B-port tartalmazó simítózáras tasak

A 2C-B–t a 2,5-dimetoxibenzaldehid nevű vegyületből szintetizálta Alexander Shulgin 1974-ben. A 2C-B nemzetközileg, a Pszichotrop Anyagokra Vonatkozó Egyezmény II. jegyzékén szereplő, tehát „korlátozott terápiás felhasználhatóságú" drog. Az Egyesült Államokban a vonatkozó tervezetet 1994. december 20-án publikálták a Központi Nyilvántartásban (59 FR 65521) és a vonatkozó adatok áttekintését követően a Kábítószerügyi Szakhatóság (Drug Enforcement Administration – DEA) megbízott ügyintézője indítványozta a 4-bróm-2,5-DMPEA anyagnak az I. jegyzékbe történő felvételét. Ezzel a 2C-B illegálissá vált az Egyesült Államokban. Ez 1995. július 2-án vált állandó törvénnyé. Ezt megelőzően a 2C-B egy „Eros” néven forgalmazott afrodiziákumként volt legálisan elérhető, melyet a német Drittewelle gyógyszerészeti üzem gyártott. Újabban a 2C-B „Nexus” fantázianéven férhető hozzá a feketepiacon. További elnevezései: „Vénusz”, „Méhecske” és (hibásan) „bróm-meszkalin”.

Toxicitása és adagolása[szerkesztés]

2C-B tabletta szív ábrával

A Journal of Analytical Toxicology 1998-as szeptemberi száma megállapítja, hogy nagyon kevés adat áll rendelkezésre a 2C-B farmakológiai tulajdonságairól, metabolizmusáról és toxicitásáról. A kívánt hatás eléréséhez szükséges mennyiség, a veszélyes és a halálos dózis közötti arány ismeretlen. Szájon át fogyasztva 5–15 mg körüli mennyiség entaktogén hatású, de a szokásos rekreációs mennyiség 15–40 mg között mozog, amely intenzív látási és hallási hallucinációkat vált ki. A hatás intenzitása az elfogyasztott mennyiség függvényében fokozódik [1].

Hatásai[szerkesztés]

A 2C-B hatásai [2] :

  • A testészlelésre gyakorolt főbb hatások; Hajlam a használó számára eddig ismeretlen belső testi tökéletlenségek felfedezésére.
  • Néhány rekreációs használó enyhe hasmenésről, gázképződésről, hányingerről és ritkán hányásról számol be. A drog sokkal gyengébben hat a testre, mint az MDMA, enyhébb lejövési fázissal.
  • A hallucinációkra jellemző, hogy csökken, majd emelkedik az intenzitásuk, ezzel egy hullámzó érzést nyújtva a használóinak amit leginkább a „70-es évek klasszikus vizuáljaként” írnak le.
  • A használók a hatást mint az LSD és az MDMA (Ecstasy) keverékeként írják le, bár e két szer együttes hatása másmilyen. A 2C-B ahogy mondják kevésbé disszociatív és az elmét befolyás alatt tartó, mint az LSD, és kevésbé irányult és „gyorsulós”, mint az MDMA. A drog egy enyhe stimuláló hatással bír, a pozitív hangulat emelésével, mindkettő nagyon mérsékelt az LSD, vagy az MDMA hatásaihoz képest.
  • Néhány használó afrodiziákum-szerű hatásról számol be.
  • Gyakori a helyzethez nem illő nevetés, mosolygás.
  • A vizuális élesség gyengül.
  • Alacsony dózisoknál az élmény egyenetlenül és váratlanul vált át az intenzív befolyásoltságból a hirtelen józanságba. Tapasztalt használók arról a képességről számolnak be, hogy kontrollt képesek gyakorolni a hatás felett, a befolyásoltság és a józanság állapotait tetszés szerint változtatják.

A következő hatások erősen dózisfüggőek.

  • Erős hatást gyakorol a verbális kommunikációra, a mély gondolatokban történő elmerülésre, vagy a figyelem fenntartására
  • Gyakoriak a Nyitott Szemű Vizuálok (NySzV), mint rajzfilm-szerűbe torzulás, piros vagy zöld glóriák a tárgyak körül. Csukott Szemű Vizuálok (CsSzV) még gyakoribbak, mint a NySzV-ok.
  • Egyes használók ijesztő, vagy félelmetes dolgokat tapasztalnak az élmény alatt. A használók az élmény kiteljesülésével közönyösnek és ridegnek érzik magukat.
  • Érintett a koordináció, némely használók elvesztik az egyensúlyukat, vagy észlelési torzulásokkal akadnak problémáik.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Drug Enforcement Administration (May 2001). A 2C-B (Nexus) újra feltűnik a diszkós társadalomban [3] (sajtóközlemény).

További információk[szerkesztés]

• 2C-B Entry in PIHKAL [4] • Erowid 2C-B vault – 2C-B használók beszámolói, tudományos és kormányzati jelentések is [5] • 2C-B Dosage chart [6] • 2C-B history [7]