1-es villamos (Szeged)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1-es jelzésű villamosvonal
1
villamos
2 →
Csatolt Tatra T6A2 a Boldogasszony sugárúton
Csatolt Tatra T6A2 a Boldogasszony sugárúton
Történeti adatok
Státusz:megszűnt
Első üzemnap:1908. október 1.[1]
Utolsó üzemnap:2022. július 8.[1][2]
Üzemi adatok
Jellege:alapjárat
Település:Szeged
Üzemeltető:Szegedi Közlekedési Kft.
Járműtelep:Pulz utcai telephely
Járművek:ČKD Tatra KT4D
Végállomások
Induló állomás:Szeged Plaza
Érkező állomás:Szeged vasútállomás
Útvonaladatok
 
I→É
É→I
Vonalhossz (km):
4,5
4,4
Megállóhelyek (db):
14
14
Menetidő (perc):
15
15
Járatadatok
Üzemidő:
tanévben
tanszünetben
hétfő:
4.50–22.14
4.50–22.14
kedd:
4.50–22.14
4.50–22.14
szerda:
4.50–22.14
4.50–22.14
csütörtök:
4.50–22.14
4.50–22.14
péntek:
4.50–22.14
4.50–22.14
szombat:
nem közlekedett 
nem közlekedett
vasárnap:
nem közlekedett 
nem közlekedett

Menetszám:
tanévben
tanszünetben
hétfő:
14+14
14+14
kedd:
14+14
14+14
szerda:
14+14
14+14
csütörtök:
14+14
14+14
péntek:
14+14
14+14
szombat:
nem közlekedett 
nem közlekedett
vasárnap:
nem közlekedett 
nem közlekedett
Kapcsolódó vonalak
Vonalcsalád:2, tram-train
Hálózat:Szeged tömegközlekedése
Villamosok:Szeged villamosvonal-hálózata
menetrendi tájékoztató
A Wikimédia Commons tartalmaz 1-es jelzésű villamosvonal témájú médiaállományokat.
Hasonló nevű viszonylatok
 1-es villamos
Útvonaldiagram
Vasúti kapcsolat Szeged–Rókussal
Tárolóvágányok
Szeged Plaza vá.
Rókus vasútállomás
Pulz utcai kocsiszín felé
Izabella híd
Pulz utcai kocsiszín felé
Pulz utca
Vásárhelyi Pál utca
2-es villamos
Európa Liget felé
Vásárhelyi Pál utca
Damjanich utca
Tavasz utca
Rókusi templom
Anna-kút (Kossuth Lajos sugárút)
3-as, 3F és 4-es villamos
Széchenyi tér
Somogyi utca
Aradi vértanúk tere
Bécsi körút
Galamb utca
Bem utca
Szeged vasútállomás vá.

A szegedi 1-es jelzésű villamos a Szeged Plaza és a Szeged vasútállomás között közlekedett. A viszonylatot a Szegedi Közlekedési Társaság üzemeltette. A Szeged és Hódmezővásárhely között elindult vasút-villamos átvette a szerepét, ezért a villamos 2022 nyarán megszűnt.

Története[szerkesztés]

Lóvasútból villamos[szerkesztés]

Az 1-es villamos volt Szeged első városi vasútja. A mai járattal közel azonos útvonalon 1884. július 1-jén nyílt meg a lóvasút, amely 27 éven át működött. A város két legjelentősebb vasútállomása között közlekedő járat kezdettől fogva a város tömegközlekedésének gerincét jelentette.[3] A korabeli vonal még a város főutcájának számító Kárász utcán haladva szelte át a belvárost.[4] A lóvasúti pályán 1908. október 1-jén indult meg a villamosvasúti közlekedés.

