Żywiec Sörgyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu
Teren Browaru Żywiec.jpg
Teren Browaru Żywiec.jpg
Típus részvénytársaság
Alapítva 1852
Székhely  Lengyelország, Żywiec
Vezetők Chris Barrow
Iparág Söripar
Tulajdonos Grupa Żywiec SA
Forma Grupa Żywiec SA részvénytársaság
Anyavállalata Heineken

A Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu témájú médiaállományokat.

A Żywiec Sörgyárat 1852-ben alapította a Habsburg-család az akkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó, galíciai Żywiecben, mely ma Lengyelország Sziléziai vajdaságában található. A sörgyár tulajdonjogát 1994-ben a holland Heineken sörfőző vállalat szerezte meg.

Történelme[szerkesztés]

Magyar nyelvű reklámtábla a főhercegi sörfőzdéről

A híres sörgyárat 1852-ben Żywiecben alapították és Bielsko-Białától 21 km-re délre a Beszkidekben. A termelés 1856-tól kezdődött és tart napjainkig. Építtetői és első tulajdonosai Habsburg–Tescheni Károly Albert főherceg és öccse Habsburg–Tescheni Károly Ferdinánd főherceg voltak.

A żywieci Habsburg-uradalomban a szakszerű gazdálkodás eredményeképpen különösen a sörfőzés lett világhírű. Az exportra történt termelés révén a saybuschi sör mai nevén Żywiec piwo világmárkává lett. A gyártás a történelmi átalakulások ellenére is egészen a II. világháborút követő államosításig a Habsburg-család kezén maradhatott. A Lengyel kormány privatizáció keretében 1994-ben 77 millió amerikai dollár áron[1] értékesítette a holland „Heineken Brouwerijen” sörkonszernnek. Az értékesítés keretében a Habsburg név és címer használatát is megszerezték a hollandok, melynek jogát 2005-ben a bírósági úton érvénytelenné nyilvánították.

A magyarok számára is legendás sörgyár területén a sörgyártás történetét bemutató múzeumot (Muzeum Browaru Żywiec) üzemeltetnek, mely bemutatja a kezdetektől a gyárban folyó sörgyártás történetét.

Termékek[szerkesztés]

Żywiec Porter

A magyar fogyasztóknak közkedvelt nevén táncos sörként ismert sörök 4-6%-os alkoholtartalommal készülnek és legnevesebb márkáik az alábbiak:

  • Żywiec Full
  • Żywiec Porter
  • Żywiec Full Light

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Żywiec Brewery című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Żywiec Sörgyár témájú médiaállományokat.