2019-es debreceni önkormányzati választás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(2019-es debreceni önkormányzati választások szócikkből átirányítva)

2019. október 13-án Magyarországon, és ezáltal Debrecenben is önkormányzati választást tartottak. A városban a hivatalban lévő polgármester, Papp László és a Fidesz-KDNP fölényes győzelmet aratott.

Polgármesterjelölt Papp László Varga Zoltán Kőszeghy Csanád Ábel Rigó István
Párt: Fidesz-KDNP Debreceni Demokraták

(DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás)

Momentum-Jobbik-LMP Civil Fórum
Polgármester-választás: 61,77% (35 029) 21,54% (12 215) 12,06% (6 841) 4,62% (2 621)
Közgyűlési mandátumok:
23 / 32
4 / 32
3 / 32
2 / 32

Előzmények[szerkesztés]

A kormányzó Fidesz-KDNP 1998 óta irányítja a várost. 1998 és 2014 között Kósa Lajos volt Debrecen polgármestere. A 2014-es választáson a kormánypártok a korábbi alpolgármestert, Papp Lászlót indították, aki megnyerte a választást. A Fidesz-KDNP a korábbi választási sikere miatt így a hivatalban lévő polgármestert indította. Az ország más nagyvárosaival ellentétben az ellenzéki pártok nem tudtak teljeskörűen összefogni Debrecenben, ezért a Demokratikus Koalíció Varga Zoltán, a Jobbik pedig Kőszeghy Csanád Ábel személyében külön polgármestejelölet indított. Varga mögé a baloldali pártok, míg Kőszeghy mögé a Momentum és az LMP állt be. A Civil Fórum Rigó Istvánt indította.

Kampány[szerkesztés]

A kampányidőszak nyár eleji kezdetekor már kiderült, hogy az ellenzék külön indul Debrecenben. Az MKKP erős ambíciókkal vágott neki a választásnak, Debrecent a Kárpátokig akarták kitolni, lakosságát pedig 1 000 000 főre emelni,[1] de végül a párt nem tudott elindulni a választáson. A Varga Zoltánt támogató pártokat tömörítő Debreceni Demokraták 2019 augusztus 15-én tették közzé hétfejezetes, és harmincpontos választási programjukat .[2] A programban többek között gondoskodó és élhető várost ígértek, illetve a közlekedés átalakítására helyezték a hangsúlyt. Augusztus 24-én a Momentum, a Jobbik, és az LMP "Ébresszük fel Debrecent!" címmel tett közzé választási programot, melyben a közlekedés, a szociális kérdések, az egészségügy, és a zöld város, környezetvédelem koncepciója kapta a legnagyobb figyelmet .[3] Legkésőbb a Fidesz jelentetett meg programanyagot, igaz, nem hivatalos programot, hanem ŐrVáros címmel kampánymagazint. A 16 oldalas, A!-es formátumú nyomtatványt minden debreceni lakoshoz eljutatták, amely több ígéreten kívül egy ötoldalas interjút is tartalmazott a polgármesterrel. A kampányújságban megjelent egy "Szavazzon a stabilitás, biztonság és fejlődés programjára!" felszólítás is, annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP nem jelentetett meg programot.[4] Az ellenzék részéről többször is kampánytéma volt a korrupció kérdése. Október elején a bíróság úgy döntött, hogy a kormánypártoknak el kell távolítaniuk egy illegálisan kihelyezett plakátot, ami Varga Zoltán feljelentésének következménye volt. A Jobbik és a Momentum kritizálta a Fideszt a Bem tér elmaradt felújítása miatt, és zöldítést ígért.[5] A kampány során többször is felmerült egy polgármesterjelölti vita igénye, és egy felmérés szerint a lakosság 89%-ka támogatta volna a megrendezését, köztük a Fidesz táborának jelentős része is. Végül a kezdeményezés kudarcot vallott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tamás, Tóth: A Kárpátokig tolná ki Debrecen határát a Kutyapárt (magyar nyelven). www.debreciner.hu, 2019. május 25. (Hozzáférés: 2021. augusztus 22.)
  2. Hét fejezetben 30 pont a debreceni baloldal választási programja (magyar nyelven). www.debreciner.hu, 2019. augusztus 15. (Hozzáférés: 2021. augusztus 22.)
  3. Ébresszük fel Debrecent! – hirdeti a Momentum-Jobbik-LMP debreceni programja (magyar nyelven). www.debreciner.hu, 2019. augusztus 24. (Hozzáférés: 2021. augusztus 22.)
  4. Debreciner: A következő öt év a városépítésé lesz - ígéri a debreceni Fidesz (magyar nyelven). www.debreciner.hu, 2019. augusztus 29. (Hozzáférés: 2021. augusztus 22.)
  5. Tamás, Tóth: Elmaradt a Bem tér beígért felújítása - Zöldítené Debrecen közparkjait a Momentum-Jobbik-LMP szövetség (magyar nyelven). www.debreciner.hu, 2019. október 4. (Hozzáférés: 2021. augusztus 22.)