Év Irány Megállóhelyek
1908 Szeged-Rókus – Szeged pályaudvar Szeged-Rókus – Ilona utca – Damjanich utca – Anna utca és Vasasszentpéter utca között – Feltámadás utca – Nagykörút – Rákóczi tér (Tűzőrség) – Ártézi kút (Ü. V. palota) – Takaréktár utca – Tisza Szálló – Aradi utca – Kölcsey utca 5. sz. – Somogyi utca – Jókai utca végén – D.M.K.E palota – Liliom utca – Bécsi körút – Boldogasszony sugárút 61. – Szeged pályaudvar
Szeged pályaudvar – Szeged-Rókus Szeged pályaudvar – Galamb utca – Bécsi körút – Zerge utca – Boldogasszony sugárút 1. – Gizella tér – Dugonics tér – Kölcsey utca 5. sz.– Kelemen utca vége – Tisza Szálló – Széchenyi tér – Ártézi kút (Ü. V. palota) – Rákóczi tér – Nagykörút – Kórház utca – Anna utca és Vasasszentpéter utca között – Teréz utca – Ilona utca – Szeged-Rókus

1912-es döntések után a Széchenyi tér északi oldalán lévő vágányokat az úttest közepére helyezték. A Híd utca – Kelemen utca kereszteződésben vágánykapcsolat épült, amely összekötötte az akkori fővonalat az újszegedi résszel. A Tisza Lajos körúti vonalszakaszt a fővonallal is összekapcsolták a Gizella térnél (Aradi vértanúk tere). Az új vágánykapcsolatokat kihasználva 1913. június 29-től új viszonylatot hoztak létre a meglévő Szeged pályaudvar – Rókus pályaudvar mellé a Szeged pályaudvar – Boldogasszony sugárút – Tisza Lajos körút – Pénzügyi Igazgatóság nyomvonalon. A „felsővárosi” vonal útvonalát a Tisza Lajos körút helyett a Vörösmarty utca – Széchenyi tér – Kelemen utca – Kölcsey utca – Kárász utca – Dugonics tér irányba módosították. A „temetői” és az „újszegedi” vonalat összekötötték, amely ugyanígy a belvároson keresztül járt.

Év Viszonylat Megállóhelyek
1913 Szeged pályaudvar – Rókus pályaudvar változatlan
Szeged pályaudvar – Pénzügyi Igazgatóság Szeged pályaudvar – Galamb utca/Boldogasszony sugárút 61. – Bécsi körút – Zerge utca/Liliom utca – Boldogasszony sugárút 1. – Szentháromság utca – Honvéd tér (Ungár kitérő) – Dugonics tér – Korona utca – Mérey kitérő – Ártézi kút – Takaréktár utca – Teleki utca – Pénzügyi Igazgatóság

1927-ben elbontották a Vörösmarty utcán lévő második vágányt; a Széchenyi téren lévő, a fővonal és a felsővárosi vonal közötti vágányokat; a Tisza Lajos körúthoz kapcsolódó vágányokat, valamint a Boldogasszony sugárút – Tisza Lajos körút közötti vágánykapcsolatot. Ugyancsak ekkor bontották el a Kölcsey utca – Kárász utca – Dugonics tér – Jókai utca – Gizella tér nyomvonalon lévő vágányokat, mert a Kelemen utca – Zrínyi utca – Gizella tér nyomvonalon új kétvágányú pálya épült a fővonal számára. Megszűnt a fővonal kapcsolata a temetői vonaléval, amit azonban a Zrínyi utcáig meghosszabbítottak. Új megálló került a Somogyi utcához és a Gizella térre (Aradi vértanúk tere). A változások nyomán az új nyomvonalon 1927. május 7-től jártak a villamosok.

Egykori villamoskocsi nosztalgia járatként az 1-es vonalon

1930-ban a Szeged pályaudvarnál a Galamb utca – Indóház tér – Vaspálya utca (Szent Ferenc utca folytatása) – Boldogasszony sugárút nyomvonalon lévő hurokvágányt megszüntették, helyette a Vaspálya utca, valamint a Galamb utcán keresztül az Indóház téren egy fejállomás épült, amely kitérőben végződött. A pótkocsis villamosok idejében a pótkocsi körüljárása több időbe telt. 1941-ben Magyarországon is bevezették a jobb oldali közlekedést, a villamosok közlekedésének iránya július 6-án változott meg.

A Kossuth Lajos sugárúton haladó vonalszakasz érdekessége, hogy a vonal melletti ipartelepekre a villamospályát iparvágányként használva jutottak be a tehervonatok. A nehéz tehervonati mozdonyokat nem bírta volna el a villamospálya, ezért a villamosvasút az első világháború utolsó szakaszában egy kisebb tömegű mozdonyt vásárolt Marosújvárról, amelyet Futárnak neveztek el. A vonal rókusi szakaszán így nem csak az utazókat kiszolgáló villamoskocsik, hanem tehervonatok is közlekedtek.[5][6]

1-es villamos[szerkesztés]

Szeged villamosvonalai 1950-ben. A térképen az 1-es nyomvonala pirossal látható.

A járat csak 1943-ban kapta meg az 1-es számot, addig Szegeden nem számozták a tömegközlekedési vonalakat. 1949-ben a Széchenyi téren keresztül összekötötték a 4-es és az 5-ös vonalát, itt egy háromvágányú központi megálló jött létre. A 4-es és az 5-ös viszonylat csak 1951–'52-ben volt összekötve.

1951. július 23. és október 18. között átépítették a Szeged pályaudvar környékén a nyomvonalat. Az 1930-ban épült fejállomás megszűnt, helyette a Gőz utca–Indóház tér nyomvonalon haladtak a villamosok, visszafelé a meglévő Galamb utcai vágányon. Az Indóház téren a megszüntetett kitérő második vágányát annak nyomvonalán meghosszabbították, a végállomás kétvágányos lett. A Hámán Kató utcában (volt Vaspálya utca, mai Szent Ferenc utca) a pályát felszámolták. A pótkocsis körüljárásra ezután nem volt szükség. 1952-ben a Szeged pályaudvar irányú vágányba bekötötték a 7-es vonal vágányát a rókusi templomnál. 1953. október 20. és 1954. január 30. között a rókusi végállomáson is megszüntették a fejállomást és új nyomvonalon itt is kétvágányos hurokfordulót építettek.

Vágányrekonstrukciók az 1970-es években[szerkesztés]

1972. június 11-től a 4-es vonal végállomása a Széchenyi térről átkerült a Vágóhídhoz, az 5-ös pedig még 1969-ben megszűnt. 1973 májusában a Széchenyi téri vágányhálózatot úgy módosították, hogy a tér felőli (eredetileg az 1-es, Szeged pályaudvar irányába haladó) vágányt elbontották, és a másik kettőn jelölték ki az 1-es nyomvonalát. A Széchenyi téri megálló a Posta elé került, a Híd utca sarkához. A Vörösmarty utcai vágányt és azok kapcsolatait is elbontották. Az új vágányokat május 27-én helyezték üzembe. 1974-ben az Április 4. útja (Boldogasszony sugárút) és a Hámán Kató utca (Szent Ferenc utca) közötti pályát az úttest közepére helyezték át, az új, kockaköves burkolatú nyomvonalon október 5-én közlekedtek először a villamosok. A Kossuth Lajos sugárúton, az Anna-kúttól a Vásárhelyi Pál utcáig is áthelyezték a vágányokat az úttest közepére, amit nagypaneles, BKV-s rendszerűként építettek meg. Ezt a szakaszt november 6-án adták át. 1976-ban a Rókus pályaudvar környékén új nyomvonalra került a pálya. A harmadik körút (Rókusi körút) építése és a Rókusnál lévő felüljáró (Izabella híd) felújítása miatt augusztus 13-tól a Kossuth Lajos sugárút – Vásárhelyi Pál utca – Pulz utca – Rókus pályaudvar útvonalon jártak a villamosok. A Pulz utcában az út szélére épült a pálya, a végállomás a hurokvágány nyomvonala is megváltozott. 1977-ben átépítették az Anna-kútnál, a 4-es vonal kereszteződésénél lévő vágányokat, amit november 7-én adtak át.

