1107-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1107-es összekötő út
20190325 123818 Új csomópont épül a 1107-esen.jpg
Úttípus Összekötő út
Ország Magyarország
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Budapest
Az út vége 10 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg-es főút, Pilisvörösvár

Az 1107-es számú összekötő út Buda belső részeit köti össze a 10-es főúttal, a Budai-hegység északi részén fekvő, útjába eső települések összekötésével.

Nyomvonala[szerkesztés]

Kiindulási pontja nem világos, miután Budapest belső részein az egy- és kétszámjegyű főutaknál alacsonyabb rendű utak közúthálózati számozását nemigen használják. Feltehetőleg kiindulási pontja is a 10-es főút (a Bem rakpart), ez esetben a kifelé vezető irányban az első szakasza a Csalogány utca nevet viseli, amely határvonalat képez a főváros I. és II. kerületei között. [Mivel a Vízivárosban az átmenő utak között is sok az egyirányú, a befelé vezető irányban az út ez esetben a Hattyú utcában vezet, és a Batthyány tér sarkánál, a Fő utcába torkollva ér véget.]

A Csalogány utca és a Hattyú utca egyaránt a II. kerületi Széna térnél, illetve az azzal teljesen egybeolvadó Széll Kálmán térnél ér véget, majd az út nyomvonala a Szilágyi Erzsébet fasoron halad annak végéig, egyúttal határvonalat képezve a II. kerület és a XII. kerületek közt. A Budakeszire vezető 8102-es út kiágazása (kilométer-számozása alapján valójában betorkollása) után a Hűvösvölgyi út nevet veszi fel, majd Hűvösvölgy városrész központjától a városhatárig Hidegkúti út a neve, ezen a szakaszon teljes egészében a II. kerület területén halad.

Épül az új Lidl áruházhoz leágazó középszigetes csomópont az út solymári szakaszán

Solymár területére érve az út első szakaszának neve Rózsika utca, majd a Mátyás király utca nevet veszi fel, végül a település temetőjénél, a 11 106-os, illetve 11 302-es utak közös szakaszának Óbuda felé visszavezető elágazásától kezdődően Tersztyánszky Ödön vívó lesz a névadója. [A névadás oka az, hogy az olimpikon 1929-ben ezen az útszakaszon szenvedett olyan súlyos balesetet, amely után, kórházba szállítását követően életét vesztette; a baleset helyszínét már a következő év óta egy, azóta többször átalakított emlékhely őrzi, a PEMŰ Műanyagipari Zrt. főporta-épületével átellenben, a 164-es és 264-es nappali, illetve 964-es éjszakai buszjáratok végállomásánál.]

Felújított kilométerkő az 1107-es út pilisszentiváni szakaszán

Solymár területének legnyugatibb részén az utat egykor két helyen is bányavasutak vágányai keresztezték; ezeket a kereszteződéseket az 1970-es évek elején elbontották, de a helyük ma is felismerhető. Ezeket elhagyva az út átér Pilisszentiván területére, elhalad a Slötyi nevet viselő bányató mellett, majd – végig a Szabadság út nevet viselve – a település főútjaként halad nyugat-északnyugati irányban. A település központját elhagyva keresztezi az Aranyhegyi-patak felső folyásának jobbára száraz medrét (a patak itt már a Vadász-réti-patak nevet viseli), majd elhalad Drapál János motorversenyző emlékműve közelében. A község utolsó házait elhagyva északnak fordul, néhány méteren át Pilisvörösvár közigazgatási területén halad, végül a 10-es főútba betorkollva véget ér.

Települései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Fejér megye térképe 1:150 000. Készítette és kiadta a Nyír-Karta Bt., adatok lezárva: 2004. január
  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019- április 2.

Jegyzetek[szerkesztés]