1. zongoraverseny (Chopin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zongoraverseny No. 1
Zongoraverseny
Chopin concerto 1 title page.png

Zeneszerző Frédéric Chopin
Opusszám
  • 11 (opusszám)
  • B 53 (Brown catalog)
  • C 47 (Chomiński catalog)
Hangnem e-moll
Hangszerelés

Frédéric Chopin No. 1. e-moll zongoraversenye az opus 11. számot viseli.

Chopin-Ary Scheffer festménye

Keletkezése-története[szerkesztés]

Chopin zongoraversenyeinek sorrendjét megtévesztő opus számaik miatt az utókor felcserélte. Valójában az f-moll zongoraversenyt 1829-ben, az e-moll zongoraversenyt 1830-ban komponálta.

Szerkezete, jellemzői[szerkesztés]

A partitúra szerint a mű szóló zongorára, 2 fuvolára, 2 oboára, 2 klarinétra, 2 basszetkürtre, 4 francia kürtre, 2 trombitára, tenor harsonára, üstdobra és vonósokra íródott.

Tételei:

  1. Allegro maestoso
  2. Romance - Larghetto
  3. Rondo - Vivace

Chopin számára a zenekar csak másodrendű szerepet játszik, minden gondolatát zongorára fogalmazza. Versenyműveinek tutti szakaszai úgy hatnak, mintha a zongorán fogant gondolatokat a komponista, mintegy kényszerűségből vitte volna át az együttes hangszereire. Az első tételt impozáns tutti vezeti be, amint a zongora belép, szinte nem szorul a zenekar támogatására. A lassú tételt áthatja a zeneszerző magánéletét ez idő tájt felkavaró szerelmi szenvedély, gyengéd, ábrándos muzsika. A záró tétel megőrzött valamit a Mozart zongoraversenyek csillogó társalgási tónusából, de Chopin lengyel népzenei élményei is karakterisztikus színeket kölcsönöznek a tételnek.

Ismertség, előadási gyakoriság[szerkesztés]

A mű a legismertebb Chopin művek közé tartozik. Hangversenyen, hanglemezen, vagy elektronikus médiákban viszonylag gyakran hallgatható darab. A második tételt (Romance - Larghetto) utcai muzsikusok előadásában (hegedű. mélyhegedű, gitár) felhasználták a Splash című film zenéjeként, továbbá szerepel a mű a The Truman Show című filmben, valamint Leonyid Zorin Varsói melódia című színdarabjában. (Magyarországon a darab Törőcsik Mari és Sztankay István főszereplésével a Katona József Színházban került előadásra, Budapesten.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Frédéric Chopin
A Wikimédia Commons tartalmaz 1. zongoraverseny (Chopin) témájú médiaállományokat.