Ugrás a tartalomhoz

.32 ACP

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
.32 ACP
7,65 mm Browning lőszerek. Baloldalt egy szabványos, jobboldalt egy nikkelköpenyes katonai változat.
7,65 mm Browning lőszerek. Baloldalt egy szabványos, jobboldalt egy nikkelköpenyes katonai változat.
TípusPisztoly
Ország Egyesült Államok
Gyártás
TervezőJohn Browning
GyártóFabrique Nationale
Gyártás dátuma1899-
Műszaki adatok
Hüvely típusaFél-peremes, egyenes
Lövedékátmérő.309 (7,8 mm)
Nyakátmérő.336 (8,5 mm)
Talpátmérő.337 (8,6 mm)
Peremátmérő.358 (9,1 mm)
Peremszélesség.045 (1,1 mm)
Hüvelyhossz.680 (17,3 mm)
Szerelt hossz.984 (25,0 mm)

A .32 ACP (Automatic Colt Pistol) félperemes, egyenes falú pisztolylőszert John Browning fegyvertervező fejlesztette ki az FN M1900 öntöltő pisztolyhoz. A lőszer még 7,65×17mm Browning SR és 7,65 mm Browning néven is ismert. A Fabrique Nationale által 1899-ben bevezetett lőszert először a Browning M1900 (FN M1900) pisztolyban használták.

Története

[szerkesztés]

John Browning tervezte a legtöbb modern öntöltő pisztolymechanikát és lőszert. Mint a legelső általa tervezett lőszer, a .32 ACP egyenes hüvelyt követelt a megbízható hátramozgás, valamint kis peremet a megbízható lőszeradagolás miatt. A lőszer sikeres lett, országok tucatjai és számtalan állami ügynökség vezette be. Hírnévre is szert tett, ez a lőszer vetett véget a második világháborúnak Európában: Adolf Hitler a jelentések szerint egy gravírozott .32 ACP kaliberű Walther PPK-val lett öngyilkos.

Kivitel

[szerkesztés]

A .32 ACP-t reteszeletlen tömegzáras öntöltő pisztolyokhoz tervezték. A viszonylag alacsony energiája egy praktikus lőszerré tette. Napjainkban elsődlegesen kis méretű, olcsó pisztolyokban használják. Ezenkívül a .32 ACP lőszereket néha adapterhüvelyekben is alkalmazzák a .30 kaliberű vadászpuskákban.

Teljesítmény

[szerkesztés]

A .32 ACP kicsi és könnyű, de rövid hatótávú és csekély stopphatású lőszer. Az erre a kaliberre készített pisztolyok gyakran praktikusabbak kis méretük és tömegük miatt a nagyobb kaliberű pisztolyokkal szemben, főleg a rejtve viselés szempontjából. Bár emberölésre alkalmas, a 65 vagy 71 grain (4,2 illetve 4,6 gramm) tömegű alacsony sebességű lövedékek nem teszik az embert azonnal cselekvőképtelenné. Üregeshegyű lövedékeket már évtizedek óta gyártanak, amelyek megnövelhetik a stopphatást, hatásuk azonban vitatott: alacsony sebességű becsapódáskor az üregeshegyű lövedék nem expandál az elvárt módon, ezért a kiterjedés sem következik be. Nagyobb stopphatás valósulhat meg a mélyebbre hatoló teljesköpenyes (FMJ) lövedékek létfontosságú szervet érése esetén, szemben az üregeshegyű felszíni sérülésével, ha a célpont vastag téli öltözetet visel.

Európában 7,65 mm Browning néven ismert, a .32 ACP szélesebb körben elfogadott Amerikában a civil, valamint katonai és rendőri ügynökségeknél meglévő hosszú használati múltja miatt.

Napjainkban a lőszer népszerűsége megnőtt az erre a kaliberre készült modern kisméretű, rejtve viselhető pisztolyoknak köszönhetően. Ilyenek például a Kel-Tec P–32, Beretta Tomcat és a Seecamp LWS 32. Ez a népszerűség-növekedés késztette a lőszergyártókat, hogy új, jobb teljesítményt nyújtó lőportölteteket fejlesszenek ehhez a lőszerhez.

Egyéb elnevezései

[szerkesztés]
  • 32 Auto (általános elnevezése Amerikában)
  • .32 Browning Auto
  • 7,65×17 mm
  • 7,65×17 mmSR (SR — Semi-Rimmed)
  • 7,65 mm Browning (általános elnevezése Európában)

Jelentősebb .32 kaliberű lőfegyverek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) .32 ACP című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:.32 ACP
A Wikimédia Commons tartalmaz .32 ACP témájú médiaállományokat.