Kisebb módosítások[szerkesztés]

Régi, nagypaneles vágányok a Boldogasszony sugárúton 2009 augusztusában

1987-ben a Kelemen utcában burkolópanelre cserélték a kockaköves burkolatot. 1988 május–júniusban a Bécsi körút – Gőz utca, valamint a Széchenyi tér, Kossuth Lajos sugárúton lévő vágányait is ilyen burkolatúra cserélték. 2000. február 18-ától a Rókus pályaudvar végállomáson lévő hurokfordulót átépítették, 26-ától a villamosok a Pulz utcai kocsiszínnél a deltavágányt felhasználva fordultak meg. A Szeged Plaza építésével együtt új megálló is létesült. Május 22-től jártak ismét a villamosok. 2001. április 10-től a Somogyi utcai, Rókus pályaudvar irányú megállóját a kereszteződés másik oldalára helyezték át, a megállótáblák az 1920-as évekhez hasonló stílusban készültek. 2004 nyarán a megállóperonokat 10 méterrel, 35 méteresre növelték, hogy a T6A2 típusú villamosok csatolt üzemben is közlekedhessenek. Az első csatolt villamos augusztus 10-én járt.

2008. július 15. és szeptember 22. között az Anna-kúti kereszteződés átépítése alatt a teljes vonalon villamospótlók jártak. A pótlók a nagyállomás felé a Kossuth L. sugárút – Párizsi körút – Madách utca – Takaréktár utca – Széchenyi tér – Kelemen utca, Rókus felé a Kelemen utca – Széchenyi tér – Károlyi utca – Mikszáth Kálmán utca – Mars tér – Kossuth Lajos sugárút útvonalon közlekedtek.[7][8][9] Ugyanezekben az években készült el a Széchenyi téri és a Gőz utcai ív rekonstrukciója.

Év Viszonylat Megállóhelyek
1997 Rókus pályaudvar – Szeged pályaudvar Rókus pályaudvar – Konzervgyár – Vásárhelyi Pál utca – Damjanich utca – Tavasz utca – Pacsirta utca – Anna-forrás – Széchenyi tér – Somogyi utca – Aradi tér – Bécsi körút – Bem utca/Galamb utca – Szeged pályaudvar[10]

A 2-es villamos megjelenése[szerkesztés]

PESA villamos próbajáraton 2012 januárjában

A Rókusi körútra tervezett 2-es villamosról 2006-ban készült el a terv. Az 1-es vonalból a Kossuth Lajos sugárút végén jobbra fordulva a Makkosházi körútig tervezték a pályát.[11]

2009. augusztus 26-ától kezdődött a vonal felújítása, amely 4,9 milliárd forintba került. Először a Rókusi pályaudvar és az Anna-kút, illetve a Szeged pályaudvar és az Aradi vértanúk tere közötti vágányokat korszerűsítették. A Széchenyi téren füves pályát alakítottak ki. A határidő eredetileg 2009 decembere volt, több hónapos késés után csak 2010. május 9-én indult újra az 1-es villamos. A csúszás miatt a város napi 10 milliós, összesen 740 millió forintnyi kötbért követelt a kivitelezőktől.[12] Közben 2010. március 16-án elkezdték a 2-es vonal építését a Rókusi körúton.[13]

2011. június 16-án kezdődött meg a belvárost átszelő Anna-kút – Aradi vértanúk tere szakasz felújítása, melynek során teljesen átépítették a vágányokat, lecserélték a betonelemekből épített burkolatot, a pályát zaj- és rezgéscsillapítással látták el, valamint meghosszabbították a megállókat. A teljes vonalon 2011. december 15-én indult el ismét a forgalom.[14] 2012. március 3-án átadták a 2-es vonalat, amely már a felújított pályát használta. 2013. március 30-a óta az 1-es járatok csak óránként, a Szeged–Békéscsaba-vasútvonal menetrendjéhez igazítva jártak, az önálló, Szeged Plaza – Pulz utca – Vásárhelyi Pál utca szakaszon alacsony az utasszám.[15] Útvonala teljes hosszában kétvágányú, mindkét végállomásán hurokforduló van. A Szeged vasútállomás végállomás és a Vásárhelyi Pál utca között a 2-es villamossal azonos útvonalon halad, ez utóbbi a Rókusi körútra ágazik ki. Az 1-es önálló szakaszán (Szeged Plaza – Pulz utca – Vásárhelyi Pál utca) alacsony az utasszám, szinte mindig csak óránként közlekedett; a közös szakaszon a sűrűbb követést biztosító 2-es közlekedik. 2020. augusztus 8-a óta csak munkanapokon közlekedett.

Vasút-villamos[szerkesztés]

A Szeged és Hódmezővásárhely között magvalósított vasút-villamos magába foglalja a szegedi 1-es villamos teljes útvonalát. A hibrid, villamos- és nagyvasúti üzemre is képes járművek Szeged-Rókus vasútállomáson a nagyvasúti pályára fordulnak rá, melyen vonatként Hódmezővásárhelyi Népkertig közlekednek, ahol a nagyvasútról letérve villamosként tesznek egy kört a városban. A beruházás tervezését a két város 2011-ben kezdte el, az utasforgalmi próbaüzem 2021. november 29-én indult.[16] A szegedi 1-es villamos kezdetben a vasút-villamossal összehangolva, változatlan menetrenddel közlekedett munkanapokon,[17] majd miután a forgalmát a vasút-villamos teljesen átvette, 2022. július 11-én megszűnt.[1][2]

Járművek[szerkesztés]

A járat vonalán az 1960-as évek óta közlekedő FVV CSM–4 és FVV CSM–2 szerelvényeket az 1990-es évek végén a Tatra T6A2H, majd később a Tatra KT4D típusú csehszlovák villamosok váltották fel. Az 1990-es évek közepétől kezdve fokozatosan megújították a vonal apróbb szakaszait. A rókusi villamosfordulót még 2000-ben a Szeged Plaza bevásárlóközpont építésekor újították fel teljesen.[18]

Általában ČKD Tatra KT4D típusú villamosok közlekedtek a vonalon.

Útvonala[szerkesztés]

Útvonal térkép
Szeged vasútállomás felé Szeged Plaza felé
Szeged Plaza vá. – Pulz utca – Kossuth Lajos sugárút – Széchenyi tér – Kelemen László utca – Zrínyi utca – Aradi vértanúk tere – Boldogasszony sugárút – Bem utca – Gőz utca – Indóház tér – Szeged vasútállomás vá. Szeged vasútállomás vá. – Indóház tér – Galamb utca – Boldogasszony sugárút – Aradi vértanúk tere – Zrínyi utca – Kelemen László utca – Széchenyi tér – Kossuth Lajos sugárút – Pulz utca – Szeged Plaza vá.

Megállóhelyei[szerkesztés]

Az átszállási kapcsolatok között a teljes vonalon, de Hódmezővásárhelyig közlekedő tram-train nincs feltüntetve!

1 (Szeged Plaza ◄► Szeged vasútállomás)
Perc (↓) Megállóhely Perc (↑) Átszállási kapcsolatok a villamos megszűnésekor[19][20]
0 Szeged Plaza
végállomás
15
1 Rókus vasútállomás 14 7F, 64, 67, 67Y, 71, 72, 72A, 75, 78, 79H, 90H
Helyközi buszok
Szeged-Rókus
2 Pulz utca 13
3 Vásárhelyi Pál utca 12 2
90, 90F
4 Damjanich utca 10 78A
Helyközi buszok
5 Tavasz utca 9 7F, 64, 67, 67Y, 71, 71A, 72, 72A, 75, 78, 78A, 79H
6 Rókusi templom 8 21, 60, 60Y, 70, 73, 73Y, 74, 74Y, 77, 77A, 77Y
Helyközi buszok
8 Anna-kút (Kossuth Lajos sugárút) 7 3, 3F, 4
8, 10
20, 24
9 Széchenyi tér 5 5, 6, 9, 19
32, 60, 60Y, 67, 67Y, 70, 71, 71A, 72, 72A
10 Somogyi utca 4
11 Aradi vértanúk tere 3 8, 10
20, 24, 74, 74A, 74Y
13 Bécsi körút 2
14 Bem utca
Galamb utca 1
15 Szeged vasútállomás
végállomás
0 20, 21, 77, 90
Helyközi buszok
Szeged

