10 cm Kanone 14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
10 cm K. 14
10 cm K. 14 Ontarioban kiállítva
10 cm K. 14 Ontarioban kiállítva
Gyártási adatok
Típus tábori löveg
Ország  Német Birodalom
Tervező Krupp
Gyártó Krupp
Gyártási darabszám 724
Alkalmazás
Alkalmazó ország

 Német Birodalom

 Bolgár Királyság
Háborús alkalmazás Első világháború
Műszaki adatok
Űrméret 10 cm
Tömeg2,820 t
Csőhossz4725 mm
Csőtorkolati sebesség551 m/s
Hatásos lőtávolság12 085 m
Oldalirányzás
Magassági irányzás mínusz 5° plusz 45°

A 10 cm Kanone 14 (rövidítve 10 cm K. 14 vagy 10 cm K 14, magyarul 10 cm-es ágyú 14) egy német gyártmányú tábori löveg volt, melyet az első világháború alatt alkalmaztak.

Tervezet[szerkesztés]

A 10 cm Kanone 14 ágyút a Krupp tervezte és a 10 cm Kanone 04 ágyú leváltására szánták. Lényegében a leváltásra szánt ágyú nagy mértékben módosított változata volt, de egyaránt földi és légi célok leküzdésére is tervezték. Állványa 360°-os gyors oldalirányzást biztosított. Magassági irányzása 15°-al volt nagyobb elődjénél és mivel a magas tüzelési szögtartomány visszarúgási problémákat okozott, így egy nehéz és komplikált hátrasiklási rendszert fejlesztettek ki hozzá. Légelhárítási feladatkörben, hogy pontosságát növeljék, dupla irányzórendszerrel látták el.

Gyártás[szerkesztés]

Gyártását az első világháború kitörésekor kezdték, az első ágyúkat pedig 1915 májusában adták át a hadseregnek. Németország mellett Bulgária is rendszeresítette. Szállításáról hat lovas fogat gondoskodott, vontatás közben a lövegtalpat a talpszárakon szállították. Két ütegnyi ágyút módosítottak, hogy hegyi használathoz szét lehessen őket szerelni. Annak ellenére, hogy légvédelmi ágyúnak is tervezték, ebben a feladatkörben teljesen kudarcot vallottak vele.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 10 cm K 14 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.