1939–1940-es magyar jégkorongbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 4. első osztályú jégkorong bajnokságban öt csapat indult el. A mérkőzéseket 1939. december 11. és 1940. január 31. között rendezték meg a Városligeti Műjégpályán.

Ebben a szezonban indultak először vidéki csapatok is, mégpedig az első bécsi döntés értelmében visszacsatolt területekről a Kassai AC és az Ungvári AC. A megnövekedett létszám, és a költséges utazások miatt számukra külön vidéki bajnokságot hoztak létre. A fővárosi csapatok mérkőzéseit pedig a budapesti körzetben játszották le. Végül a két körzet legjobbjai megküzdöttek volna az országos bajnoki címért, ám a döntő összecsapás elmaradt. Így a bajnoki címet a szövetség a Budapesti Korcsolyázó Egyletnek ítélte oda.

A vidéki körzet találkozói közül csupán egynek az eredményéről maradt fel hiteles információ. 1940 januárjában csapott össze a két vidéki csapat Kassán. A mérkőzést a hazai csapat nyerte meg 8:0-ra.

A budapesti körzet végeredménye[szerkesztés]

Csapat M GY D V GK Pont
1. BKE 4 3 0 1 18–5 6
2. BBTE 4 3 0 1 9–6 6
3. Ferencvárosi TC 4 0 0 4 0–16 0

A bajnokság végeredménye[szerkesztés]

1. Budapesti Korcsolyázó Egylet
2. Budapesti Budai Torna Egylet
3. Ferencvárosi TC

A BKE bajnokcsapata[szerkesztés]

Békesi Pál, Hircsák István, Endrei Tamás, Farkas István, Gosztonyi-Goszleth Béla, Hubai István, Hűvös István, Jeney Zoltán, Margó György, Miklós Sándor, Minder Sándor

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap