11 108-as mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(11 108-as közút szócikkből átirányítva)
11 108-as mellékút
ÚttípusÖsszekötő út
Hossza10,3 km
OrszágMagyarország
TartományokPest vármegye
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út elejePilisvörösvár,
Az út végePilisszentkereszt, 1111
A Wikimédia Commons tartalmaz 11 108-as mellékút témájú médiaállományokat.

A 11 108-as számú mellékút egy öt számjegyű mellékút Pest vármegyében, a Pilis hegységben, egyike annak a két közútnak, amelyek a középső szakaszán szelik át a nagyjából kelet-nyugati irányban húzódó hegységet, észak-déli irányban. (A másik ilyen út a szintén Pilisvörösvárról kiinduló, és végpontjában szintén az 1111-es mellékúthoz csatlakozó, de Pomázra beérkező, Csobánkát feltáró 1109-es út.) Jelentősége az előbbiek mellett abban áll, hogy Pilisszántó község számára egyedül ez az út biztosít távolabbra nyúló közúti kapcsolatokat, mivel lakott területének egyetlen közúti megközelítési útvonala.

Nyomvonala[szerkesztés]

Pilisvörösvár központja közelében, lámpás kereszteződéssel ágazik ki a 10-es főútból. Kiágazási pontja eredetileg – az 1990-es évekig – az azóta várossá vált település központjában (a mai Szent Erzsébet utcának a főútból való elágazásánál) volt, de akkoriban, a települési közúthálózat fejlesztésével áthelyezték a kezdőpontját a település művelődési háza mellé, a Szabadság út kiágazási pontjához.

Első, bő egy kilométeres szakaszán északnyugati irányban halad, majd Karátsonyiliget városrészt elérve északkelet felé fordul. Hamarosan kilép a város lakott területéről, keresztezi a Házi-réti-patakot, majd néhány kilométer után a Határ-réti-árok völgyét is, a Határréti-víztározó közelében. Hatodik és hetedik kilométere között végighalad Pilisszántó központján, majd egy rövid, de annál erősebben emelkedő szakasza következik, amíg el nem éri legmagasabb pontját a Szántói-nyeregben. 10. kilométere körül ér be Pilisszentkeresztre, áthalad a település központján és 10,3 kilométer után ér véget, az 1111-es útba csatlakozva, annak 17. kilométerénél. Utolsó méterein még keresztezi az Országos Kéktúra nyomvonalát is.

Települései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019. április 2.
  • Fejér megye térképe 1:150 000. Készítette és kiadta a Nyír-Karta Bt., adatok lezárva: 2004. január

Jegyzetek[szerkesztés]