1995-ös franciaországi sztrájkok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az 1995-ös franciaországi sztrájkokat a közalkalmazott vitték véghez 1995. novembere és decembere között. A sztrájkok nagy népszerűségnek örvendtek a társadalom körében, annak ellenére hogy a sztrájkok részeként megbénult az ország tömegközlekedési hálózata és egyéb intézmények is. A sztrájkok egy nagyobb társadalmi mozgalom részeként keletkeztek, amik Alain Juppé miniszterelnök reformjai ellen szóltak. 1968 óta nem volt ekkora társadalmi megmozdulás.[1][2]

Események[szerkesztés]

1995 májusában a franciaországi elnökválasztást Jacques Chirac, a Tömörülés a Köztársaságért jobboldali párt jelöltje nyert meg. Miniszterelnöknek Alain Juppét nevezte ki. Juppé jóléti kiadáscsökkentő intézkedéseket jelentett be: a maastrichiti kritériumoknak megfelelően 5%-ról 3%-ra akarták csökkenteni a deficitet. Először diákmozgalmak tüntettek a kormány konzervatív lépései miatt, amely a jóléti kiadások csökkentését, a nők jogait és az abortuszt és a fogamzásgátlást is érintette. Október 10 és november 24-én miután a kormány bejelentette, hogy a közszférában befagyasztják a béreket, a nagy francia szakszervezeti konföderációk általános sztrájkot hirdettek.

Decemberben a vasutasok hirdettek sztrájkot Alain Juppé reformterve ellen, amellyel megbénították az ország vasúti hálózatát. A sztrájk oka, hogy a kormány el akarta venni az ország állami vasúttársaságának az SNCF dolgozóinak a korkedvezményes nyugdíjazását, amivel 55 évesen mehettek nyugdíjba. Emellett több ezer állást akart a vezetőség megszüntetni, anélkül hogy a dolgozókkal egyeztettek volna. A vasutasok sztrájkjához csatlakoztak a párizsi metró dolgozói, postai alkalmazottak, tanárok és egyéb közalkalmazottak. A sztrájk eleinte Párizsban volt majd rövidesen átterjedt az egész országra.

December 15-én a sztrájkok hatására Alain Juppé visszavonta a reformcsomagot.

Számok[szerkesztés]

Statisztikák szerint 1995-ben 6 millió ember vett részt a sztrájkban, 1994-ben csak 1 millió fő. A 6 millióból, 4 millió fő a közszférában sztárjkolt, többek közt a France Télécom dolgozói, a félig és teljesen magán szektorban 2 millió fő sztrájkolt (SNCF, RATP, Air France, Air Inter).[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Trat, Josette (1996). „Autumn 1995: a social storm blows over France”. Social Politics 3 (2–3), 223–236. o.  
  2. "Winter of discontent" Archiválva 2012. november 6-i dátummal a Wayback Machine-ben, PBS Online NewsHour, 8 December 1995. URL visited on 18 December 2006.
  3. L'Humanité, 16 November 1996. Six fois plus de jours de grève en 1995 Sablon:In lang