1958-as labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Labdarúgó-világbajnokság
(1958)
(Världsmästerskapet i Fotboll Sverige 1958)
Adatok
Rendező Svédország
Dátumjúnius 8.június 29.
Csapatok16 (3 szövetségből)
(selejtezőben indult: 55)
Helyszínek12 (12 rendező városban)
HonlapHivatalos honlap

Címvédő NSZK
Győztes Brazília (1. cím)
Statisztika
Mérkőzések35
Gólok126 (átlag: 3,6)
Nézőszám
Összesen919 580 (átlag: 26 274)

GólkirályFranciaország Just Fontaine
(13 gólos)
Legjobb fiatal játékosBrazília Pelé

 ← 19541962 → 

Az 1958-as labdarúgó-világbajnokság volt a 6. labdarúgó-világbajnokság. Svédországban tartották meg június 8-ától június 29-éig. A FIFA 1950-ben választotta ki Svédországot rendezőnek.

A döntőt Brazília nyerte 5–2-re a házigazda Svédország ellen. A torna gólkirálya a francia Just Fontaine lett 13 találattal.

Ezen a tornán debütált a brazil válogatottban az alig 17 éves Pelé, aki később minden idők egyik legjobb labdarúgójává vált.

Rendező[szerkesztés]

Argentína, Chile, Mexikó és Svédország érdeklődött a torna rendezésre iránt. Végül egyedül Svédország adta le a pályázatát és a FIFA 1950. június 23-i Rio de Janeiro-i kongresszusán megkapta a rendezés jogát.[1]

Selejtezők[szerkesztés]

A tornára kijutott országok

A selejtezők során összesen 55 válogatott vett részt, mely a 16 kiadó helyért versengett. A selejtezők végén története során először kvalifikálta magát a szovjet válogatott, emellett először (és eddig utoljára) jutott ki mind a 4 brit válogatott a világbajnokságra.

A sorsolás 1958. február 8-án, Solnában zajlott. Eszerint a 16 részt vevő válogatottat négy 4 fős csoportba sorsolták. Minden csoportban 1-1 brit, kelet-európai, nyugat-európai és latin-amerikai csapat szerepelt.

Összegzés[szerkesztés]

A torna lebonyolítása változott a 4 évvel korábbiéhoz képest: 16 válogatott kvalifikálta magát a tornára, de ezúttal mindenki játszott csoportja többi tagja ellen legalább egyszer, döntetlen esetén hosszabbítás nélkül. Ha a csoportmérkőzések végén a csoportok második és harmadik helyezettjei azonos pontszámmal álltak, következett a rájátszás, és a győztes jutott a negyeddöntőbe. Ha ez a mérkőzés döntetlennel zárult, a gólkülönbség döntött. Ha egy csoportban az első két helyezett állt azonos pontszámmal, a gólkülönbség döntött.

A 4. csoportban, a későbbi győztes brazil válogatottban egészen az utolsó , Szovjetunió elleni csoportmérkőzésig nem lépett pályára a torna felfedezettje, Pelé. Ezen a mérkőzésen, bár még nem talált a kapuba, a brazil válogatott győzni tudott, többek között Garrinchának köszönhetően. A győzelemnek köszönhetően a „Selecão” a csoportját is megnyerte. Ezelőtt a találkozó előtt a brazil válogatott 0–0-s döntetlent játszott Anglia ellen, ez volt a világbajnokságok történetének első gól nélkül végződő mérkőzése. Az angol csapat végül rájátszásra kényszerült, ahol a Szovjetunióval találkoztak. Ezt a mérkőzést Anatolij Iljin 67. percben szerzett találata döntötte el, így ebből a csoportból a brazil és a szovjet csapat jutott a negyeddöntőbe, míg Angliának és Ausztriának véget ért a világbajnokság.

