Štítary (Aš)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Štítary
Štítary panelházai
Štítary panelházai
Közigazgatás
Ország Csehország
KerületKarlovy Vary-i
JárásChebi
Rangmegszűnt község
Alapítás éve1342
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Terület5.83 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 14′ 32″, k. h. 12° 09′ 09″Koordináták: é. sz. 50° 14′ 32″, k. h. 12° 09′ 09″
A Wikimédia Commons tartalmaz Štítary témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Štítary (németül Schildern bei Asch) megszűnt község Csehországban a Karlovy Vary-i kerület Chebi járásában a jelenlegi Krásná község területén.

Fekvése[szerkesztés]

Az Aši-kiszögellés nyugati peremén, a Smrčiny hegység részét képező Aši-hegyvidéken (csehül Ašská vrchovina), Aš-tól 3 km-re északnyugatra fekszik. A község korábban a következő településekből tevődött össze: Dolní Ves, Horní Ves, Štítarský Vrch, Ängerlein és Farnhaus.

Története[szerkesztés]

Német telepesek alapították. Első írásos említése 1342-ből származik, ekkor a Neuberg-család birtoka. A 15. század kezdetétől a Zedtwitz-család tulajdonában évszázadokon keresztül. A második világháborút követően 1946-ban német nemzetiségű lakosságát kitelepítették, ekkor a községet alkotó települések többsége megszűnt. Közvetlenül a kitelepítés előtt 50 lakóházában 240 lakos élt. A község 1975-ben szűnt meg, ekkor Ašhoz, majd 1990-ben Krásná községhez csatolták. Csupán két családi ház és két felújításra szoruló panelház van a területén, valamint egy éveken keresztül használaton kívül levő mezőgazdasági létesítmény, mely csak nemrég újította fel működését. Az egykori Újezd település felé tartó út közelében fekszik a Határőrség megszűnt laktanyája.

Közlekedés[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Štítary (Krásná) című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.