Szociáldemokrata Párt (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(„Történelmi” Szociáldemokrata Párt szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szociáldemokrata Párt
Adatok
Alelnök Trombitás Károly

Alapítva 1989.
Székház 1082 Budapest, VIII. kerület, Baross utca 61.

Ideológia szociáldemokrácia
Politikai elhelyezkedés balközép
Hivatalos színei vörös
Weboldala

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) 1989-ben alapított magyarországi párt, mely a legrégibb magyar politikai párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt jogos örökösének tekinti magát a ma is működő MSZDP ellenében, habár ezt a szociáldemokrata pártok nemzetközi szervezete, a Szocialista Internacionálé nem ismeri el.

A rendszerváltás után[szerkesztés]

1989-ben újraalakult az MSZDP. A novemberi kongresszuson három irányzat jött létre: a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) elnökévé Petrasovits Annát választották, míg az úgynevezett balszárny egy része, Révész András hívei három évig különváltak (Független Szociáldemokrata Párt). Egyes régi, vidéki párttagok – Takács Imre, Szabó Lajos – viszont SZDP néven alakítottak pártot, mondván: óvakodni kell a volt kádári állampárt híveitől, sok a bukott rendszer által beépített tag.

1997-ben az akkor már Kapolyi László által vezetett MSZDP tagjainak egy része átlépett a Takács Imre által bejegyzett Szociáldemokrata Pártba. Takács elhunyta után az SZDP ügyvezető elnöke Sztankovánszki Tibor. 1997-től főtitkár Bácskai Sándor, tiszteletbeli elnök Parizek Vilmos lettek, ők már 1948 előtt is, 1956-ban is funkciót viseltek. 2003-ban tiszteletbeli elnök lett Gábor Róbert, aki Peyer Károly munkatársaként kényszerült emigrációba, s Nagy Ernő, aki 1956-tól volt száműzetésben. Az SZDP a „történelmi” jelzőt is használja, hogy a folytonosságot jelezze, és megkülönböztesse magát más, a szociáldemokrata nevet használó irányzatoktól.

Az SZDP 2007-ben tartott kongresszusa megerősítette tisztségében Sztankovánszkit, Gábort és az elnökség hat tagját. Elfogadott programja, melynek szerkesztését Kulcsár Péter vezette, a Létbiztonságot, valódi demokráciát címet viseli. A demokratikus köztársaság államformáját támogatja, azonban a rendszer alapos korrekcióját szorgalmazza, a neoliberalis kapitalizmust, a totális privatizációt bírálja. Felhívta a figyelmet a válságok ismétlődésére. Az SZDP-t baloldali demokrata pártként határozza meg, amely kész más baloldaliakkal és a mérsékelt polgáriakkal való párbeszédre; a szélsőséget ellenzi.

A párt olcsóbb államot, ingyenes iskolai étkeztetést, nagyvállalatok többletadózását, – és mint alapvetően munkáspárt- a Munkáskamara helyreállítását, a tisztességes bérezést szorgalmazza.[1]

Összekapcsolt Alapítvanyok[szerkesztés]

Választási eredményei[szerkesztés]

Európai parlamenti választások[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Európai parlamenti csoport Európai parlamenti alcsoport
2004-es 12 196 0,40%

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HVG magazin 2010. április 3. 54. oldal
  2. Társaság a Történelmi Szociáldemokráciáért (archivált oldal)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

  • Kulcsár Péter: A szociáldemokrácia az eszmék történetében. Hungarovox Kiadó, Bp., 2007
  • Gábor Róbert: Az igazi szociáldemokrácia. Küzdelem a fasizmus és kommunizmus ellen 1944–48. Századvég, Bp., 2001
  • Sztankovánszki Tibor: Az SZDP története 1989 novembertől dokumentumok alapján Bp., 2006
  • Varga Lajos (főszerk.): A magyar szociáldemokrácia kézikönyve. Napvilág Kiadó, Bp., 1999
  • Kulcsár P. Az eredeti és a kicserélt szociáldemokrácia. Egyenlítő, Bp., 2008/10. sz.