Żywiec Sörgyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu
Teren Browaru Żywiec.jpg
Teren Browaru Żywiec.jpg
Típus részvénytársaság
Alapítva 1852
Székhely  Lengyelország, Żywiec
Vezetők Chris Barrow
Iparág Söripar
Tulajdonos Grupa Żywiec SA
Forma Grupa Żywiec SA részvénytársaság
Anyavállalata Heineken

Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu (Lengyelország)
Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu
Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 49° 39′ 45″, k. h. 19° 10′ 24″Koordináták: é. sz. 49° 39′ 45″, k. h. 19° 10′ 24″
A Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Zywiec Sörgyár-Browar w Żywcu témájú médiaállományokat.

A Żywiec Sörgyárat 1852-ben alapította a Habsburg-család az akkor az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó, galíciai Żywiecben, mely ma Lengyelország Sziléziai vajdaságában található. A sörgyár tulajdonjogát 1994-ben a holland Heineken sörfőző vállalat szerezte meg.

Történelme[szerkesztés]

Magyar nyelvű reklámtábla a főhercegi sörfőzdéről

A híres sörgyárat 1852-ben Żywiecben alapították és Bielsko-Białától 21 km-re délre a Beszkidekben. A termelés 1856-tól kezdődött és tart napjainkig. Építtetői és első tulajdonosai Habsburg–Tescheni Károly Albert főherceg és öccse Habsburg–Tescheni Károly Ferdinánd főherceg voltak.

A żywieci Habsburg-uradalomban a szakszerű gazdálkodás eredményeképpen különösen a sörfőzés lett világhírű. Az exportra történt termelés révén a saybuschi sör mai nevén Żywiec piwo világmárkává lett. A gyártás a történelmi átalakulások ellenére is egészen a II. világháborút követő államosításig a Habsburg-család kezén maradhatott. A Lengyel kormány privatizáció keretében 1994-ben 77 millió amerikai dollár áron[1] értékesítette a holland „Heineken Brouwerijen” sörkonszernnek. Az értékesítés keretében a Habsburg név és címer használatát is megszerezték a hollandok, melynek jogát 2005-ben a bírósági úton érvénytelenné nyilvánították.

A magyarok számára is legendás sörgyár területén a sörgyártás történetét bemutató múzeumot (Muzeum Browaru Żywiec) üzemeltetnek, mely bemutatja a kezdetektől a gyárban folyó sörgyártás történetét.

Termékek[szerkesztés]

Żywiec Porter

A magyar fogyasztóknak közkedvelt nevén táncos sörként ismert sörök 4-6%-os alkoholtartalommal készülnek és legnevesebb márkáik az alábbiak:

  • Żywiec Full
  • Żywiec Porter
  • Żywiec Full Light

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Żywiec Brewery című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Brewery in Żywiec
A Wikimédia Commons tartalmaz Żywiec Sörgyár témájú médiaállományokat.