A rájátszásra szükség volt az 1. (Észak-Írország jutott a legjobb 8 közé Csehszlovákia legyőzésével) és a 3. (Wales 2–1-re győzte le a magyar labdarúgó-válogatottat) csoportban is. A magyar válogatott az 1956-os forradalom és az ezt követő emigrációk miatt nagyon meggyengülve szerepelt ezen a világbajnokságon. A négy évvel korábban ezüstérmes csapatból mindössze négyen, Grosics Gyula, Bozsik József, Budai László és Hidegkuti Nándor maradtak.

A négy brit csapat közül Skócia került a legnehezebb csoportba, ellenfelei ugyanis Jugoszlávia, Paraguay és Franciaország voltak. A csoportban végül minden a várakozásoknak megfelelően alakult, a francia válogatott lett az első, Jugoszlávia a második, míg a skótok az utolsó helyen végeztek.

A negyeddöntőben a későbbi gólkirály, a francia Just Fontaine hasonló ütemben szerezte a gólokat, mint a csoportmérkőzések során. Észak-Írország ellen újabb 2 gólt rúgott. Az NSZK Helmut Rahn góljával győzte le Jugoszláviát, Svédország pedig két góllal bizonyult jobbnak a szovjet válogatottnál. Brazília Wales 1–0-s legyőzésével jutott az elődöntőbe.

Az elődöntőben a házigazda Svédország tovább folytatta menetelését, ezúttal az NSZK-t győzték le viszonylag könnyen, 3–1-re , bár ez Erich Juskowiak kiállításának (ő lett a második kiállított játékos a világbajnokságokon, az első 1930-ban volt), valamint a csapatkapitány Fritz Walter sérülésének is volt köszönhető (ez a sérülés egyben karrierje végét is jelentette). Mivel cserélni először az 1970-es világbajnokságon lehetett, így a német válogatott 9 emberrel fejezte be a mérkőzést.

A másik elődöntőben, a Franciaország-Brazília találkozón Fontaine hiába szerzett 2 gólt, a brazilok nagyszerűen játszottak, és végül 5–2-es győzelemmel jutottak a döntőbe, ahol Svédország várt rájuk. Ezen a mérkőzésen Pelé mesterhármast szerzett.

A bronzmérkőzésen a francia válogatott nagyrészt Just Fontaine 4 góljának köszönhetően nagyon simán, 6–3-ra legyőzte az NSZK válogatottját. Fontaine végül 13 találattal lett gólkirály, ezt a rekordot azóta sem sikerült senkinek megdöntenie.

A döntőt Solnában, 50 ezer néző előtt rendezték. A brazil válogatott korán, már a 4. percben gólt kapott, ám nem törtek össze, nem sokkal ezután Vavá egyenlített. Ő később még egy gólt szerzett. A második félidőben már nem volt esélye a svéd válogatottnak, ugyanis előbb Pelé duplázott, majd a 68. percben Zagallo is betalált. Ezután a svéd csapat már csak szépíteni tudott, ezzel kialakult az 5–2-es végeredmény. Brazília ezen a tornán szerezte meg első világbajnoki címét.

Helyszínek[szerkesztés]

A mérkőzéseket 12 város (Borås, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Norrköping, Sandviken, Stockholm (Solna), Uddevalla, Västerås) 12 stadionjában rendezték.

Solna (Stockholm) Göteborg Malmö Helsingborg
Råsunda Stadion Ullevi Malmö Stadion Olimpiai Stadion
Befogadóképesség: 52,400 Befogadóképesség: 53,500 Befogadóképesség: 30,000 Befogadóképesség: 27,000
Eskilstuna
1958-as labdarúgó-világbajnokság (Svédország)
Tunavallen
Befogadóképesség: 20,000
Norrköping
Idrottsparken
Befogadóképesség: 20,000
Sandviken
Jernvallen
Befogadóképesség: 20,000
Uddevalla
Rimnersvallen
Befogadóképesség: 17,778
Borås Halmstad Örebro Västerås
Ryavallen Örjans Vall Eyravallen Arosvallen
Befogadóképesség: 15,000 Befogadóképesség: 15,000 Befogadóképesség: 13,000 Befogadóképesség: 10,000

Játékvezetés[szerkesztés]

