21 134-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(21 134-es közút szócikkből átirányítva)
21 134-es mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza15,2 km
Ország Magyarország
TartományokNógrád vármegye
Az út elejeSzécsény
Az út végeKishartyán

A 21 134-es számú mellékút egy bő tizenöt kilométeres hosszúságú, öt számjegyű mellékút Nógrád vármegyében, a Cserhát északkeleti része és a Karancs hegység magaslatai között. Mindkét végpontjánál a 22-es főúthoz csatlakozik, a Szécsény és Kishartyán közötti, a főút által nem érintett települések legfontosabb útja.

Nyomvonala[szerkesztés]

Szécsény északi külterületén ágazik ki a 22-es főútból, annak 44+300-as kilométerszelvénye közelében, nagyjából keleti irányban. Hamarosan délebbnek fordul. és először Benczúrfalva településrészen halad keresztül, 1. és 2. kilométere között, 3,5 kilométere után keletebbnek fordulva lép át Magyargéc közigazgatási területére, és egyben rögtön Kisgéc községrész házai közé ér. Magyargéc központját 6 kilométer után éri el. Hetedik kilométerénél lépi át Nógrádmegyer határát, a település központját 8 kilométer után éri el.

Eddig folyamatosan nagyjából párhuzamosan haladt a Nógrádmegyeri-patakkal, amit azonban a kilencedik kilométerénél keresztez és elválnak egymástól. Sóshartyán a következő település, ennek központja az út 13. kilométerénél van, majd átlép Kishartyánba. Utóbbi településen ér véget, visszatorkollva a 22-esbe, annak 62+600-as szelvénye közelében. Az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint a teljes hossza 15,572 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019. április 18.