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Szűcs Dániel: Megszűnik a szegedi 1-es villamos hétfőtől. szegeder.hu. Szegeder.hu, 2022. július 7. (Hozzáférés: 2022. július 8.)
  2. a b Menetrendi módosítások 2022. július 11-től. szkt.hu. Szegedi Közlekedési Társaság, 2022. július 7. (Hozzáférés: 2022. július 8.)
  3. Újszászi Ilona: Omnibusz, lóvasút, tuja és troli (magyar nyelven). Délmagyarország, 2008. június 7. [2008. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
  4. Dombai Tünde: Szeged ötödikként villamosított - 100 éve sínen vagyunk (magyar nyelven). Délmagyarország, 2009. október 1. [2008. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
  5. Németh Zoltán Ádám: A vidéki villamosvasutak mozdonyai (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. január 8.)
  6. Egy 70 éves koldusasszony borzalmas öngyilkossága a Kossuth Lajos sugárúton (magyar nyelven) pp. 3. Délmagyarország, 1929. január 23. (Hozzáférés: 2015. január 8.)
  7. Pótlóbuszok az 1-es és a 4-es vonalán (pdf). szkt.hu, 2008. július 14. [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 3.)
  8. Az Anna-kúti csomópontra vártunk 10 éve!, 2008. október 1. [2013. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 3.)
  9. Új Pályán - Az Anna-kúti villamoscsomópont felújítása (magyar nyelven). Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft., 2008. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
  10. Szeged város helyi tömegközlekedésének menetrendje, 1997. július 1-től. Tisza Volán Rt., Szegedi Közlekedési Társaság (1997) 
  11. 2-es villamos a Rókusi körúton. delmagyar.hu, 2006. július 4. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 30.)
  12. Áprilistól folytatódik az 1-es vonal felújítása”, delmagyar.hu, 2011. március 22.. [2013. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. október 30.) 
  13. Kezdődik az új 2-es villamosvonal építése Rókuson”, Délmagyarország, 2010. március 16.. [2013. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. február 5.) (magyar nyelvű) 
  14. Ünnepi start – újra munkában az 1-es villamos + FOTÓK”, szegedma.hu, 2011. december 15.. [2013. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. október 30.) 
  15. Óránként jár az 1-es március 30-ától”, delmagyar.hu, 2013. március 8.. [2013. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2013. október 30.) 
  16. Vasútvillamos (tram-train) – Szegedi Közlekedési Társaság (hu-HU nyelven). (Hozzáférés: 2021. november 26.)
  17. Vasútvillamos (tram-train). szkt.hu. Szegedi Közlekedési Társaság. [2021. november 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 8.)
  18. SZKT Cégtörténet (magyar nyelven). Szegedi Közlekedési Társaság. [2009. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 5.)
  19. Csatlakozási lehetőségek. szkt.hu. Szegedi Közlekedési Társaság. [2022. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 8.)
  20. Csatlakozási lehetőségek. szkt.hu. Szegedi Közlekedési Társaság. [2022. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 8.)

Források[szerkesztés]

  • Nagy István, Elek István, Terhes Sándor, SZKT. 100 éves a szegedi villamos. Szegedi Egyetemi Kiadó (2008). ISBN 9789637356858 
  • Villamos menetrend. szkt.hu. Szegedi Közlekedési Társaság. [2022. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 8.)
  • Villamos menetrend. szkt.hu. Szegedi Közlekedési Társaság. [2022. július 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 8.)

További információk[szerkesztés]