A világbajnokság arról adott számot, hogy a világ labdarúgása négy esztendő alatt megint jó nagyot haladt előre. A játékvezetés szempontjából láthatóan megkezdődött az a törekvés, hogy az egységes szellemű játékvezetés világméretekben valósulhasson meg. A játék követésének taktikája minden mérkőzésen átlós rendszerben történt. Annak ellenére, hogy az oldalvonalas és az átlós játékvezetői taktika alkalmazásával is elérhető magas színvonalú szolgálat, bebizonyosodott, hogy az átlós módszer jobban szolgálja a játék gyors fejlődését. A partjelzők felfogása – a FIFA elvárásának megfelelően olyan játékvezetők végezték a partjelzői feladatokat, akik maguk is tényleges játékvezetők, alig ismerték egymást és előfordulhattak burkolt sértődések is – változott, nagyobb teret kaptak az együttműködés megvalósításában, felelős jelzéseik tartalmát megnövelték. A bedobás, szögletrúgás, kirúgás és a leshelyzet jelzésén túl, beavatkozhattak a játékba akkor, ha véleményük szerint a játékvezető nem láthatta a szabálysértést. A lesállások elbírálásánál a játékvezetők teljesen a partjelzőkre bízták magukat.

A partjelzők szakmai fejlődése biztosítéka a magasabb szintű játékvezetésnek.

Etikátlanság[szerkesztés]

Johan Mowat (skót) játékvezetőt a svéd-magyar mérkőzés után etikátlanság miatt a FIFA JB vezetői hazaküldték.

Játékvezetők[szerkesztés]

Európa

Dél-Amerika

Sorsolás[szerkesztés]

Nyugat-európai kalap Kelet-európai kalap Brit kalap Amerikai kalap

Keretek[szerkesztés]

Eredmények[szerkesztés]

Csoportmérkőzések[szerkesztés]

1. csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
német NSZK 3 1 2 0 7 5 +2 4
 Észak-Írország 3 1 1 1 4 5 –1 3
csehszlovákia Csehszlovákia 3 1 1 1 8 4 +4 3
 Argentína 3 1 0 2 5 10 –5 2
NSZK NSZK 3–1  Argentína
Rahn Gól : 32' 32' Gól : 79' 79'
Seeler Gól : 40' 40'
(2–1)
Jegyzőkönyv
Corbatta Gól : 2' 2'
Malmö Stadion, Malmö
Nézőszám: 32 000
Játékvezető: Reginald Leafe Angol (angol)
Asszisztensek: Leo Helge (dán), Sten Ahlner (svéd)


Észak-Írország  1–0 Csehszlovákia Csehszlovákia
Cush Gól : 16' 16' (1–0)
Jegyzőkönyv
Örjans Vall, Halmstad
Nézőszám: 26 000
Játékvezető: Friedrich Seipelt Ausztria (osztrák)
Asszisztensek: Arthur Ellis (angol), Joaquim Campos (portugál)


Argentína  3–1  Észak-Írország
Corbatta Gól : 38' 38' (11-esből)
Menéndez Gól : 55' 55'
Avio Gól : 89' 89'
(1–1)
Jegyzőkönyv
McParland Gól : 3' 3'
Örjans Vall, Halmstad
Nézőszám: 14 000
Játékvezető: Sten Ahlner Svéd (svéd)
Asszisztensek: Joaquim Campos (portugál), Leo Helge (dán)


NSZK NSZK 2–2 Csehszlovákia Csehszlovákia
Schäfer Gól : 59' 59'
Rahn Gól : 70' 70'
(0–2)
Jegyzőkönyv
Dvořák Gól : 24' 24' (11-esből)
Zikán Gól : 43' 43'
Olimpiai Stadion, Helsingborg
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Arthur Ellis Angol (angol)
Asszisztensek: Reginald Leafe (angol), Friedrich Seipelt (osztrák)


