2007-es bostoni bombabotrány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Aqua Teen Hunger Force szereplője a villogó táblán

A bostoni bombabotrány egy, a 2007. január 31-én Boston városában kitört bombabotrány neve. A Cartoon Network egy gerillamarketinges fogással szerette volna reklámozni az Adult Swimen futó Aqua Teen Hunger Force című rajzfilmsorozatot, oly módon, hogy a város különböző pontjain a sorozat egyik figuráját ábrázoló, villogó szerkezeteket helyeztek el.[1] Ám ez balul sült el, mivel egy helyi lakos pokolgépnek hitte a reklámkelléket és bejelentést tett a rendőrségen. Később terrorizmus gyanúja miatt elsőfokú biztonsági intézkedéseket vezettek be, hidakat zártak le és a metrót is kiürítették.[2] A tűzszerészek szinte teljes Bostont fölforgatták.

Bostonon túl még kilenc városban, köztük New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban, Chicagóban és Philadelphiában is elhelyezték a reklámkellékeket, de e városokban nem okoztak zűrzavart.

Következményei[szerkesztés]

A botrány miatt a Cartoon Network akkori elnöke, Jim Samples lemondott és a csatornára kétmillió dolláros pénzbírságot szabtak ki.[3] Samples helyére Stuart Snyder került.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Aqua Teen Hunger Force
A Wikimédia Commons tartalmaz 2007-es bostoni bombabotrány témájú médiaállományokat.
  1. Pánik tört ki egy rajzfilm promóciója miatt. Origo, 2007. február 1. (Hozzáférés: 2013. január 17.)
  2. Szőcs Csongor-Ernő: A legviccesebb marketing-hibák. Penzcsinalok.transindex.ro, 2012. október 1. (Hozzáférés: 2013. január 17.)
  3. Cartoon Network boss quits over bomb scare (angol nyelven). CNN.com, 2007. február 9. (Hozzáférés: 2013. január 17.)