NSZK NSZK 2–2  Észak-Írország
Rahn Gól : 20' 20'
Seeler Gól : 79' 79'
(1–1)
Jegyzőkönyv
McParland Gól : 17' 17' Gól : 58' 58'
Malmö Stadion, Malmö
Nézőszám: 35 000
Játékvezető: Joaquim Campos Portugál (portugál)
Asszisztensek: Sten Ahlner (svéd), Leo Helge (dán)


Csehszlovákia Csehszlovákia 6–1 Argentína 
Dvořák Gól : 8' 8'
Zikán Gól : 17' 17' Gól : 40' 40'
Feureisl Gól : 69' 69'
Václav Hovorka Gól : 82' 82' Gól : 89' 89'
(3–0)
Jegyzőkönyv
Corbatta Gól : 65' 65' (11-esből)
Olimpiai Stadion, Helsingborg
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Arthur Ellis Angol (angol)
Asszisztensek: Reginald Leafe (angol), Friedrich Seipelt (osztrák)

Rájátszás[szerkesztés]
Észak-Írország  2–1 (h.u.) Csehszlovákia Csehszlovákia
McParland Gól : 44' 44' Gól : 91' 91' (1–1)
Jegyzőkönyv
Zikán Gól : 19' 19'
Malmö Stadion, Malmö
Nézőszám: 26 000
Játékvezető: Maurice Guigue Franciaország (francia)
Asszisztensek: Joaquim Campos (portugál), Sten Ahlner (svéd)

2. csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
 Franciaország 3 2 0 1 11 7 +4 4
 Jugoszlávia 3 1 2 0 7 6 +1 4
 Paraguay 3 1 1 1 9 12 –3 3
 Skócia 3 0 1 2 4 6 –2 1
Franciaország  7–3  Paraguay
Fontaine Gól : 24' 24' Gól : 30' 30' Gól : 67' 67'
Piantoni Gól : 52' 52'
Wisniewski Gól : 61' 61'
Kopa Gól : 70' 70'
Vincent Gól : 83' 83'
(2–2)
Jegyzőkönyv
Amarilla Gól : 20' 20' Gól : 44' 44' (11-esből)
Romero Gól : 50' 50'
Malmö Stadion, Malmö
Nézőszám: 16 500
Játékvezető: Juan Gardeazabal Spanyolország (spanyol)
Asszisztensek: Mervyn Griffiths (walesi), Juan Brozzi (argentin)


Jugoszlávia Jugoszlávia 1–1  Skócia
Petaković Gól : 6' 6' (1–0)
Jegyzőkönyv
Murray Gól : 49' 49'
Arosvallen, Västerås
Nézőszám: 9 500
Játékvezető: Raymon Wyssling Svájc (svájci)
Asszisztensek: Vincenzo Orlandini (olasz), Martin Macko (csehszlovák)


Jugoszlávia Jugoszlávia 3–2  Franciaország
Petaković Gól : 16' 16'
Veselinović Gól : 63' 63' Gól : 88' 88'
(1–1)
Jegyzőkönyv
Fontaine Gól : 4' 4' Gól : 85' 85'
Arosvallen, Västerås
Nézőszám: 12 000
Játékvezető: Mervyn Griffiths Wales (walesi)
Asszisztensek: Raymon Wyssling (svájci), Georg Dragvoll (norvég)


Paraguay  3–2  Skócia
Agüero Gól : 4' 4'
Gól : 45' 45'
Parodi Gól : 73' 73'
(2–1)
Jegyzőkönyv
Mudie Gól : 24' 24'
Collins Gól : 74' 74'
Idrottsparken, Norrköping
Nézőszám: 12 000
Játékvezető: Vincenzo Orlandini Olaszország (olasz)
Asszisztensek: Juan Gardeazabal (spanyol), Bengt Andrén (svéd)


Franciaország  2–1  Skócia
Piantoni Gól : 22' 22'
Fontaine Gól : 44' 44'
(2–0)
Jegyzőkönyv
Baird Gól : 58' 58'
Eyravallen, Örebro
Nézőszám: 13 500
Játékvezető: Juan Brozzi Argentína (argentin)
Asszisztensek: Vincenzo Orlandini (olasz), Raymon Wyssling (svájci)


3. csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
 Svédország 3 2 1 0 5 1 +5 5
Wales 3 0 3 0 2 2 0 3
 Magyarország 3 1 1 1 6 3 +3 3
 Mexikó 3 0 1 2 1 8 –7 1
Svédország  3–0  Mexikó
Simonsson Gól : 17' 17' Gól : 64' 64'
Liedholm Gól : 57' 57' (11-esből)
(1–0)
Jegyzőkönyv
Råsunda Stadion, Solna
Nézőszám: 45 000
Játékvezető: Nyikolaj Gavrilovics Latisev Szovjetunió (szovjet)
Asszisztensek: Johan Mowat (skót), Arne Eriksson (finn)


Magyarország  1–1 Wales
Bozsik Gól : 5' 5' (1–1)
Jegyzőkönyv
Charles Gól : 27' 27'
Jernvallen, Sandviken
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: José María Codesal Uruguay (uruguayi)
Asszisztensek: Leo Lemešić (jugoszláv), Lucien van Nuffel (belga)


Mexikó  1–1 Wales
Belmonte Gól : 89' 89' (0–1)
Jegyzőkönyv
Allchurch Gól : 32' 32'
Råsunda Stadion, Solna
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Leo Lemešić Jugoszlávia (jugoszláv)
Asszisztensek: Nyikolaj Gavrilovics Latisev (szovjet), José María Codesal (uruguayi)


Svédország  2–1  Magyarország
Hamrin Gól : 34' 34' Gól : 55' 55' (1–0)
Jegyzőkönyv
Tichy Gól : 77' 77'
Råsunda Stadion, Solna
Nézőszám: 40 000
Játékvezető: Johan Mowat Skót (skót)
Asszisztensek: Lucien van Nuffel (belga), Georg Dragvoll (norvég)


Svédország  0–0 Wales
(0–0)
Jegyzőkönyv
Råsunda Stadion, Solna
Nézőszám: 35 000
Játékvezető: Lucien van Nuffel Belgium (belga)
Asszisztensek: Leo Lemešić (jugoszláv), Nyikolaj Gavrilovics Latisev (szovjet)


Magyarország  4–0  Mexikó
Tichy Gól : 19' 19' Gól : 46' 46'
Sándor Gól : 54' 54'
Bencsics Gól : 69' 69'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Jernvallen, Sandviken
Nézőszám: 13 300
Játékvezető: Arne Eriksson Finnország (finn)
Asszisztensek: José María Codesal (uruguayi), Johan Mowat (skót)

Rájátszás[szerkesztés]
Wales 2–1  Magyarország
Allchurch Gól : 55' 55'
Medwin Gól : 76' 76'
(0–1)
Jegyzőkönyv
Tichy Gól : 33' 33'
Råsunda Stadion, Solna
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Nyikolaj Gavrilovics Latisev Szovjetunió (szovjet)
Asszisztensek: José María Codesal (uruguayi), Arne Eriksson (finn)

4. csoport[szerkesztés]

Csapat M Gy D V Lg Kg Gk P
 Brazília 3 2 1 0 5 0 +5 5
 Szovjetunió 3 1 1 1 4 4 0 3
 Anglia 3 0 3 0 4 4 0 3
 Ausztria 3 0 1 2 2 7 –5 1
Brazília  3–0  Ausztria
Mazola Gól : 38' 38' Gól : 89' 89'
Nílton Santos Gól : 49' 49'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Rimnersvallen, Uddevalla
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Maurice Guigue Francia (francia)
Asszisztensek: Albert Dusch (NSZK), Johan Bronkhorst (holland)


Szovjetunió szovjet 2–2  Anglia
Szimonyan Gól : 13' 13'
A. Ivanov Gól : 55' 55'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Kevan Gól : 66' 66'
Finney Gól : 85' 85'
Ullevi, Göteborg
Nézőszám: 45 000
Játékvezető: Zsolt István Magyarország (magyar)
Asszisztensek: Birger Nilsen (norvég), Carl Jørgensen (dán)


Brazília  0–0  Anglia
(0–0)
Jegyzőkönyv
Ryavallen, Borås
Nézőszám: 30 000
Játékvezető: Albert Dusch Németország (NSZK)
Asszisztensek: Bertil Lööw (svéd), Zsolt István (magyar)


Szovjetunió szovjet 2–0  Ausztria
Iljin Gól : 15' 15'
V. Ivanov Gól : 62' 62'
(1–0)
Jegyzőkönyv
Ullevi, Göteborg
Nézőszám: 22 000
Játékvezető: Carl Jørgensen Dánia (dán)
Asszisztensek: Birger Nilsen (norvég), Gösta Ackerborn (svéd)


Anglia  2–2  Ausztria
Haynes Gól : 56' 56'
Kevan Gól : 73' 73'
(0–1)
Jegyzőkönyv
Koller Gól : 16' 16'
Körner Gól : 70' 70'
Ryavallen, Borås
Nézőszám: 16 800
Játékvezető: Johan Bronkhorst Hollandia (holland)
Asszisztensek: Albert Dusch (NSZK), Zsolt István (magyar)


Brazília  2–0 szovjet Szovjetunió
Vavá Gól : 2' 2' Gól : 65' 65' (1–0)
Jegyzőkönyv
Ullevi, Göteborg
Nézőszám: 50 000
Játékvezető: Maurice Guigue Franciaország (francia)
Asszisztensek: Birger Nilsen (norvég), Carl Jørgensen (dán)

Rájátszás[szerkesztés]
Szovjetunió szovjet 1–0  Anglia
Iljin Gól : 68' 68' (0–0)
Jegyzőkönyv
Ullevi, Göteborg
Nézőszám: 23 180
Játékvezető: Albert Dusch Németország (NSZK)
Asszisztensek: Johan Bronkhorst (holland), Friedrich Seipelt (osztrák)

Kieséses szakasz[szerkesztés]

NegyeddöntőkElődöntőkDöntő
Malmö
 NSZK1
Göteborg
 Jugoszlávia0
NSZK NSZK1
Solna
 Svédország3
 Svédország2
Solna
 Szovjetunió0
 Svédország2
Norrköping
 Brazília5
 Franciaország4
Solna
 Észak-Írország0
 Franciaország2Bronzmérkőzés
Göteborg
 Brazília5Göteborg
 Brazília1
NSZK NSZK3
Wales0
 Franciaország6

Negyeddöntők[szerkesztés]


Svédország  2–0 szovjet Szovjetunió
Hamrin Gól : 49' 49'
Simonsson Gól : 88' 88'
(0–0)
Jegyzőkönyv
Råsunda Stadion, Solna
Nézőszám: 45 000
Játékvezető: Reginald Leafe Anglia (angol)
Asszisztensek: Juan Brozzi (argentin), Georg Dragvoll (norvég)


Brazília  1–0 Wales
Pelé Gól : 66' 66' (0–0)
Jegyzőkönyv
Ullevi, Göteborg
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Friedrich Seipelt Ausztria (osztrák)
Asszisztensek: Maurice Guigue (francia), Albert Dusch (NSZK)


NSZK NSZK 1–0 Jugoszlávia Jugoszlávia
Rahn Gól : 12' 12' (1–0)
Jegyzőkönyv
Malmö Stadion, Malmö
Nézőszám: 20 000
Játékvezető: Raymon Wyssling Svájc (svájci)
Asszisztensek: Joaquim Campos (portugál), Leo Helge (dán)

Elődöntők[szerkesztés]

Franciaország  2–5  Brazília
Fontaine Gól : 9' 9'
Piantoni Gól : 83' 83'
(1–2)
Jegyzőkönyv
Vavá Gól : 2' 2'
Didi Gól : 39' 39'
Pelé Gól : 52' 52' Gól : 64' 64' Gól : 75' 75'
Råsunda Stadion, Solna
Nézőszám: 27 000
Játékvezető: Mervyn Griffiths Wales (walesi)
Asszisztensek: Raymon Wyssling (svájci), Reginald Leafe (angol)


NSZK NSZK 1–3  Svédország
Schäfer Gól : 24' 24' (1–1)
Jegyzőkönyv
Skoglund Gól : 32' 32'
Gren Gól : 81' 81'
Hamrin Gól : 88' 88'
Ullevi, Göteborg
Nézőszám: 50 000
Játékvezető: Zsolt István Magyarország (magyar)
Asszisztensek: Friedrich Seipelt (osztrák), Arthur Ellis (angol)

A harmadik helyért[szerkesztés]

NSZK NSZK 3–6  Franciaország
Cieslarczyk Gól : 18' 18'
Rahn Gól : 52' 52'
Schäfer Gól : 84' 84'
(1–3)
Jegyzőkönyv
Fontaine Gól : 16' 16' Gól : 36' 36' Gól : 78' 78' Gól : 89' 89'
Kopa Gól : 27' 27' (11-esből)
Douis Gól : 50' 50'
Ullevi, Göteborg
Nézőszám: 25 000
Játékvezető: Juan Brozzi Argentína (argentin)
Asszisztensek: Arthur Ellis (angol), Bengt Lundell (svéd)

Döntő[szerkesztés]

Svédország  2–5  Brazília
Liedholm Gól : 4' 4'
Simonsson Gól : 80' 80'
(1–2)
Jegyzőkönyv
Vavá Gól : 9' 9' Gól : 32' 32'
Pelé Gól : 55' 55' Gól : 90' 90'
Zagallo Gól : 68' 68'
Råsunda Stadion, Solna
Nézőszám: 51 800
Játékvezető: Maurice Guigue Franciaország (francia)
Asszisztensek: Albert Dusch (NSZK), Juan Gardeazabal (spanyol)

Díjak[szerkesztés]

Az 1958-as labdarúgó-világbajnokság győztese

Brazília
1. cím

Gólszerzők[szerkesztés]

13 gólos
6 gólos
5 gólos
4 gólos
3 gólos

2 gólos
1 gólos

Végeredmény[szerkesztés]

Az első négy helyezett utáni sorrend nem tekinthető hivatalosnak, mivel ezekért a helyekért nem játszottak mérkőzéseket. Ezért e helyezések meghatározása a következők szerint történt:

  1. több szerzett pont,
  2. jobb gólkülönbség,
  3. több szerzett gól,
  4. nemzetnév.

A hazai csapat eltérő háttérszínnel kiemelve.

Az 1958-as labdarúgó-világbajnokságon részt vevő országok helyezései
  A negyeddöntőben kiesett
  A csoportkörben kiesett
Helyezés Nemzet M Gy D V G+ G– Gk P
01 Arany  Brazília 6 5 1 0 16 4 +12 11
02 Ezüst  Svédország 6 4 1 1 12 7 +5 9
03 Bronz  Franciaország 6 4 0 2 23 15 +8 8
4  NSZK 6 2 2 2 12 14 −2 6
A negyeddöntőben estek ki
5 Wales 5 1 3 1 5 5 0 5
6  Szovjetunió 5 2 1 2 5 6 −1 5
7  Észak-Írország 5 2 1 2 6 10 −4 5
8  Jugoszlávia 4 1 2 1 7 7 0 4
A csoportkörben estek ki
9  Csehszlovákia 4 1 1 2 9 6 +3 3
10  Magyarország 4 1 1 2 7 5 +2 3
11  Anglia 4 0 3 1 4 5 −1 3
12  Paraguay 3 1 1 1 9 12 −3 3
13  Argentína 3 1 0 2 5 10 −5 2
14  Skócia 3 0 1 2 4 6 −2 1
15  Ausztria 3 0 1 2 2 7 −5 1
16  Mexikó 3 0 1 2 1 8 −7 1

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FIFA World Cup Host annoucement decision”. [2018. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. december 24.) 

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:FIFA World Cup 1958
A Wikimédia Commons tartalmaz 1958-as labdarúgó-világbajnokság témájú médiaállományokat.